(VIDEO) Prisluškovalna afera: Rusija objavila pogovor visokih častnikov nemških zračnih sil, ki so razpravljali o napadu na polotok Krim z uporabo raket Francije in Velike Britanije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Prisluškovalna afera: Rusija objavila pogovor visokih častnikov nemških zračnih sil, ki so razpravljali o napadu na polotok Krim z uporabo raket Francije in Velike Britanije

(VIDEO) Prisluškovalna afera:  Rusija objavila pogovor visokih častnikov nemških zračnih sil, ki so razpravljali o napadu na polotok Krim z  uporabo raket Francije in Velike Britanije

Nemčija preiskuje domnevno prisluškovanje videokonferenci nemške vojske o vojni v Ukrajini, je v petek sporočilo obrambno ministrstvo v Berlinu. Pred tem je bil na družbenih omrežjih objavljen 30-minutni zvočni posnetek, na katerem nemški častniki razpravljajo o namestitvi manevrirnih raket na Krimu. Pristnost posnetka so danes potrdili.

“Preiskujemo, ali so bile komunikacije v sektorju zračnih sil prestrežene,” je sporočila tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva in pojasnila, da o vsebini domnevno prestreženega pogovora ne more povedati ničesar. Dodala je le, da je nemška protiobveščevalna služba že sprožila vse potrebne ukrepe.

Nemška tiskovna agencija dpa je danes izvedela, da so strokovnjaki potrdili pristnost posnetka, ki ga je v petek objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. Na njem visoki častniki nemških zračnih sil razpravljajo o napadu na polotok Krim oziroma o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus nemške izdelave.

Teme pogovora vključujejo tudi usmerjanje raket na cilje, kot je most, ki prek Kerške ožine Krim povezuje z Rusijo, pa tudi uporabo raket, ki sta jih Kijevu zagotovili Francija in Velika Britanija. Za videokonferenco je nemška vojska namesto tajnega notranjega vojaškega omrežja uporabila platformo Webex, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je danes sporočila, da Rusija od Nemčije zahteva pojasnila. “Poskusi, da bi se izognili odgovorom na vprašanja, se bodo šteli za priznanje krivde,” je dejala. Ukrajina Nemčijo sicer že dolgo prosi za dobavo raket taurus, ki lahko dosežejo tudi do 500 kilometrov oddaljene cilje. Nemški kancler Olaf Scholz je doslej to možnost zavračal, češ da bi to povzročilo le zaostritev konflikta.

Tajna videokonferenca nemške vojske o vojni v Ukrajini je bila prestrežena, je danes potrdila tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva. “Po naši oceni je bil pogovor znotraj oddelka zračnih sil prestrežen,” je tiskovna predstavnica pojasnila za francosko tiskovno agencijo AFP. Dodala je, da za zdaj ne morejo z gotovostjo trditi, ali so bile v posneti ali prepisani različici, ki kroži po družbenih omrežjih, narejene kakršne koli spremembe.

30-minutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek na družbenih omrežjih objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. V njem visoki častniki nemških zračnih sil razpravljajo o napadu na polotok Krim oziroma o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus nemške izdelave.

Teme pogovora vključujejo tudi usmerjanje raket na cilje, kot je most, ki prek Kerške ožine Krim povezuje z Rusijo, pa tudi uporabo raket, ki sta jih Kijevu zagotovili Francija in Velika Britanija. Na posnetku je tudi politično občutljiva omemba, da imajo Britanci “nekaj ljudi na terenu” v zvezi z namestitvijo njihovih manevrirnih raket Storm Shadow, ki so jih poslali v Ukrajino.

 

COMMENTS

Wordpress (0)