(V ŽIVO) V Ljubljani danes dva shoda, proruski in pro ukrajinski – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V Ljubljani danes dva shoda, proruski in pro ukrajinski

(V ŽIVO) V Ljubljani danes dva shoda, proruski in pro ukrajinski

Ob drugi obletnici vojne pa se je na Prešernovem trgu zbralo tudi okoli 30 podpornikov Gibanja Slovenija proti rusofobiji. Na shodu so pozvali, da naj Slovenija nemudoma preneha oboroževati Ukrajino in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema, naj normalizira diplomatske odnose z Rusijo in odpravi sankcije proti njej, ter sprejme korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.

Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije v Republiki Donetsk, ki ga organizira Gibanje Slovenija proti rusofobiji. Shod se je začel ob 12.uri na  Prešernovem trgu. Dogodek smo spremljali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

 

Slovensko-ukrajinsko kulturno in akademsko društvo Slava, PEN Slovenija, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Slovenska matica so danes v Ljubljani obletnico ruske invazije na Ukrajino obeležili tudi z literarnim dogodkom z naslovom Smrt ni moja zadnja beseda.

Ob današnji drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino je tudi v Ljubljani potekal shod v podporo Ukrajini, ki sta ga pripravili ukrajinska skupnost v Sloveniji in ukrajinsko veleposlaništvo v Ljubljani. Zbrani so se Sloveniji zahvali za vso dosedanjo pomoč in prosili za nadaljnjo vojaško podporo ter dodatne sankcije proti Rusiji v prihodnje. Na shodu pred Moderno galerijo se je zbralo več sto podpornikov Ukrajine. Udeleženci so se sprehodili do ruskega veleposlaništva in kasneje do Kongresnega trga, kjer so jih nagovorili častni gostje in ukrajinski begunci.

Državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je v nagovoru poudaril, da bo Slovenija, ki že od vsega začetka stoji z Ukrajino, ob njej stala tudi v prihodnje. “Nikoli se ne bomo vdali. To je edino sporočilo, ki ga moramo dati Putinu,” je zatrdil Volk. Zaključil je, da je vsak svoboden narod dolžan pomagati državam, ki so žrtve agresije.

Slovenija podpira in bo tudi v prihodnje podpirala Ukrajino v vseh vidikih, je zatrdil tudi državni sekretar ministrstva za obrambo Damir Črnčec “Vse pozive za mir, premirje in konec te vojne je potrebno nasloviti na preprost način. Ta vojna se lahko namreč konča že danes. Putin, umakni vojsko iz Ukrajine in vojne je konec,” je pozval.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran je medtem poudaril prepričanje v zmago Ukrajine, vseeno pa je vse mednarodne partnerje pozval, naj ne prenehajo podpirati države. “Ta obsežna vojna traja že dve leti. Svet sedaj z grozo gleda na to, kako ruski režim uničuje ukrajinska mesta, ubija ukrajinske civiliste, uničuje ukrajinsko kulturo in izvaja genocid nad ukrajinskim narodom. Vsak dan Ukrajina izgublja življenja svojih sinov in hčera, ki se borijo za prihodnost države in svojih otrok,” je dejal.

Govorci so med drugim zahtevali tudi več vojaške, finančne in politične podpore Ukrajini ter dodatne sankcije proti Rusiji. Sloveniji in ostalim državam so se zahvalili za vso pomoč v zadnjih dveh letih in jih pozvali, da se skupaj še naprej zoperstavljajo Rusiji.

Shod ob drugi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino, ki sta  organizirali ukrajinska skupnost v Sloveniji in Veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji. V imenu predsednika vlade se ga je udeležil državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk,  ter državni sekretar  v kabinetu obrambnega ministra Damir Črnčec m ki sta zbrane tudi nagovorila (začetek ob 13. uri na trgu pred Moderno galerijo, Cankarjeva cesta 15, od koder se se  sprehodili do Kongresnega trga, kjer sta  ob 14.30 govorila oba državnega sekretarja).

Dogajanje smo  spremljali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)