(VIDEO) “Na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral” – Matjaž Han o tem, da ne bo kandidiral za predsednika SD-ja – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral” – Matjaž Han o tem, da ne bo kandidiral za predsednika SD-ja

(VIDEO) “Na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral”  – Matjaž Han o tem, da  ne bo kandidiral za predsednika SD-ja

SD še vedno zaposluje iskanje kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Čas se izteka, a proces teče mirno, ni potrebe, da licitacija imen v javnosti poteka vsak dan, poudarjajo. O imenih se bodo v naslednjih dneh pogovorili tudi s premierjem. V SD se obenem pripravljajo tudi na volilni kongres, stekli so postopki evidentiranja kandidatov.

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan v koalicijski SD, prav tako pa tudi premier Robert Golob, iščejo kandidata oz. kandidatko za vodenje pravosodnega resorja. DZ se je z odstopom Švarc Pipan seznanil minuli petek, v ponedeljek pa se bo iztekel rok, do katerega mora premier bodisi predlagati novega ministrskega kandidata bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo poveril komu od ministrov.

V koaliciji tako v teh dneh potekajo pogovori o možnih kandidatih. “Proces teče mirno, je seveda težaven, ker se vsi zavedajo težavnosti situacije, a prosim, da javno ne licitiramo imen. Vse bomo skušali pravočasno rešiti v dogovoru s predsednikom vlade in koalicijskimi partnerji. Ni potrebe po tem, da vsakodnevno v javnost prihajajo nova imena, novi pogovori,” je danes poskušal žogico umiriti v. d. glavnega tajnika SD Matevž Frangež.

V sredo je namreč kot ena od možnosti v javnosti zaokrožilo ime državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreje Katič, ki je pravosodni resor že vodila v vladi Marjana Šarca. V SD sicer poudarjajo, da končne odločitve še ni. “Ne gre za to, čigav je kandidat, v prvi vrsti mora biti to verodostojna osebnost, ki bo ne samo v javnosti, pač pa tudi v pravosodju uživala zaupanje, zato da lahko izzive na tem področju rešujemo naprej,” je poudaril Frangež.

Ministra iz vrst SD Matjaž Han in Aleksander Jevšek sta danes ob prihodu na sejo vlade dejala, da nabor imen imajo in jih bodo v naslednjih dneh tudi predstavili premierju Golobu. “Odločitev bo tudi na njem, ali se opredeli do posameznih kandidatk in kandidatov ali ne,” je dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj Jevšek.

“Danes je lahko najboljše ime, pa naredi napako,” pa je o tem, ali imajo v naboru imena, ki bodo ustrezala tudi predsedniku vlade, dejal gospodarski minister Han. A po njegovih besedah imajo ljudi, ki lahko brez težav opravljajo to funkcijo. “Gre vendarle za politično funkcijo, seveda pa mora biti kandidat na nek način tudi strokovnjak,” je še dodal.

Glede svoje kandidature na aprilskem kongresu SD-ja pa je Han dejal: “Nem jaz sem že povedal, pa ne,  da me ne zanima.  Najprej naj povem, da imam to stranko rad in meni je tudi ta stranka veliko omogočila, da sem se na koncu koncev profiliral, kot osebnost. Mislim, da je naloga vseh tistih, ki smo socialdemokrati, da sedaj stranki v težkih trenutkih pomagamo. To pa ne pomeni s funkcijo,  ne vem predsednika, ampak drugače, Mislim , da je potrebno, da pomagamo stranki z dobrim delom in jaz bom to naprej opravljal in  čeprav pravijo v politiki  nikoli ne reci nikoli, ampak na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral.”

Pogovore s potencialnimi kandidati pa naj bi v teh dneh opravil tudi premier Golob, s čimer je seznanil koalicijske partnerje v SD. Imen naj jim sicer ne bi razkril, saj za zdaj v pogovorih naj ne bi bil uspešen. “Če je več kandidatk in kandidatov, je to dobro sporočilo, ko bodo dali soglasja, se bo o tem odločal najprej predsednik vlade, potem pa poslanke in poslanci,” je ocenil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Pogovori z morebitnimi kandidati, ki bi jih lahko ponudila Svoboda, pa po njegovih besedah še niso “tako daleč, da bi kaj komentiral”.

Koalicijski partnerici sta skopi tudi s komentarji o možnosti menjave resorja za pravosodje in digitalizacijo. “Najprej bo za to potreben razmislek med koalicijskimi partnerji,” je ocenil Frangež. Han in Jevšek sta poudarila, da je v politiki vse mogoče, a da je najprej treba počakati na prvi korak in nato narediti naslednjega. “Tega predloga še ni bilo na mizi in ga ne morem komentirati,” pa je bil jedrnat Sajovic.

SD pa medtem zaposlujejo še priprave na aprilski volilni kongres. Stekli so postopki evidentiranja za vodstvene funkcije v stranki. “To je postopen proces, predlagam, da stranki, njenemu članstvu damo priložnost, da pove, kaj so ideje, kakšni so predlogi in da tudi v tem primeru gremo postopoma, umirjeno. Samo v takem vzdušju z živo notranjo demokracijo je mogoče pripeljati stranko tudi do najboljših rešitev,” je poudaril Frangež.

Prepričan je, da je članstvo v minulih tednih pokazalo, da je “ljudem socialne demokracije mar”. Sam pa si želi, da je kandidatov za vse vodstvene položaje več, ker bo to omogočilo “notranje vrenje, dobro selekcijo in izbor najboljše rešitve”. O tem, ali se bo sam potegoval za polni mandat na mestu glavnega tajnika, pa je dejal: “O, bog ne daj.”

Oči javnosti bodo sicer bržkone najbolj uprte v kandidate, ki se bodo podali v boj za stolček na čelu SD. Sedanja predsednica Tanja Fajon doslej še ni jasno povedala, ali se bo potegovala za nov mandat, zato se vrstijo ugibanja, ali bo šla na kongres po zaupnico članstva. Medtem bi si vsaj del članstva na čelu SD želel videti dolgoletnega člana stranke Hana. “Mislim, da je treba stranki pomagati z dobrim delom, in jaz bom to naprej opravljal. Čeprav pravijo v politiki, ne reči nikoli, na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral,” je danes dejal.

Zaokrožile so tudi špekulacije, ali bi funkcija predsednika utegnila zanimati aktualna evroposlanca Matjaža Nemca in Milana Brgleza, možnost kandidature naj bi vnovič preigraval vodja poslancev Jani Prednik, a končne odločitve še ni sprejel.

COMMENTS

Wordpress (0)