(VIDEO) Dominika Švarc Pipan na zadnji misiji: Danes na seji vlade, za jutri pa je napovedala objavo končnega poročila o aferi sodna stavba, ki ga je posredovala Robertu Golobu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dominika Švarc Pipan na zadnji misiji: Danes na seji vlade, za jutri pa je napovedala objavo končnega poročila o aferi sodna stavba, ki ga je posredovala Robertu Golobu

(VIDEO) Dominika Švarc Pipan na zadnji misiji:  Danes na seji vlade, za jutri pa je napovedala objavo končnega poročila o aferi sodna stavba, ki ga je posredovala Robertu Golobu

 

Pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan se je danes predvidoma še zadnjič udeležila seje vlade. Zatem bo po tednih razčiščevanj okoliščin nakupa stavbe na Litijski zapustila vladne vrste in krajši čas koristila nadomestilo. Še pred njenim odhodom pa bo javnosti znan tudi del poročila o omenjenem nakupu, je napovedala.

Švarc Pipan, ki se s čela pravosodnega resorja poslavlja po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov, sicer na ministrstvu trenutno še opravlja tekoče posle. Danes se je udeležila seje vlade, ki je med drugim določila besedilo predloga novele zakona o prekrških. V tem tednu pa je še na odboru in izredni seji DZ predstavljala stališče vlade v razpravi na temo boja proti korupciji.

Odstopno izjavo je sicer ministrica premierju Robertu Golobu podala minuli četrtek, dan za tem pa se je DZ seznanil z njenim odstopom.

Na ministrico so se sicer v luči omenjenega posla zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku se je tako kljub pozivom matične SD odločila vztrajati še nekaj časa in se sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa.

S predsednikom vlade sta se ob tem dogovorila tudi, da ga seznani s svojimi končnimi ugotovitvami. Švarc Pipan je poročilo premierju tudi predala, po njenih besedah pa so iz Golobovega kabineta sporočili, da odločitev o tem, kolikšen del in katere informacije iz poročila posredujejo javnosti, prepuščajo ministrstvu za pravosodje. Na slednjem v sodelovanju tudi z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) preverjajo, katere so tiste informacije javnega značaja, ki jih lahko posredujejo javnosti, a hkrati varujejo interese preiskave, je ob odhodu z današnje seje vlade dejala Švarc Pipan. Pričakuje, da bodo predvidoma do petka razmejili informacije in javnosti posredovali povzetek poročila.

” Vesela sem, da ste me to vprašali,  kajti nekateri novinarji so že prosili za to poročilo. Kot vam je znano, so iz kabineta predsednika sporočili, da so  to odločitev.  o tem, koliko in kaj iz tega poročila posredujemo javnosti,  prepustili ministrstvo za pravosodje. Jaz sem eno od novinark Dela, ki je prosila za poročilo  že obvestila, da v tem tednu preverjamo, tudi z tistimi, ki so za to na ministrstvu pooblaščeni, koliko tega poročila in  v kakšnem obsegu lahko razkrijemo javnosti. Zakaj, namreč  dobili smo v preteklih tudi mnenje NPU -ja, da moramo sedaj strožje presojati to vprašanje, katere informacije so javnega značaja zato, da hkrati tudi varujemo interese iz preiskave. Torej pričakujem, da bomo do jutri uspeli nekako razmejiti tiste informacije v poročilu, ki jih lahko in tiste, ki jih ne moremo posredovati javnosti. Tako, da predvidoma boste jutri lahko dobili povzetek tega poročila, celotnega poročila pa prav gotovo nem ravno zaradi varovanja interesov preiskave.”

Glede svoje nadaljnje poti, je ministrica še skrivnostna. “Zaenkrat še čakam, do kdaj bom opravljala tekoče posle. Ali bo to do torka, ali kakšen dan, dva dlje, odvisno, kaj bo predsednik vlade predlagal,” je dejala. Zatem bo nekaj časa koristila nadomestilo, ki ministrom pripada po izteku mandata, nato pa sprejela odločitev, kako in kam naprej. “Najverjetneje pa se vračam v samostojno konzultantsko delo,” je dejala.

Švarc Pipan je sicer izstopila tudi iz stranke SD. Kot je danes poudarila, z vodstvom stranke ne komunicira več, hkrati pa še vedno čaka na sklep predsedstva s konca januarja, s katerim so jo pozvali k odstopu z ministrske funkcije.

 

 

Vlada je sicer  na današnji seji določila besedilo predloga resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje od 2024 do 2028. Temeljni cilj resolucije je učinkovito oblikovanje in izvajanje politike preprečevanja in zatiranja kriminalitete, so sporočili po seji vlade.

Gre za temeljni razvojno usmerjevalni dokument na področju nacionalne varnosti. Cilj resolucije je tako zagotavljanje takšnega družbenega okolja, ki bo dolgoročno vplivalo na zmanjšanje kriminalitete, zagotavljalo varnost, bivanje in delo v varnem okolju, ter na podlagi predlaganih ukrepov doseči tako družbeno stanje, da bi se ljudje počutili varne.

Zavedajoč se naraščajočih izzivov in kompleksnosti kriminalnih dejavnosti v sodobni družbi, je resolucija namenjena vzpostavitvi celovitega okvira za učinkovito preprečevanje kriminalitete in pravočasno odzivanje nanjo, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Sodobne grožnje, kot so organizirana kriminaliteta, terorizem in digitalna kriminaliteta, zahtevajo odločne in prilagodljive ukrepe. Zato resolucija postavlja temelje za usmerjeno in usklajeno delovanje v boju proti kriminaliteti, s poudarkom na zaščiti državljank in državljanov ter izboljšanju splošne varnosti v naši družbi, so prepričani na ministrstvu.

Osnovno načelo resolucije temelji na preventivi in ne na represiji. V resoluciji so zajeti vsi pomembni deležniki, ki lahko na različne načine prispevajo k preprečevanju kriminalitete na posameznih področjih.

Poudarja zagotavljanje varnosti v lokalnih okoljih, preprečevanje vseh oblik nasilja, vključno s sovražnim govorom, boj proti korupciji, tveganja na področju javnega zdravja, informacijsko varnost oziroma nevarnosti kibernetske kriminalitete, nevarnosti radikalizacije, ekstremnega nasilja in terorizma ter ogroženost Slovenije zaradi hudih in organiziranih oblik kriminalitete, so še navedli.

COMMENTS

Wordpress (0)