“Pa ja ne spremljaš teh jajc?”- Kako je ena preveč odstranjena prostata “kastrirala” včerajšnjo izredno sejo DZ o stanju na področju boja proti korupciji? – TOPNEWS.si

“Pa ja ne spremljaš teh jajc?”- Kako je ena preveč odstranjena prostata “kastrirala” včerajšnjo izredno sejo DZ o stanju na področju boja proti korupciji?

“Pa ja ne spremljaš teh jajc?”- Kako je ena preveč odstranjena prostata “kastrirala” včerajšnjo izredno sejo DZ o stanju na področju boja proti korupciji?

Da nekaj z medijsko pozornostjo, pri spremljanju izredne seje DZ o stanju na področju boja proti korupciji,  ni v redu, je bilo jasno že zjutraj, ko se običajno pred vsako sejo državnega zbora, kaj šele  pred izredno o boju proti korupciji tre novinarjev in kamer ter fotoreporterjev. Včeraj  pa, razen Topnews.si in Top TV in nekaj redkih izjem, v državnem zboru ni bilo praktično nikogar. Kot da ne gre za afero, ki je dva meseca polnila polovico informativnih oddaj in večernih poročil, kot da se ni tresla država, koalicija, vlada in kot bi rekli v bivši državi “i nikome ništa”. Mogoče gre za profesionalno deformacijo, vendar mi sama struktura dnevnikov in večernih poročil velikokrat  pove več, kot sami prispevki.

Čeprav tudi po dveh mesecih nimamo osnovnega odgovora, kdo se je z Vežnaverjem zmenil za ceno, oziroma kdo je določil ceno za nakup sodne stavbe na Litijski. Zelo preprosto in osnovno vprašanje, kdo personalno je določil ceno za stavbo na Litijski, ki naj bi jo Vežnauer pred nekaj leti na dražbi , če držijo naši podatki od države, od SDH- ja,  kupil za 1,7 milijona evrov, vmes prodal funkcionalno zemljišče za parkirne prostore Lidlu in s tem praktično poplačal investicijo in potem državi za 7, 7 milijona prodal razpadajočo stavbo nazaj . No kdo?

Ampak pustimo vprašanja vsebinske narave, da se z njimi pozabavajo kriminalisti in organi pregona, saj je bolj zanimiva medijska konstrukcija, oziroma pokrivanje dogajanje v državnem zboru, ki ga ne moremo pripisati zgolj neizkušenosti mladih urednic, saj je bila v vseh dnevnih na prvem mestu  odstranjena prostata, ki je medijsko popolnoma kastrirala fokus, saj nismo uspeli videti nobenega resnega povzetka dogajanja v državnem zboru, kaj šele dogajanja ob seji državnega zbora. Skoraj dva meseca se vsi tresejo ob aferi sodna stavba, država krvavi , stranka SD,  krvavi, koalicija,  včeraj pa,  kot da bi režiserji naredili rez v filmu ali na hitro prekinili objavo  nadaljevanke afera sodna stavba.

To en vidik zgodbe pri kateri potem niso sprejeli na koncu nobenih sklepov o boju proti korupciji, ki jih je predlagala SDS.  Čeprav je opozicija z predlogom za izredno sejo o korupciji pač naredila svojo dolžnost in s tem ni opustila “dolžnega ravnanja”,  kar je bilo pogosto slišati ob aferi sodna stavba, pa je Janezu Janši  na koncu verjetno bilo žal, da jo je predlagal. Koalicija  se je, ne glede na to, da smo v dveh mesecih gledali razvoj Drnovškove teze o sovražnih, hudih sovražnik, smrtnih sovražnikih, koalicijskih partnerjih,  naenkrat poenotila in našla zunanjega sovražnika v stilu: “Turki so pred vrati”.

Za nameček pa so Janši nasuli za cel pehar afer, ki so tak ali drugače povezane z njim oziroma s stranko SDS, ki je v soboto slavnostno praznovala 35 letnico obstoja.  Po včerajšnji razpravi , ki naj bi nadomestila razpravo ob interpelaciji ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan bi človek lahko dobil občutek m da je pravzaprav šlo za obredni obračun z Janšo oziroma za razpravo o interpelaciji proti vsem Janševim vladam doslej, oziroma o interpelaciji proti Janševemu stilu vodenja in razumevanja države.

Še najmanj je šlo za resno razpravo o korupciji, ampak so poslanci bolj “trli jajca” drug drugemu.  Trenutni podatki pa  kažejo, da nam korupcija v Sloveniji odnese na letni ravni štiri milijarde evrov,” je  v razpravi  opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek. To je 2000 evrov na prebivalca na leto oziroma 8000 evrov na štiričlansko družino, “v desetih letih je to eno zelo dobro stanovanje,” je izračunal Reberšek. Ta sicer ugotavlja, da je največ korupcije v zdravstvu, zato se zdravstveni sistem ni spremenil od svoje ustanovitve, to pa ustreza levim, kakor tudi desnim, je ocenil.

Ob tem pa Reberšek ugotavlja, da se tudi po današnji izredni seji na področju boja proti korupciji ne bo spremenilo nič na bolje. “Ta izredna seja danes bo kot ena velika predstava za javnost, na kateri se bomo levi in desni poslanci med sabo obmetavali z aferami, vsak bo svoje prepričeval, vse lepo in prav, ampak na koncu se enostavno ne bo nič spremenilo,” je poudaril.

Da korupcija ne pozna političnih barv, se je z Reberškom strinjal tudi Damijan Zrim (SD), ki sicer meni, da ima korupcija imena in priimke, zato etikete korupcije ne kaže posploševati na vse člane političnih strank. Pozval je tudi k pripravi zakonodaje, ki bo “preprečila, da zadeve na sodišču zastarajo”. K sprejetju zakonodaje je v razpravi pozvala tudi Lucija Tacer iz Gibanja Svoboda. “Če bi bila ta seja o boju proti korupciji res dobronamerna in konstruktivna, bi mi danes s strani konstruktivne opozicije obravnavali kakšno novelo zakona, recimo, novelo zakona o kazenskem postopku,” je poudarila Tacer.

Na opozorila Reberška o korupciji v zdravstvu se je odzval poslanec Žan Mahnič (SDS). Spomnil je, da je vlada Janeza Janše v zadnjem mandatu ustanovila urad za evidenco cen v zdravstvu. A ga je zatem vlada Roberta Goloba ukinila, “ker očitno vam ni v interesu, da bi bile cene medicinskega materiala nižje, ampak da so na nivoju, na kakršnem so,” je med drugim ugotavljal Mahnič.

Ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan, je v razpravi odgovarjala na več očitkov opozicijskih poslancev. Nanizala je številne ukrepe, ki jih po njenih besedah na ministrstvu pripravljajo na področju boja proti korupciji. Dejala je, da so v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) začeli prenavljati nacionalno resolucijo o preprečevanju korupcije, ki čaka na obravnavo na vladi. Poleg tega so začeli pripravljati predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in izhodišča za vzpostavitev urada za upravljanje s odvzetim premoženjem nezakonitega izvora. “Mislim, da je to tudi eden od ključnih mehanizmov na tem področju,” je dejala. Po besedah ministrice je sodniška zakonodaja, ki bo po njenih navedbah zagotavljala večjo neodvisnost ter odgovornost, transparentnost in učinkovitost dela sodstva, že pripravljena. Prav tako pripravljajo spremembe na področju državnotožilske zakonodaje. Dejala je, da je prejšnja vlada dve leti blokirala imenovanje državnih tožilcev.

“Popolnoma ste ohromili in paralizirali kadrovanje v državnotožilsko organizacijo, ki je že tako ali tako podhranjena, glede na število kazenskih sodnikov in zadev, ki jim pripadajo,” je dejala. Poleg tega je prejšnja vlada državno tožilstvo po njenih besedah podredila policiji, ki so ji “operativno dajali navodila”. V SDS so  sicer pripravili tudi predlog priporočil vladi za izboljšanje stanja na področju boja proti korupciji, a jih je v torek zavrnil že pristojni odbor za pravosodje, zato o njih včeraj niso glasovali.

COMMENTS

Wordpress (0)