“Kakšen človek moraš bit, da preprodajaš orožje? Jaz vas sprašujem in afera Patria, ki je zastarala. Zakaj…?” – Čustveni obračun Urške Klakočar Zupančič z Janezom Janšo, kakršnega v parlamentu doslej še nismo videli – TOPNEWS.si

“Kakšen človek moraš bit, da preprodajaš orožje? Jaz vas sprašujem in afera Patria, ki je zastarala. Zakaj…?” – Čustveni obračun Urške Klakočar Zupančič z Janezom Janšo, kakršnega v parlamentu doslej še nismo videli

“Kakšen človek moraš bit, da preprodajaš orožje? Jaz vas sprašujem in afera Patria, ki je zastarala. Zakaj…?” – Čustveni obračun Urške Klakočar Zupančič z Janezom Janšo, kakršnega v parlamentu doslej še nismo videli

Na odboru DZ za pravosodje  je včeraj popoldne in sinoči potekala živahna razprava o stanju na področju korupcije, ki jo je zahtevala stranka SDS. Medtem ko opozicija izpostavlja zlasti afero spornega nakupa stavbe na Litijski cesti, koalicija vrača žogico in izpostavlja, da so se številne sporne in koruptivne prakse dogajale tudi v času vlad Janeza Janše.

Poslanec SDS Andrej Hoivik je uvodoma nanizal že znane očitke, ki so jih v zahtevi za sklic sredine izredne seje DZ popisali v poslanski skupini SDS. Med drugim je spomnil na afero spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti 51 za potrebe sodišč, na lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar, negospodaren nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, na ravnanje vlade v zvezi s spornim poroštvom družbi GEN-I in še nekatere druge.

Spomnil je, da so stranke vladne koalicije v koalicijsko pogodbo kot prioriteto zapisale povrnitev zaupanja in integriteto politikom in nosilcem javnih funkcij, a so dosedanji način in rezultati dela vlade daleč od obljub in ciljev, ki so jih stranke obljubljale državljanom. “Pred dvema letoma smo slišali, kako boste upravljali korupcijo, zadnje dva meseca pa se ukvarjamo samo z računalniki in z Litijsko,” je izpostavil Hoivik, ki na današnji seji pogreša predsednika vlade Roberta Goloba.

Po oceni ministrice za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Dominike Švarc Pipan, se je v zadnjih tednih izkazalo, da niti ministrstvo za pravosodje “ni imuno za vdore spornih poslovnih, političnih, kadrovskih in drugih praks, ki omogočajo sistemsko korupcijo.”

Dejavnikov, da se korupcija razrašča po ministrstvih, je po mnenju Švarc Pipanove več. Vse pa se začne pri kadrovskih rošadah oziroma postavljanju struktur, “ki prirejajo dokumentacijo, prikrivajo informacije, ustvarjajo komunikacijske zidove med vodstvi ministrstev in drugimi ali celo grozijo z izgubo službe tistim javnim uslužbencem, ki bi kakorkoli ovirali tovrstno ravnanje,” je naštevala ministrica. Izpostavila je tudi pomisleke vlade do predlaganih priporočil v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji, ki so jih pripravili v stranki SDS. Po predlogu SDS bi v priporočilo zapisali 5 točk, ob čemer od vlade med drugim pričakujejo, da opravi razmislek, ali je še primerna za opravljanje funkcije skladno s prisego in ustavo.

Po oceni vlade predlagana prva točka priporočila po svoji vsebini ni priporočilo, ampak izraža mnenje, kako naj bi vlada delovala pri nakupu stavbe na Litijski cesti, pri čemer bi po oceni vlade lahko šlo tudi za prekoračitev pooblastil, je poudarila Švarc Pipan. Po mnenju vlade je prva točka priporočila neustrezna, zato DZ predlaga, da takšnega priporočila ne sprejme. Več predlaganih priporočil pa se po ugotovitvah vlade vsebinsko nanaša na uresničitev priporočil državnega zbora, ki so bila sprejeta 16. novembra lani in predvidevajo enake ukrepe.

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin je spomnila, da je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ob nastopu svojega mandata podal usmeritve in navodila za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj ter naložil policiji, da organizira delo kriminalistične policije tako, da bo preiskovanje kaznivih dejanj z elementi korupcije strokovno, hitro in učinkovito. Na ministrstvu pripravljajo tudi novo resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024-2028, v kateri je tema korupcije posebej naslovljena, je med drugim izpostavila Dobrin.

V nadaljevanju se je razvnela živahna razprava, ki je minila v duhu očitkov drug drugemu o spornih praksah in primerih koruptivnih praks in afer v preteklih letih in desetletjih. “Naša družba, ne glede na to, katera vlada je na oblasti, je ves čas prežeta s korupcijo in klientelizmom, česar v Levici ne odobravamo. Za nas obstaja ničelna toleranca do korupcije,” je med drugim poudarila poslanka Levice Nataša Sukič, ki jo je v svojem nastopu citirala tudi predsednica DZ-ja in kot poslanka Svobode članica odbora Urška Klakočar Zupančič.

“V bistvu bom rekla, da tole, ko poslušam, predvsem ko sem poslušala kolegico Sukić in kolega Kranjca, sem se spomnila vseh teh afer, ki so polnile novice in frustracije, ki sem jih tudi sama doživljala in pa ljudje okoli mene, ker se ni zgodilo skoraj nič. V bistvu sem prav žalostna in jaz verjamem, da je še mnogo državljank in državljanov, ko poslušam kako si peščica ljudi in večinoma in bom pač povedala simpatizerjev ali pa članov stranke SDS:  Kaj je počela, kaj je počela? Mi tukaj govorimo o tem, to so pa ljudje, ki še danes sedijo v parlamentu z našim, z našim denarjem  in naših upokojencev, ki jih nekateri grdo, grdo izrabljajo in njihovo stisko in jih zbirajo tukaj pred parlamentom in kričijo. Oni pa res kričijo. Veste, čeprav stranka SDS še vedno prepriča, bom rekla okrog 22 procentov slovenskih državljanov, me kljub vsemu še vedno hrabri dejstvo pa tudi, ne glede na to, da imate svoj podmladek, me hrabri dejstvo, da ne boste večno harali po tem parlamentu, da ne boste večno obstajali, da ne bo večno eden vaš vodja in da bodo generacije, ki prihajajo za nami, imam vero v njih, pač izbrisale, te politike, ki lažejo, ki prirejajo dejstva , ki zavajajo žalijo blatijo in in sploh ne izbirajo sredstev za dosego svojih izrazito, izrazito neplemenitih ciljev,” je  svoj nastop čustveno začela Urška Klakočar Zupančič .

In nadaljevala: “Jaz sem osebno zadovoljna, da se je doktorica Dominika Švarc Pipan potrudila vztrajala, kljub vsemu kar je letelo nanjo, seveda tudi zadovoljna da se je zavedala svoje odgovornosti, že odstopila, že odstopila ni treba več pozivat k odstopu. Ona je že odstopila in da ste spoštovana ministrica v odstopu bili toliko pri močeh, da ste ob vsem tistem kar ste preživeli lahko zbirali dokaze in jih predali pristojnim organom in se potem seveda tudi niste branili svoje odgovornosti, kar seveda ni mogoče trditi za ministri prejšnje vlade. Jaz srčno upam, ker tako kot je rekel Darko nobene politika, ne leva ne desna, ni imuna na korupcijo. Vem pa za svoje poslanske kolegice od kod prihajajo, kakšna je njihova preteklost in vem da so borci proti korupciji in vztrajali bomo še naprej

In veste saj se ne bom spuščala v vse korupcijske afere stranke SDS, ker itak ste o teh povedali že dosti, naštevala sta jih kolegica Sukič, kolega Kranjc in seveda predvsem korupcijske afere vodje te stranke gospoda Janeza Janše in njegove najhujše zadeve prodaja orožja, orožja. Kakšen človek moraš bit da preprodajaš orožje? Jaz vas sprašujem in afera Patria, ki je zastarala. Zakaj? Zaradi tega ker se je takrat spremenil zastarali rok v kolikšnem času mora biti zadeva razsojena, potem ko je enkrat vrnjena iz vrhovnega sodišča. Spoštovana predsednica, čim prej pripravimo spremembo kazenskega zakonika, ker se to več ne sme zgoditi”.

Živahna, skoraj šest ur trajajoča razprava na današnji seji odbora za pravosodje, je povečini minila v duhu medsebojnih očitkov o spornih praksah in primerih koruptivnih praks in afer v preteklih letih in desetletjih. Medtem ko je opozicija izpostavljala zlasti afero spornega nakupa stavbe na Litijski cesti, je koalicija vrnila žogico in izpostavljala, da so se številne sporne in koruptivne prakse dogajale tudi v času vlad Janeza Janše.

Da predlog priporočil, ki so jih spisali v SDS, ne bo dobil podpore, se je nakazovalo že med razpravo. Poslanka Gibanja Svoboda Lucija Tacer je v imenu poslanske skupine napovedala, da bodo glasovali proti njihovemu sprejetju, kot razlog pa navedla mnenje zakonodajno-pravne službe DZ.

Ta je med drugim opozorila, da predlagana prva točka priporočila, ki se nanaša na izpolnjevanje dolžnega ravnanja vlade pri nakupu stavbe na Litijski cesti, ne konkretizira ukrepov za delo vlade, temveč posega v njeno pristojnost, da samostojno opravlja svoje funkcije, kar presega namen priporočila kot akta državnega zbora. V Svobodi soglašajo tudi z mnenjem zakonodajno-pravne službe, da je vsebina več predlaganih priporočil vsebinsko zelo podobna že sprejetim priporočilom, zato bi lahko šlo za njihovo podvajanje v istem sklicu državnega zbora.

“Današnje glasovanje bo odraz tega, kako vladna koalicija oziroma člani odbora za pravosodje menimo, da je treba ravnati s korupcijo oziroma njenimi tveganji,” pa je poudaril poslanec SDS Andrej Hoivik.

Napovedal je, da bodo v stranki SDS podprli vsa predlagana priporočila, kot najbolj pomembno pa izpostavil njihovo drugo točko, po kateri naj vlada glede na koruptivno in klientelistično ravnanje pri nakupu stavbe na Litijski opravi razmislek, ali je še primerna za opravljanje funkcije skladno s prisego in ustavo.

COMMENTS

Wordpress (0)