(V ŽIVO) DZ danes, zaradi afere sodna stavba, na izredni seji, ki jo je zahtevala SDS, o stanju na področju boja proti korupciji – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) DZ danes, zaradi afere sodna stavba, na izredni seji, ki jo je zahtevala SDS, o stanju na področju boja proti korupciji

(V ŽIVO) DZ danes, zaradi afere sodna stavba, na izredni seji, ki jo je zahtevala SDS, o stanju na področju boja proti korupciji

DZ se bo danes sestal na izredni seji, na kateri bo na zahtevo SDS razpravljal o boju proti korupciji. Pristojni odbor DZ sicer priporočil vladi, ki so jih pripravili v največji opozicijski stranki, v torek po večurni razpravi ni podprl. Na drugi izredni seji pa bodo poslanci opravili tudi končno glasovanje o predlogu novele zakona o osnovni šoli.

V zahtevi za sklic izredne seje DZ o korupciji so poslanci SDS popisali že znane očitke in izpostavili afero spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč. Na koruptivno in klientelistično ravnanje vlade po njihovem kaže tudi nakup 13.000 prenosnih računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo in lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar, so med drugim navedli v zahtevi.

V SDS so pripravili tudi predlog priporočil vladi za izboljšanje stanja na področju boja proti korupciji. Med drugim so predlagali, naj DZ pozove vlado, da predlaga zakonske rešitve na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije. Predlagali pa so tudi, naj vlada razmisli, ali je še sposobna opravljati svojo funkcijo.

Vlada priporočila zavrača, saj meni, da bodisi niso ustavno skladna bodisi je DZ o njih že odločal. Predloge priporočil so na torkovi maratonski seji zavrnili tudi člani odbora DZ za pravosodje. Za razpravo je namenjenih več kot sedem ur.

Poslance pa danes čaka tudi končno glasovanje v okviru tretje obravnave predloga novele zakona o osnovni šoli. Vladni predlog predvideva obvezni tuji jezik za prvošolce in nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce. Določa tudi, da je uspeh na NPZ v 9. razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa.

Novela prenavlja tudi koncept razširjenega programa v osnovnih šolah, vključevanja učencev priseljencev v obvezni program in dviguje število predmetnih izpitov za šolajoče na domu.

Glasovanje o dopolnilih in razpravo, ki se je vrtela zlasti o smiselnosti sprememb na področju NPZ, so poslanci opravili na petkovi izredni seji. Poslanci opozicijskih SDS in NSi so napovedali, da bodo glasovali proti predlogu novele, podporo pa je pričakovati iz vrst koalicijskih poslancev.

Dogajanje na in ob seji bomo spremljali v živo na Topnews,si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)