Kako se pripraviti na scenarij Trump 2.0 ? – Za mnoge v Evropi je to nočna mora in zaskrbljujoč scenarij – TOPNEWS.si

Kako se pripraviti na scenarij Trump 2.0 ? – Za mnoge v Evropi je to nočna mora in zaskrbljujoč scenarij

Kako se pripraviti na scenarij Trump 2.0 ? – Za mnoge v Evropi je to nočna mora in zaskrbljujoč scenarij

Javnomnenjske raziskave in politični strokovnjaki se strinjajo, da ima Donald Trump realne možnosti, da ponovno osvoji Belo hišo. Za mnoge v Evropi je to zaskrbljujoč scenarij ugotavljajo pri  Deutsche Welle, kjer se sprašujejo ali se lahko Evropa spopade s ponovnim predsedovanjem Donalda Trumpa.

Bolj kot se zdi verjetno, da bo Donald Trump kandidat republikanske stranke za predsednika ZDA , glasnejši so glasovi, ki opozarjajo Evropo, naj se pripravi na drugi Trumpov mandat v Beli hiši.

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je v intervjuju za francosko javno radiotelevizijo France 2 opisala morebitno izvolitev Donalda Trumpa kot “jasno grožnjo” Evropi. Belgijski premier Alexander De Croo je sredi januarja v Evropskem parlamentu povedal, da “če nam bo leto 2024 znova prineslo ‘Ameriko na prvem mestu’, bo to res bolj kot kdaj koli prej ‘Evropa sama’.” V članku , ki ga je objavil možganski trust Evropskega sveta za zunanje odnose (ECFR), je nekdanji švedski premier Carl Bildt napovedal daljnosežne globalne posledice, če bi bil Trump ponovno izvoljen. “ZDA bi opustile podnebno politiko in razširile naložbe v fosilna goriva. Nato bi bil – v najboljšem primeru – v stanju mirovanja. Prišlo bi do prijetnih druženj s prijateljema Putinom in Orbanom. Trgovinske vojne bi se zaostrile,” je zapisal.

Kako se pripraviti na scenarij Trump 2.0

Sudha David-Wilp, direktorica berlinskega urada German Marshall Funda, možganskega trusta, ki ga financirajo ameriška vlada, nemška vlada in Evropska komisija, je za DW povedala, da jo najbolj skrbijo evropske vojaške zmogljivosti. “Zelo pomembno je, da Evropa postane močan akter, vojaško, v konvencionalnem smislu, da je sposobna poskrbeti za varnostna vprašanja v svoji neposredni soseščini,” je dejal David-Wilp. Poleg tega, je dejala, mora biti Evropa tudi “močna partnerica za Azijo, za Evropo, ko gre za zaščito pred zunanjimi grožnjami avtoritarnih sil, in se tudi gospodarsko okrepiti, da se pripravi na morebitne protekcionistične ukrepe od drugega mandata predsednika Trumpa.” ” Jürgen Hardt, konservativni poslanec v nemškem zveznem parlamentu Bundestag, je dejal, da se boji, da je Nemčija slabo pripravljena na drugi mandat s Trumpom. Hardt, ki je zunanjepolitični predstavnik poslanske skupine opozicijskih Krščansko-demokratske unije (CDU) in Krščansko-socialne unije (CSU) , je za DW dejal, da je kritičen do nemške zunanje politike.

»V zadnjih treh letih smo storili veliko premalo, da bi Joeju Bidnu pomagali dokazati, da je njegov način sodelovanja z Evropo uspešnejši od Trumpovega konfrontacijskega sloga. Nismo poskušali skupaj razviti kitajske strategije, niti se nismo držali naših dogovorov o obrambnih izdatkov. Šele pod pritiskom vojne v Ukrajini se je kaj premaknilo,« je dejal Hardt.

Težavni odnosi z Natom

Trumpov skepticizem do Nata skrbi tudi v Evropi. Med svojim prvim mandatom je Trump večkrat zagrozil z umikom iz zahodnega obrambnega zavezništva. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je nedavno dodal negotovost, ko je Evropskemu parlamentu povedal razkrito anekdoto: leta 2020 naj bi predsednik ZDA Trump predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen dejal, da “če bo Evropa napadena, ne bomo nikoli prišli vam pomagam in vas podpiram.”Trump se je štiri leta izogibal temu vprašanju. Sredi januarja je Trump na vprašanje, ali bi zagotovil vojaško podporo evropskim partnerjem v Natu, če bi zmagal na volitvah, dejal, da je “odvisno, ali bodo z nami ravnali pravilno”. Na neposredno vprašanje o njegovi zavezanosti zvezi Nato je dodal, da je “Nato izkoristil našo državo. Evropske države so izkoristile.”

Leta 2019 je Trump pripomnil, da “Evropa z nami ravna slabše kot s Kitajsko.”

Josef Braml, evropski direktor trilateralne komisije na Inštitutu za strateško, politično, varnostno in ekonomsko svetovanje v Berlinu, vidi to kot pokazatelj, da »Trump vidi Evropo kot sovražnika«. Braml verjame, da ima Evropa samo eno priložnost, da se obdrži v trumpistični svetovni ureditvi: “Evropa mora delovati kot enoten igralec.” Toda kako lahko evropske države dosežejo enotnost glede na njihove številne partikularne interese? Braml meni, da je rešitev denar. “Moramo razmišljati širše – in se skupaj zadolžiti v Evropi, finančno podpreti posamezne države in jim v zameno postaviti pogoje,” je pojasnil.

Angela Merkel, obkrožena z voditelji in pomočniki G7, se nagne čez mizo, da bi nagovorila Donalda Trumpa in sedi s prekrižanimi rokamiAngela Merkel, obkrožena z voditelji in pomočniki G7, se nagne čez mizo, da bi nagovorila Donalda Trumpa in sedi s prekrižanimi rokami
Nekdanja kanclerka Angela Merkel in nekdanji ameriški predsednik Donald Trump sta imela napet odnosSlika: Jesco Denzel/Bundesregierung/dpa/picture alliance
Pomisleki glede jedrskega dežnika
“Z denarjem skupnega evropskega zadolževanja bi si lahko privoščili tudi lastno obrambo,” je dodal Braml. “Od ZDA kupujemo bojna letala F-35, da lahko še naprej sodelujemo pri jedrski obrambi. Toda kaj bo vredna delitev jedrskega orožja, če se Trump preseli nazaj v Belo hišo?” je vprašal. “Na to bi se morali že zdaj pripraviti in se s Francijo in Poljsko dogovoriti za obsežnejše vojaško in gospodarsko sodelovanje, ki vključuje tudi druge evropske države,” je dejal.

Toda politik CDU Hardt meni, da je scenarij, po katerem bi Trump umaknil evropski jedrski dežnik, nerealen. Navsezadnje si nihče ne želi nove jedrske oboroževalne tekme, je dejal in dodal, da če bi ZDA odstranile svoj zaščitni ščit, bi evropske države neizogibno razmišljale o razširitvi lastnega jedrskega arzenala. Kakor koli že, zdi se, da bi Trumpova ponovna izvolitev postala lakmusov papir ne le za čezatlantske odnose, ampak tudi za evropsko kohezijo.

COMMENTS

Wordpress (0)