“Sabotaža na Žalah?” – Ugasnil večni ogenj pri spomeniku “sinovom Rusije in Sovjetske zveze” – TOPNEWS.si

“Sabotaža na Žalah?” – Ugasnil večni ogenj pri spomeniku “sinovom Rusije in Sovjetske zveze”

“Sabotaža na Žalah?” – Ugasnil večni ogenj pri spomeniku “sinovom Rusije in Sovjetske zveze”

Vrnimo se najprej v  poletje avgusta 2016, ko sta se s polaganjem venca predsednika Vladimir Putin in Borut  Pahor poklonila padlim ruskim in sovjetskim vojakom ter tako slovesno odprla novi spomenik na Žalah. Po tradicionalni slovesnosti na Vršiču  pri Ruski kapelici se je velik del državnega vrha skupaj s predsednikoma Vladimirjem Putinom in Borutom Pahorjem na kratko preselil še na ljubljanske Žale. Na osrednjem pokopališču v prestolnici se je namreč odvil še drugi del pietetnega obiska ruskega predsednika v Sloveniji. Brez nagovorov sta predsednika v kratki komemoraciji s polaganjem vencev slovesno odprla prvi skupni spomenik ruskim in sovjetskim vojakom zunaj Rusije.

Spomenik je osvetljeval večni ogenj.  Kot nam javljajo budni sprehajalci na poti spominov in tovarištva  pa je večni ogenj danes ugasnil. In ne samo to. Nekdo je na spomenik dodal list za napisom: “Navalny heroes never die ” ali v prevodu “Navalni heroji nikoli ne umrejo”.

 

Spomnimo, podpora izgradnji spomenika padlim ruskim vojakom je bila sicer izražena že marca 2011 na najvišji politični ravni, ko sta se srečala takratni predsednik vlade Borut Pahor in takratni predsednik ruske vlade Vladimir Putin ob njegovem uradnem obisku v Sloveniji.


Zadevo je prevzela mešana meddržavna komisija, ki je bila ustanovljena na podlagi sporazuma med vladama Slovenije in Rusije o vojnih grobiščih. Prva skupna seja projektne skupine za postavitev spomenika padlim ruskim vojakom je potekala maja 2015 v Ljubljani. Po intenzivnih pogovorih in strokovnih usklajevanjih je bila konec januarja 2015 kot najprimernejša lokacija za postavitev spomenika izbrana lokacija na ljubljanskih Žalah, znotraj območja pokopališča. Vojna v Ukrajini in smrt Navalnega pa je očitno ohladila  ne samo odnose med  Slovenijo in Rusijo ampaktudi ugasnila luč  – večni ogenj na Žalah. Ali gre za sabotažo ali pa je samo zmanjkalo plina ni popolnoma jasno.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)