(VIDEO) “Koalicija mora “snežno kepo”, ki jo sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti” – Zakaj je Tašner Vatovec obvestilo Goloba o odstopu ministrice Švarc Pipanove v DZ-ju pričakoval “že včeraj”? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Koalicija mora “snežno kepo”, ki jo sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti” – Zakaj je Tašner Vatovec obvestilo Goloba o odstopu ministrice Švarc Pipanove v DZ-ju pričakoval “že včeraj”?

(VIDEO)  “Koalicija mora “snežno kepo”, ki jo sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti” – Zakaj je Tašner Vatovec obvestilo Goloba o odstopu ministrice Švarc Pipanove v DZ-ju pričakoval “že včeraj”?

V Levici pozdravljajo odločitev SD, ki je po seriji razčiščevanj ob aferi sodna stavba med drugim odločena nadaljevati delo v koaliciji. “V Levici SD štejemo za tvornega koalicijskega partnerja,” je dejal šef poslancev Matej T. Vatovec. Obenem v DZ čim prej pričakujejo odstopno izjavo ministrice Dominike Švarc Pipan, po besedah Vatovca “že včeraj”.

Vatovec je v današnji izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, da je konferenca SD v ponedeljek kljub vsemu strnila vrste in opravila iskren pogovor. “V Levici jih štejemo za tvornega koalicijskega partnerja, mislim, da tudi prispevajo k temu, da koalicija deluje. Pred nami imamo število pomembnih projektov, ki jih moramo izpeljati. To lahko dosežemo samo skupaj, tako kot smo si začrtali v koalicijski pogodbi,” je poudaril.

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se sicer v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje cenitve stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Švarc Pipan bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, kdaj bo do tega zares prišlo, pa še ni povsem jasno. Ministrica je namreč svoj odstop premierju Robertu Golobu ponudila minuli teden, sta se pa strinjala, da ga še pred tem v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami o nakupu omenjene stavbe. Te naj bi premier v roke dobil danes. Zatem bo torej sledil odstop Švarc Pipan, Golob pa bo v DZ poslal njeno odstopno izjavo in se podal v iskanje novega kandidata oz. kandidatke za vodenje pravosodnega resorja. V vmesnem času ga bo vodil sam.

Vodja poslancev koalicijske Levice Vatovec je danes dejal, da bi sicer obvestilo predsednika vlade o odstopu ministrice v DZ pričakoval “že včeraj”, vsekakor pa danes oziroma čim prej. Kot je ocenil, mora koalicija “snežno kepo”, ki jo sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti, in se posvetiti programsko pomembnejšim stvarem za koalicijo. “Ob tem pa seveda naredimo vse za to, da se tovrstne prakse ne bodo ponavljale,” je še dodal.

Afera je sicer dodobra zatresla SD. Z mesta glavnega tajnika SD je že minuli teden odstopil Klemen Žibert, začasno bo to funkcijo kot v. d. glavnega tajnika nepoklicno opravljal Matevž Frangež, sicer zdajšnji predsednik konference SD. Aprila pa se stranka podaja na volilni kongres, na katerem bodo odločali o tem, kdo bo stranko vodil v prihodnje.

Socialna demokracija je na tankem ledu, stopiti mora v korak s časom, ne zgolj ponujati rešitve v predvolilnem obdobju, ampak jih v času vladanja tudi implementirati, ob politični krizi SD poudarjajo v strankinem podmladku. Napovedujejo, da bodo na aprilskem volilnem kongresu SD ponudili svoje kandidate za nekatera vodstvena mesta v stranki.

“Socialna demokracija je nedvoumno ena najbolj plemenitih političnih idej 21. stoletja. Niti mi niti ostali člani Socialnih demokratov ne pristajamo na to, da taka ideja pade na 2,6 odstotne točke,” je dan po razčiščevanju strankarskih razmerij in tehtanje scenarijev za izhod iz politične krize, poudaril predsednik podmladka SD Luka Goršek.

SD je namreč na več organih v ponedeljek opravila razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Tanja Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

“Razumem, da je ideja socialne demokracije, tudi v Evropi, na tankem ledu, ampak verjamemo, da je to zato, ker socialno demokracijo vodijo liderji, ki preveč pasivno vodijo oziroma v nekaterih primerih niti ne vodijo,” je kritičen Goršek. Kot je dodal, predsednice SD Fajon ne vidi kot pasivne voditeljice, a po njegovem mnenju ni tista, ki lahko v danem trenutku aktivno pripomore k rešitvam.

“Kar se tiče mladinske problematike, pa tudi problematik, ki jih že 20 let ne rešujemo, je čas, da mladi začnemo prevzemati odgovornost. Ne samo z akcijami in opozorili, ampak da se tudi mi damo na tnalo, kandidiramo za ene izmed najvišjih funkcij v stranki, se poskusimo tudi mi dokazati. Če se ne bomo, bomo pa priznali, da nam ni uspelo, pa naj nekdo drug to prevzame,” je poudaril Goršek. V Mladem forumu tako napovedujejo, da bodo na aprilskem volilnem kongresu SD ponudili svoje kandidate za podpredsedniška mesta v stranki, člane predsedstva in nadzornega odbora.

Na vprašanje, ali se torej v luči aktualnega dogajanja končuje doba Tanje Fajon na čelu SD, pa je Goršek odvrnil, da se bo o tem odločila sedanja predsednica SD sama. “Se pa nagibamo k temu, da se začne nova doba, to smo včeraj tudi obljubili in tega se bomo tudi držali. Če pridemo na funkcije, bomo dokazali, da se da delati drugače, da drugače ne bo samo floskula, ki bo v predvolilni kampanji krasila plakate,” je sklenil Goršek.

COMMENTS

Wordpress (0)