(VIDEO) Po več mestih na Štajerskem jezni kmetje s traktorji “upočasnili” promet – Protest povzročil razkol tudi znotraj njihovih vrst – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po več mestih na Štajerskem jezni kmetje s traktorji “upočasnili” promet – Protest povzročil razkol tudi znotraj njihovih vrst

(VIDEO) Po več mestih na Štajerskem jezni kmetje s traktorji “upočasnili” promet – Protest povzročil razkol tudi znotraj njihovih vrst

Po več krajih v Sloveniji  so danes potekali protesti kmetov. Gre za njihovo samoiniciativno pobudo. Na Ptuju se je približno 150 mladih kmetov s traktorji zbralo na protestnem shodu in opozorilo na čedalje slabše možnosti kmetovanja.

Kmetje so s traktorji naredili več krogov krog po Ptuju, in okoli poldneva popolnoma blokirali vpadnice v mesto in iz mesta tako, da se je Ptuj  na vrhuncu priprav na kurentovanje praktično ustavil , kar smo se prepričali tudi sami . Kot so povedali, so obupani, jezni, počutijo se pozabljene, njihovo delo pa ni nič vredno. Med drugim so svoja “kopja” usmerili tudi proti kmečkemu sindikatu in Kmetijsko-gozdarski zbornici.

V Šentjurju se kmetje  sicer zbirajo vsak petek zvečer, današnji protestni shod  je bil že peti. Že ob odprtju  sejma Agritech v Celju so kmetje s Celjskega zavzeli okoliška parkirišča in pločnike ter izrazili svoje nezadovoljstvo s politiko vlade in njenim odnosom do kmeta.  Protestni kmetje  zagotavljajo, da  se samoiniciativno odločili, “ker so kmetijske organizacije premalo odločne pri teh protestih, zato so zaenkrat stvari sami vzeli v svoje roke, protestiramo brez podpore organizacij”.

Iz Sindikata kmetov Slovenije so sporočili, da z današnjimi protesti niso povezani. Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, je za TV Slovenija dejal, da kmetje opazujejo, kaj se dogaja po Evropi, protesti jih navdihujejo. “Opazujejo tudi stanje duha v državi, vsemu temu nihče več ne zaupa, ne levi ne desni opciji, zato se samoiniciativno organizirajo,” je še dodal.

Samoiniciativno  kmečki protest pa je kot vse kaže povzročil razkol  znotraj njihovih vrst. Ulica namreč očitno nima več lepe besede ali zaupanja v kmetijsko zbornico in sindikat. Da jim kmetijska zbornica samo “vleče denar, nihče pa se ne briga za nas”, so trdili kmetje, ki so se podali na ulice.

Kmetje se na nas sploh niso obrnili. “Njihove zahteve do nas ne prihajajo. Ne uradno, ne drugače. Spremljamo na družbenih medijih, a te zahteve so vse na pogajalski mizi,”  je kot poroča 24ur.com dejal Roman Žveglič iz kmetijske zbornice.

Kmetje želijo zaščito prvovrstne kmetijske zemlje  pravične davčne politike, zagotovilo, da bodo javne ustanove kupovale lokalno pridelano hrano, in zaščito pred uvozom cenene, nizkokakovostne hrane, ki razvrednoti slovensko pridelavo. Srečanje s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić in obljube o izplačilu neposrednih plačil ter podpora predlogom, ki bi olajšali kmetijsko pridelavo, so korak v pravo smer, a kmetje ostajajo previdni, saj so bili že prevečkrat razočarani.

Sicer pa se kmečki protesti nadaljujejo tudi po Evropi. Potem, ko so se končali protesti  v Franciji na Nizozemskem in v Nemčiji  pa v Španiji protestirajo že tretji dan zapored, včeraj so s traktorji blokirali več cest v državi. Pritisk stopnjujejo tudi kmetje v Italiji, ki žugajo z blokadami Rima in Sanrema.

COMMENTS

Wordpress (0)