(VIDEO) Kaj je Vladimir Putin v razvpitem televizijskem intervjuju povedal, kontroverznemu nekdanjemu voditelju FOX-a ter podporniku Donalda Trumpa, Tuckerju Carlsonu? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj je Vladimir Putin v razvpitem televizijskem intervjuju povedal, kontroverznemu nekdanjemu voditelju FOX-a ter podporniku Donalda Trumpa, Tuckerju Carlsonu?

(VIDEO) Kaj je Vladimir Putin v razvpitem televizijskem intervjuju povedal, kontroverznemu nekdanjemu voditelju  FOX-a ter podporniku Donalda Trumpa, Tuckerju Carlsonu?

Putin je Tuckerju Carlsonu dejal , da morajo ZDA “ustaviti dobavo orožja” – Ukrajini je intervju povzel britanski Guardian. Dvourni pogovor ruskega predsednika s komentatorjem je njegov prvi intervju z zahodnimi mediji po invaziji na Ukrajino. Carlsonov ton je bil manj bojevit v intervjuju s Putinom, ki ga je ves čas imenoval “gospod predsednik”.

Tucker Carlson in Vladimir Putin sta bila v četrtek zvečer v središču pozornosti, ko je,  “razdiralni desničarski komentator, ki podpira Trumpa”,  kot je Carlsona opisal Guardian, intervjuval “samotarskega ruskega avtokrata”. Razgiban dvourni intervju, posnet v Moskvi, je bil prvi Putinov intervju z zahodnim medijem, odkar je Rusija februarja 2022 napadla Ukrajino. Carlsona  je pogosto kritiziral podporo ZDA Ukrajini, Volodimirja Zelenskega , ukrajinskega predsednika, pa je označil za “ukrajinskega zvodnika”  in “podganastega”.

Putin je več kot 30 minut posvetil zgodovini Rusije , Litve, Poljske in Ukrajine v monologu, ki je gledalce popeljal od devetega stoletja vladavine Olega Modrega, do bojev v 14. stoletju, do kritike Leninove zunanje politike.

Ko  se je  Carlson Putina končno pregnal v 21. stoletje, je ruski predsednik obtožil ZDA in druge zahodne države, da podaljšujejo vojno v Ukrajini. Po Putinovih besedah ​​so potekali mirovni pogovori z Ukrajino, ki so bili “skoraj zaključeni”, potem pa je Ukrajina “zavrgla vse te sporazume in ubogala navodila zahodnih držav, evropskih držav in ZDA, da se bori proti Rusiji do bridkega konca”.

Putin je krivdo zvalil predvsem na Borisa Johnsona, nekdanjega britanskega premierja. Johnson je bil junija 2023 prisiljen zapustiti parlament Združenega kraljestva, vendar je Putin trdil, da je kot premier Zelenskega odvrnil od podpisa mirovnega sporazuma v zgodnjih fazah konflikta. “Dejstvo, da [Ukrajina] uboga zahtevo ali prepričevanje gospoda Johnsona, nekdanjega premierja Velike Britanije, se zdi smešno,” je dejal Putin.

V videoposnetku, objavljenem pred intervjujem, je Carlson dejal, da ga je k pogovoru s Putinom spodbudilo deloma zato, ker ameriška javnost »nima pojma, zakaj je Putin napadel Ukrajino ali kakšni so njegovi cilji zdaj«. Ni jasno, ali bodo gledalci dobili jasnejši občutek za eno ali drugo.

Decembra je Kremelj dejal , da je sodelovanje v mirovnih pogajanjih z Ukrajino “nerealno” – Ukrajina je dejala, da mir lahko temelji le na popolnem umiku z ozemlja, ki ga je Rusija zasegla od njene invazije leta 2022. Toda v intervjuju je Putin povedal Carlsonu, da Rusija in ZDA še vedno govorijo “prek različnih agencij” o koncu konflikta.

Putin je dejal, da je sporočilo Rusije ZDA: »Če se res želite nehati bojevati, morate prenehati z dobavo orožja. V nekaj tednih bo konec.” Putin je dejal, da je z Joejem Bidnom nazadnje govoril, preden je Rusija napadla Ukrajino. “Rekel sem mu, potem verjamem, da delate veliko napako zgodovinskih razsežnosti, ko podpirate vse, kar se dogaja tam, v Ukrajini, in odrivate Rusijo,” je dejal Putin.

Carlson je  pritisnil na Putina glede Evana Gershkovicha, novinarja Wall Street Journala, ki je v Rusiji pridržan od 23. marca zaradi obtožbe vohunjenja – kar Gershovich in Journal zanikata. Putin je trdil, da so 32-letnega Gershovicha “ujeli na dejanju, ko je na skrivaj pridobival zaupne informacije”, in trdil, da “dela za ameriške posebne službe”.

Rusija je “pripravljena govoriti” o izpustitvi Gerškoviča, je dejal Putin, a dodal: “Želimo, da ameriške posebne službe razmislijo o tem, kako lahko prispevajo k doseganju ciljev, ki jih naše posebne službe zasledujejo.”

Zdelo se je, da je trditev v nasprotju z Belo hišo, ki je decembra sporočila, da je Rusija zavrnila pomemben predlog za izpustitev Gerškoviča in Paula Whelana, nekdanjega ameriškega marinca, ki v Rusiji prestaja 16-letno kazen zaradi obtožb vohunjenja. V videoposnetku , objavljenem pred intervjujem, je Carlson trdil, da je intervju vodil, ker so »mediji v angleškem jeziku pokvarjeni – lažejo svojim bralcem in gledalcem«.

“Očitno obstaja tveganje za izvedbo takega intervjuja, zato smo o tem razmišljali več mesecev,” je dejal Carlson. »Večina Američanov nima pravega pojma, kaj se dogaja v tej regiji. Tukaj v Rusiji ali 600 milj stran v Ukrajini. Vendar bi morali vedeti. Večino tega plačajo.« Sledilci Carlsona v zadnjih dveh letih bodo manj presenečeni kot drugi, da je Putin sprejel prošnjo za intervju.

Carlson je bil zgodnji, opazen zagovornik ruske invazije na Ukrajino. Ko je Putin sredi februarja 2022 na meji z Ukrajino zbral do 190.000 vojakov, se je zdelo, da Carlson ponavlja Putinove točke govora s trditvijo, da je nastajajoči konflikt zgolj »mejni spor«.

Tucker Carlson po intervjuju  objavil videoposnetek, v katerem razmišlja o rezultatih intervjuja z Vladimirjem Putinom: “Moral bi biti nor, da bi mislil, da se bo Rusija odpovedala Krimu.” “Moral bi biti idiot, če bi mislil, da je Rusija ekspanzionistična sila; je že tako velika in ne potrebuje več ozemlja.” “Moral bi biti idiot, če bi mislil, da lahko Rusija na Dunaj vpelje tanke; ni dokazov o takšnih namerah.” “‘Vladajo nam norci” – Carlson o želji ameriškega vodstva po spremembi režima v Rusiji.

Desničarski komentator je bil zaradi intervjuja deležen kritik pred predvajanjem. V sredo je Hillary Clinton dejala , da je Carlson za Putina “koristni idiot”. “Govori stvari, ki niso resnične,” je nekdanji ameriški državni sekretar dejal o Carlsonu.

»Ponavlja množico laži Vladimirja Putina o Ukrajini, zato ne razumem, zakaj mu Putin ne bi dal intervjuja, ker prek njega lahko še naprej laže o tem, kakšni so njegovi cilji v Ukrajini in kaj pričakuje, da se bo zgodilo, «je Clinton dejal na MSNBC v sredo.

V svojem videoposnetku, ki je napovedal intervju, je Carlson trdil, da se “noben zahodni novinar ni potrudil”, da bi poskušal intervjuvati Putina. Abby Phillip, voditeljica za CNN, je dejala, da to ni res. “Resni mediji, vključno s CNN, so od Putina vedno znova zahtevali intervju,” je dejala v svoji torkovi oddaji. V sredo je tudi Kremelj ovrgel Carlsonovo trditev. “Gospod Carlson se moti,” je na brifingu dejal Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja. “Prejemamo veliko prošenj za intervjuje s predsednikom.”

Putin je nazadnje dal intervju za zahodno glasilo leta 2021, ko je govoril z novinarjem CNBC. V veliki meri je prenehal govoriti z neodvisnimi mediji, tako ruskimi kot mednarodnimi, odkar je začel svojo obsežno invazijo na Ukrajino. Od leta 2021 je dajal intervjuje le za ruske, kazahstanske in kitajske medije.

COMMENTS

Wordpress (0)