(VIDEO) Kdo je manjkal na sinočnji državni proslavi in česa je zmanjkalo v CD-ju? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je manjkal na sinočnji državni proslavi in česa je zmanjkalo v CD-ju?

(VIDEO) Kdo je manjkal na sinočnji državni proslavi in česa je zmanjkalo v CD-ju?

V Cankarjevem domu je bila sinoči državna proslava pred kulturnim praznikom. Na predvečer kulturnega praznika se v Cankarjevem domu običajno zbere kulturna in politična smetana države.

Tako v prvi vrsti, poleg Prešernovih nagrajencev,  sedeli  predsednica države Nataša Pirc Musar, predsednic državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednik državnega sveta  Marko Lotrič in seveda  ministrica za kulturo Aste Vrečko. Lani je v Cankarjevem domu na državni proslavi proslavi bilo zanimivo, saj se je
Robert Golob  premierno pojavil s Tino Gaber, na oder je p po koncu proslave in še ped odjavno špico prišla Svetlana Makarovič. Letos pa tudi prihod Urške Klakočar Zupančič, ki je lani manjkala,  ni bil tako glamurozen, ampak čisto običajen.

Udeleženci in gledalci  pa so letos pogrešali predsednika vlade. Še posebej, ker je ob letu osorej, prvič javno predstavil svojo partnerko Tino Gaber. V poslanici ob kulturnem prazniku pa je predsednik vlade Robert Golob zapisal:

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani, današnji dan posvečamo prazniku kulturnega ustvarjanja in izjemnemu pomenu, ki ga kultura nosi v naši zgodovini. Slavimo izjemne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so skozi stoletja pustili neizbrisen pečat v slovenski kulturi in umetnosti, hkrati pa več pozornosti namenjamo tudi umetnikom in umetnicam, ki ustvarjajo danes in tako sooblikujejo narodovo prihodnost. Ob tej priložnosti čestitam letošnjima Prešernovima nagrajencema ter nagrajenkam in nagrajencem Prešernovega sklada. Spoštovanje do kulturnega ustvarjanja je ključno za oblikovanje nacionalne zavesti. Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine. Vabim vas, da danes posvetite čas kulturi in obiščete naše kulturne ustanove. Skupaj soustvarjamo in varujemo bogastvo, ki določa in oblikuje našo identiteto. Vsem želim lep in prijazen praznik kulture!

Če se vrnemo na sinočnjo proslavo pa je bil letos sedežni nekoliko pomešan, saj so ministri in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič in  ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon  ter nekdanji predsednik Borut Pahor,  sedeli na prve balkonu. Za nameček pa je, takoj po koncu proslave pred sprejemom v CD – ju, zmanjkalo elektrike.

To pa ni pokvarilo vzdušja v preddverju Cankarjeva doma, kjer so se še dolgo v noč zadržali tako obiskovalci, kot tudi Prešernovi nagrajenci.

Veliko Prešernovo nagrado je letos prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk – v njenem imenu jo je prevzel njen sin Robert Vouk – ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer. Skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so prejeli pesnica Miljana Cunta, dramska igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, scenaristka in režiserka Sara Kern ter grafični oblikovalec Tomato Košir.

 

COMMENTS

Wordpress (0)