Teren SD nocoj z generalnim sekretarjem SD-ja Klemnom Žibertom o dogajanju v stranki, jutri sestanek Fajonove in Goloba – TOPNEWS.si

Teren SD nocoj z generalnim sekretarjem SD-ja Klemnom Žibertom o dogajanju v stranki, jutri sestanek Fajonove in Goloba

Teren SD nocoj z generalnim sekretarjem SD-ja Klemnom Žibertom o dogajanju v stranki, jutri sestanek Fajonove in Goloba

Predstavniki občinskih organizacij SD se sestajajo z generalnim sekretarjem SD Klemnom Žibertom, ki je danes s te funkcije odstopil. Pred srečanjem so bili sicer precej zadržani, jasno pa je, da se v SD delijo mnenja o postopanju stranke ob aferi sodna stavba. Predstavniki terena tako danes od Žiberta pričakujejo predvsem dodatna pojasnila.

Teren tako na srečanju pričakuje predvsem nadaljnje razčiščevanje okoliščin domnevnih nepravilnosti nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, kot tudi pojasnila o domnevnem vpletanju Žiberta v posel in očitkih glede nepremičnin v lasti njegove družine.

Predstavniki občinskih organizacij imajo sicer deljena mnenja o tem, kako je stranka postopala ob dogajanju v zadnjih dneh. Da so doslej dobro sodelovali z generalnim sekretarjem in da ne vidi razloga za mešanje njegovega zasebnega življenja s strankarskim, je ob prihodu na sestanek dejala Olga Vodušek iz občine Hoče-Slivnica. “Če se čaka na odstop ministrice, dokler se stvari ne razrešijo, zakaj se ne počaka, da se razrešit tudi, ali je kriv generalni sekretar ali ne,” je dejala. Odstop Žiberta sicer obžaluje, kakšno vlogo je pri samem poslu odigrala stranka, pa je po njenem mnenju prezgodaj soditi, dokler se ne razčistijo okoliščine, česar pa si za voljo stranke želijo čim prej.

Odkrit pogovor in temu ustrezne nadaljnje korake stranke, med drugim tudi kongres, pa pričakuje župan Murske Sobote iz vrst SD Damjan Anželj.

Medtem je bistveno bolj z odzivom nezadovoljen Andrej Sivec z Iga, ki ocenjuje, da je stranka v sami zgodbi premalo zaščitila ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. “Politika je politika, odvija se od danes do jutri, verjetno ni bilo vse, kot bi moralo biti, a stranka je v aferi pravilno postopala,” pa je ocenil predstavnik SD iz Koroške Podvelke.

S terena stranke pa sicer prihajajo tudi bolj ostri odzivi, tudi pozivi k odstopu celotnega vodstva stranke. Odbor kranjske SD je tako denimo že izglasoval nezaupnico vodstvu stranke na čelu s predsednico SD Tanjo Fajon, poroča kranjski spletnik Trma. Predsednik SD Kranj Janez Černe, sicer protikandidat Žiberta na volilnem kongresu stranke leta 2022 za funkcijo generalnega sekretarja, je za portal dejal, da je sam volitve tedaj izgubil, ker ni obljubljal članstev v nadzornih svetih in saniranja dolga stranke. Kot je še ocenil, zgolj odstop Žiberta v dani situaciji ne zadošča. V SD Kranj tako menijo, da je nujen izredni kongres oziroma konferenca stranke, na katerem bi opredelili “pravo socialdemokratsko politiko” in izvolili novo vodstvo, saj da je predsednica stranke stala tako za kandidaturo Žiberta kot ministrice Švarc Pipan.

Na slednjo so v zadnjih tednih leteli očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica je prevzela objektivno odgovornost in po več tednih ter več pozivih stranke SD, katere zaupanje je izgubila, v ponedeljek premierju Robertu Golobu ponudila odstop. A sta se dogovorila, naj ostane na ministrskem mestu toliko časa, da razčisti zgodbo. Ministrica je namreč navajala, da so jo zavajali, da so bili dokumenti, s katerimi je bila seznanjena potvorjeni, prst pa je uperila med drugim v nekatere uslužbence ministrstva, vpletanje v posel je očitala tudi Žibertu.

Ta je danes s funkcije generalnega sekretarja stranke nepreklicno odstopil. Kot je ob tem zapisal, želi s svojim odstopom stranko razbremeniti očitkov, ki te dni padajo nanj in njegovo družino ter “posledično črnijo ugled stranke”, ki ji pripada že skoraj dve desetletji.

Na današnji sestanek s predstavniki terena je sicer prišel med drugim v spremstvu podpredsednika stranke in šefa poslancev SD Janija Prednika ter podpredsednice SD in poslanke Meire Hot.

COMMENTS

Wordpress (0)