Dnevi grmenja v SD-ju – Na kriznem sestanku več scenarijev – TOPNEWS.si

Dnevi grmenja v SD-ju – Na kriznem sestanku več scenarijev

Dnevi grmenja v SD-ju – Na kriznem sestanku več scenarijev

Včeraj se je sestal kolegij predsednice SD Tanje Fajon, na katerem je bilo govora o aktualnih zadevah stranke in vsebinskih vprašanjih, ki bodo v DZ in na vladi v prihodnjem tednu, so sporočili iz SD. Stranko sicer zadnje dni najbolj zaposluje afera o domnevno spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Kolegij predsednice SD-ja bil  krizni sestanek, na katerem so govorili o več scenarijih glede zapleta s pravosodno ministrico Švarc Pipan.

Evropski poslanec iz vrst SD-ja Matjaž Nemec, ki očitno intenzivno dela na kampanji za evropske volitve in je prav on Dominiko Švarc Pipan pripeljal v stranko SD. naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a naj se preostali s tem ne bi strinjali.

Afera je izbruhnila minuli mesec, ko je prišla na dan domnevno sporna poraba javnih sredstev za nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov.Pogodbo o nakupu je podpisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zaradi česar jo je predsedstvo SD v ponedeljek pozvalo k odstopu.

Švarc Pipan sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD. Opozorila je na vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

V SD so k predlogu za razrešitev ministrice pozvali tudi premierja Roberta Goloba, ki pa pravi, da mora pred odločitvijo o njeni politični usodi glede na hude očitke prejeti več informacij.

A tudi SD vztrajajo pri svojem pozivu. Če jim predsednik vlade ne bo sledil, se bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon v koaliciji morali pogovoriti “o zaupanju”.

O očitkih ministrici bo prihodnji teden razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu videno-kupljeno, ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

Po včerajšnjih  neuradnih informacijah spletnega v SD vse bolj vre, včeraj  pa naj bi imeli krizni sestanek. Na kolegiju naj bi preigravali več različnih možnih scenarijev, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev.

Žibert naj bi medtem vztrajal, da ni storil nič spornega. O odstopu s položaja naj zato ne bi razmišljal. Napovedal naj bi še, da bo zadeve najprej pojasnil predstavnikom stranke in da bo zato v kratkem sklical zbor predsednikov in tajnikov občinskih odborov SD. Eden od scenarijev oziroma pogajalskih izhodišč je previdela, da bi sočasno odšla Dominika Švarc Pipan in Klemen Žibert, vendar je to bilo aktualno pred dnevi, danes pa je zadeva šla že globoko naprej.

Urednik Mladine Grega Repovž je sicer sinoči v  v oddaji Politično o trenutni vlogi generalnih sekretarjev strank dejal, da je “prva stvar, ki bi jo moral zdaj narediti tudi premier, da odstrani generalne sekretarje, to je danes anahrono, iz nekega drugega časa. Predvsem pa se je to popolnoma izrodilo, kar smo videli v prejšnji Janševi vladi, tudi prejšnji Šarčevi, to je način, kako priti do nečednega. Temeljna težava je, da ministre imenuje državni zbor in odgovarjajo državnemu zboru. Seveda imajo lahko stranke generalne sekretarje, ampak naj se ukvarjajo z lokalno mrežo in takšnimi stvarmi. Ko se prenese na eno takšno strukturo dejansko del upravljanja države, ki se izvaja na ministrstvih, se to vedno zgodi. Nemogoče je, da se ne. Morda je kdaj delovalo, danes ne več. Vedno znova je to vir, kot vidimo v tem primeru, korupcije, ker je ta neformalna moč, ki nastaja, nedopustna. To je prva stvar, ki bi se jo moral premier iz tega naučiti. Spomnil bi na začetek te vlade. Takrat je prav premier Golob dejal, da teh generalnih sekretarjev v njegovi vladi ne bo.”

COMMENTS

Wordpress (0)