Ne pridržanje, policijsko varovanje za nekatere akterje afere sodna stavba – Razplet afere znan v ponedeljek – TOPNEWS.si

Ne pridržanje, policijsko varovanje za nekatere akterje afere sodna stavba – Razplet afere znan v ponedeljek

Ne pridržanje, policijsko varovanje za nekatere akterje afere  sodna stavba  – Razplet afere znan v ponedeljek

Pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan je bilo po neuradnih informacijah zaradi groženj odrejeno policijsko varovanje. Groženj deležni tudi nekateri drugi vpleteni v ozadje posla. Prihajalo pa naj bi  do incidentov, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih.

Januarja se je zgodilo več incidentov, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih v omenjeni posel oz. ozadje posla. S pravosodnega ministrstva  sporočili, da je bila ministrica konec januarja letos pisno obveščena o dveh tovrstnih incidentih, podrobnosti pa zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo komentirati.

Po njihovih podatkih naj bi ministrica zadevo takoj predala pristojni notranji službi ministrstva, pošiljatelju, ki jo je obvestil o incidentih, pa je predlagala, naj družini podata prijavo na policijo. Odgovor pošiljatelja obvestila je bil, naj ministrica v prihodnje odločanje o ukrepih prepusti družinam in naj jih z lastnim ukrepanjem ne izpostavlja po nepotrebnem.

Afera sodne stavbe, ki je izbruhnila po razkritju, da je ministrstvo za pravosodje konec lanskega leta za 7,7 milijona evrov kupilo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, da bi tja preselili tri sodišča, je dobila širše razsežnosti tudi na političnem parketu. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Predsedstvo SD je ministrico v ponedeljek pozvalo k odstopu, premierja pa, da naj njihovo odločitev spoštuje. Pri tem še vedno vztrajajo, v nasprotnem primeru pa se bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon v koaliciji morali pogovoriti “o zaupanju”. Golob pa na drugi strani vztraja, da mora pred odločitvijo o politični usodi Švarc Pipan glede na hude očitke prejeti več informacij, zato dodatna pojasnila zahteva tako od stranke SD kot od ministrice. Po poročanju medijev naj bi se premier in pravosodna ministrica sestala tudi včeraj  popoldne, vendar premier odločitve o tem, da bi jo pozval k odstopu, še ni sprejel.

Glede narave obtožb pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan glede članov SD lahko zaključke podajo le pristojni organi, je SD zapisala v odzivu, ki ga je zahteval premier Robert Golob. Ob tem vztrajajo, naj Golob ministrico razreši. Razplet afere glede nakupa stavbe za potrebe sodišč naj bi bil  znan v ponedeljek.

V SD so premierja obvestili, da njihovo stališče ostaja nespremenjeno. “Pričakujemo, da boste spoštovali sklep predsedstva SD in da boste zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, skladno z vašimi pristojnostmi, predlagali razrešitev ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan,” izhaja iz dokumenta, ki so ga v SD posredovali v kabinet predsednika vlade.

“Glede na naravo obtožb, ki jih te dni v javnosti tudi glede članov stranke SD sporoča Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katerakoli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi,” so še zapisali.

Švarc Pipan je namreč v zadnjih dneh prst uperila v nekatere člane SD in jim očitala zavajanje pri nakupu stavbe za potrebe sodišč, prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva in vpletanje generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta v posel. Včeraj  pa naj bi se po poročanju  Švarc Pipan in Golob sestala v vladni palači in se dogovorila, da naj bi, ko bo nastopil čas za to, Švarc Pipan odstopila sama. Razplet naj bi bil tudi poh znan v ponedeljek.

“Za stranko so izjemno težki dnevi,” pa je predsednica SD Tanja Fajon zapisala v pismu, ki ga je namenila članstvu. Po sprejetem sklepu predsedstva SD, da Švarc Pipan pozove k odstopu z mesta ministrice za pravosodje, so priča “pogromu nad stranko, tudi s strani ministrice”, ki da z obtožbami o SD ter njenih posameznikih “meče slabo luč na vse člane in članice stranke, ki delamo pošteno, transparentno in zakonito”.

Fajon ostaja odločno na stališču, da bianco zaupanja v stranki “ni in ne bo, dejanja pa so tista, po katerih ljudi presojamo in sodimo”. In če je potrebno, tudi ukrepamo, je dodala. Verjame, da članstvo nastala situacija skrbi, zaradi pogroma pa so, kot je sama, upravičeno prizadeti.

“Ob prevzemu stranke sem jasno povedala, da se in se bom vedno zavzemala za ničelno stopnjo korupcije. Ostajam odločna, da bodo v stranki SD za vse veljali enaki vatli. Vsak med nami je dolžan prevzemati odgovornost za svoja dejanja,” je še zapisala.

“Hkrati s tem vam sporočam, da glede na naravo obtožb, ki jih te dni v javnosti tudi glede članov stranke Socialni demokrati sporoča dr. Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katerakoli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi,” zaključi Fajon.

Medtem se je Švarc Pipan na družbenem omrežju Facebook državljanom zahvalila za “množične izraze podpore in spodbude”. Te ji dajejo vedeti, da je “le napočil čas za vztrajanje, da presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države”.

“Drage državljanke in državljani, HVALA za množične izraze podpore in spodbude, ki dajejo vedeti, da je – bolje pozno kot nikoli – le napočil čas za neomajno vztrajanje vseh nas, da presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države. Za vedno bom morala nositi težko breme zavedanja, da sem se tudi sama nehote ujela v premetene zanke tovrstnih praks. Pa vendar – četudi bom najverjetneje morala oditi, danes, jutri, ali kasneje, bom šla mirno, z zavestjo, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti. Zavezujem pa se, da bom ostala del tega vala in se borila naprej, znotraj ali izven sistema. Skupaj z vami!”

Afera vsak dan dobiva nove razsežnosti. Mediji danes poročajo tudi o nakupu stanovanja očeta Klemna Žiberta pod zelo ugodnimi pogoji.

 

COMMENTS

Wordpress (0)