Potem, ko so na četrtkovem vrhu EU potrdili 50 milijard evrov pomoči Kijevu, danes zunanji ministri v Bruslju neformalno o Ukrajini, Afriki in Turčiji – TOPNEWS.si

Potem, ko so na četrtkovem vrhu EU potrdili 50 milijard evrov pomoči Kijevu, danes zunanji ministri v Bruslju neformalno o Ukrajini, Afriki in Turčiji

Potem, ko so na četrtkovem vrhu EU potrdili 50 milijard evrov pomoči Kijevu, danes zunanji ministri v Bruslju neformalno o Ukrajini, Afriki in Turčiji

Zunanji ministri držav članic EU bodo danes na neformalnem zasedanju v Bruslju razpravljali o odnosih unije z Afriko in Turčijo v luči aktualnih geopolitičnih razmer, predvsem vojne v Ukrajini in bližnjevzhodnega konflikta. Del zasedanja bo namenjen tudi strateški razpravi o nadaljnji podpori Kijevu na različnih področjih.

Zunanji ministri EU, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, bodo razpravljali o dolgoročni strategiji za Ukrajino. Po napovedih Evropske službe za zunanje delovanje bodo govorili o različnih vidikih ruske agresije na Ukrajino, nadaljnji vojaški podpori tej državi in njenem približevanju uniji.

Sestali se bodo, potem ko so voditelji članic na četrtkovem vrhu EU potrdili 50 milijard evrov vreden sveženj makrofinančne pomoči Kijevu do leta 2027. Pred tem so na decembrskem zasedanju podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino.

Ruska agresija je močno spremenila geopolitične okoliščine, ki vplivajo tudi na države v Afriki. Tam se poslabšujejo varnostne razmere, gospodarstva stagnirajo, soočajo pa se tudi z nazadovanjem na področju demokratičnih standardov.

Belgijsko predsedstvo Sveta EU si prizadeva za razmislek, kako lahko EU v teh okoliščinah bolje izpolni pričakovanja afriških partneric.

V luči trenutnega dogajanja v svetu, ki ga poleg vojne v Ukrajini med drugim močno zaznamuje bližnjevzhodni konflikt, bo prav tako potekala ministrska razprava o prihodnjih odnosih s Turčijo.

Ministri bodo v bruseljski palači Egmont obeležili pol stoletja neformalnih srečanj, ki nosijo ime po nemškem gradu Gymnich. Tam je leta 1974 potekalo prvo tovrstno srečanje.

COMMENTS

Wordpress (0)