Leta nevarnega življenja – “V tej koaliciji so na udaru ženske. Dominika je že peta” – TOPNEWS.si

Leta nevarnega življenja – “V tej koaliciji so na udaru ženske. Dominika je že peta”

Leta nevarnega življenja – “V tej koaliciji so na udaru ženske. Dominika je že peta”

“Vlada bo uravnotežena tudi po spolnih kvotah, po razmerju med ženskami in moškimi. Več kot 40 odstotkov bo ministric, kar je največ doslej. “Verjamem, da je to eden od ključnih razlogov, zakaj bo ta vlada najuspešnejša do zdaj,” je  v svojem zaključnem nagovoru v Državnem Zboru, ob predstavitvi vladne ekipe,  dejal Golob, ki je izrazil zadovoljstvo, “ker po njegovih ocenah prihaja vlada, na katero bodo državljani v kratkem ponosni”.

Čeprav se razmerje med moškim in ženskim delom ekipe ni bistveno spremenilo, pa so bile v tem mandatu zamenjane že tri ministrice Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve (iz kvote Gibanja Svoboda), Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (iz kvote Gibanja Svoboda), Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo (iz kvote Gibanja Svoboda), še dve ministric pa sta na nišanu:  Emilija Stojmenova Duh, ministrica brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo (iz kvote Gibanja Svoboda) in na koncu najbolj vroča ministrica Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje (iz kvote SD).

Spomnimo se zapisov ob prihodu Dominike Švarc Pipan na položaj: “Do potankosti urejena Paša za oči: nova modna ikona v slovenski politiki, ” so poročale Slovenske novice.
“Vselej je do potankosti urejena – od naličenega obraza do oblačil, čevelj in torbice. Naš fotograf jo je ujel pred dnevi pred vladno palačo in bila je videti kot prava manekenka. A je daleč od manekenskih voda – je mednarodna pravnica, ki se je sprva uveljavila v tujini, nato pa se je vrnila v rodne kraje. Poiskali smo nekaj njenih stajlingov.”

 

Pustimo, da je vmes bila iz Svobode izključena izključena poslanka Mojca Šetinc Pašek, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je izgubila položaj podpredsednice in le za las je manjkalo, da i izgubila še položaja predsednice državnega zbora, da ob tem ne omenjamo druge podpredsednice Gibanja Svobode Marte Kos, ki je bila inavgurirana za predsednico države,  na koncu pa je odstopila kot podpredsednica stranke  tudi iz stranke Svoboda.

 

Če bi bili nekoliko cinični bi se lahko strinjali, da je v “svobodi” najbolj  nevarno biti ženska, še posebej ženska ministrica- Zdaj ali Robert Golob nima sreče z ženskami, spomnimo samo na odnos s predsednico države  Natašo Pirc Musar, ki  ga je Musarjeva “odpisala” in le odločitvi KPK se lahko zahvali , da mu niso predčasno  skrajšali mandata, ali pa se mu ženske, ki naj po klišeju veljale za bolj “krhke, pridne, vodljive, zveste, organizirane….” upirajo. Še najbolj zadovoljna je opozicijska SDS, ki je z napovedjo in vložitvami interpelacije  samo “markirala tarče”, ki so odstopile še preden je do interpelacije sploh prišlo ali pa so, kot Tatjana Bobnar, odstopile takoj po interpelaciji, ker je premier predlagal njeno zamenjavo.

Poslanska skupina SDS je sicer kot rečeno  v tem mandatu vložila že pet interpelacij, od tega eno proti celotni vladi. Zadnja od njih je bila vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Zakaj je Janez Janša včeraj obrnil rek, da riba srdi pri glavi in  in  ki je , Golobovem podpiranju pravosodne ministrice dejal, da riba smrdi pri repu, ni popolnoma jasno, saj je s tem dal argument vrhu SD-ja in tistim , ki zahtevajo takojšnji odstop ministrice Pipanove

COMMENTS

Wordpress (0)