(V ŽIVO) Politični vrh o projektu Jek 2 – Premier Robert Golob danes z Musarjevo, Klakočarjevo in vodji parlamentarnih strank – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Politični vrh o projektu Jek 2 – Premier Robert Golob danes z Musarjevo, Klakočarjevo in vodji parlamentarnih strank

(V ŽIVO) Politični vrh o projektu Jek 2 – Premier Robert Golob danes z Musarjevo, Klakočarjevo in vodji parlamentarnih strank

Vseh pet parlamentarnih strank se je danes na srečanju o prihodnosti uporabe jedrske energije v Sloveniji strinjalo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu drugega bloka jedrske elektrarne (Jek 2) in da bo posvetovalni referendum še letos, je povedal premier Robert Golob.

Na političnem vrhu pri premierju, na katerem so poleg vodij parlamentarnih strank sodelovali tudi predsednici republike in DZ, predsednik državnega sveta ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, so se strinjali, da pot v brezogljično družbo temelji na uporabi obnovljivih virov energije in jedrske energije, je na novinarski konferenci po srečanju v Ljubljani povedal Golob.

Vlada bo po njegovih besedah v kratkem potrdila predlog resolucije o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji in ga poslala v DZ, resolucija pa bo temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja.

Vseh pet parlamentarnih strank je bilo na posvetu, ki je sledil vrhu, enotnih, da bodo referendumsko vprašanje oblikovale skupaj in da se referendum izpelje še v letošnjem letu, je povedal Golob.

“Verjamem, da se bo vseh pet strank podpisalo pod referendumsko vprašanje in nato v kampanji zastopalo pozitivno stališče do jedrske energije,” je dejal.

O točnem datumu še ni mogel govoriti: “Zaenkrat se nagibamo v smer, da bi to bilo v drugi polovici leta. Ni še končnega datuma.”

Referendum še v letošnjem letu je po njegovih besedam smiseln, ker da se s tem lahko omogoči pospešitev določenih postopkov, predvsem umeščanja v prostor, in ker bi dali zeleno luč investitorju za pripravljalne aktivnosti, ki bodo stale več kot 100 milijonov evrov.

Odločitev o investiciji bo po njegovih besedah sprejeta leta 2027 ali 2028, ko naj bi bili znani tudi podatki med drugim o moči elektrarne in vrednosti investicije. Možno je, da bo takrat še en referendum o projektu, je dejal premier.

Srečanje o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki se začne ob 13 uri in ki ga pripravlja predsednik vlade Robert Golob, udeležila se ga bo predsednica republike Nataša Pirc Musar, med povabljenimi pa so tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, predsednik DS Marko Lotrič, predsedniki parlamentarnih strank ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti; predvidoma ob 14.30 bo v velikem medijskem središču izjava za medije bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)