(VIDEO) “Gre za rokohitrski kriminal” – SDS vložila interpelacijo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Gre za rokohitrski kriminal” – SDS vložila interpelacijo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan

(VIDEO) “Gre za rokohitrski kriminal” – SDS vložila interpelacijo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila interpelacijo o delu pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani in negospodarno ravnanje pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril poslanec SDS Dejan Kaloh, je interpelacija ministrice za pravosodje spisana na 17 straneh, v njej pa je devet točk ključnih očitkov ministrici.

Kaloh je uvodoma spomnil, da je ministrica za pravosodje tik pred koncem lanskega leta podpisala štiri strani dolgo pogodbo s klavzulo videno kupljeno za nakup degradirane stavbe na Litijski cesti. Sodniki o tem nakupu niso vedeli nič, sami tudi pravijo, da ta zapuščena stavba na obrobju Ljubljane dejansko ne zadošča oziroma ni primerna za opravljanje njihovega dela, je izpostavil.

“Šlamastično početje se kaže tudi v tem, da pogodba ni bila notarsko overjena, pa je ministrstvo že izvedlo transfer za nakup te neuporabne stavbe,” je dodal Kaloh. Prav tako ministrstvo ni opravilo svoje cenitve in izmere stavbe, je med drugim spomnil poslanec.

V SDS ministrici med drugim očitajo, da pri nakupu prostorov za potrebe sodišč ni ravnala s potrebno pazljivostjo, “saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko z opustitvijo dolžnega ravnanja in vseh varnostnih varovalk stori celo nezakonito dejanje ter da je mogoče na nek način zlorabila svoj položaj v funkciji ministrice pri nakupu poslovne stavbe”.

Ministrici očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev. Med razlogi za interpelacijo pa izpostavljajo tudi oškodovanje javnih financ pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema imenovanega notar na daljavo.

SDS interpelacije ni ponudila v podpis opozicijski NSi, kjer pa interpelacijo podpirajo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)