FORUM: Zakaj Dominika Švarc Pipa (n) ima priložnost(i) postati Tatjana Bobnar? – TOPNEWS.si

FORUM: Zakaj Dominika Švarc Pipa (n) ima priložnost(i) postati Tatjana Bobnar?

FORUM: Zakaj Dominika Švarc Pipa (n) ima priložnost(i) postati Tatjana Bobnar?

“Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič. Tisti, ki govori na glas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat.« To je pomenljiv in sporočilen citat iz poslovilnega govora notranje ministrice Tajane Bobnar ob njeni razrešitvi. Giovanni Falcone je bil namreč vodilni italijanski tožilec v borbi za Čiste roke. Umorili so ga tako, da so razstrelili cesto in s tem tudi njega z avtomobilom vred. Preprost prevod njenih besed bi lahko bil, da nas korupcijske lovke vedno bolj ovijajo in
dušijo. Da je čas za slovenskega Falconeja.

“V teh težkih zadnjih mesecih sem za to službo dihala premalo pozorno, da bi spoznala spletke okoli sebe… Verjetno me bo to stalo nadaljevanje dela…sama bi želela popraviti napake, razkriti ozadje, povrniti zaupanje…odzvati se, odgovoriti na problem, popraviti, preprečiti za vnaprej…ne pustiti, da sistem dela dalje enako, poln špranj za interese nepoštenih .”
To so besede pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan ob spoznanju, da je bil nakup stavbe na Litijski 51 predmet spletk, ozadij in poln špranj za interese nepoštenih. Njene besede bi lahko prevedli tudi tako, da so korupcijske lovke ovile tudi pravosodno ministrstvo, maternico pravne države. Da je čas za slovenskega Falconeja.

Dve ministrici, ena bivša in druga komaj še živa, sta javnosti povedali veliko (pre)več kot je politika pričakovala in dovolila. Bivša ministrica Bobnarjeva je bila potem prisiljena nadaljevati boj v okviru pristojnih inštitucij. Vendar dobro zavarovana v najvišjem kabinetu države, da ji ne bi slučajno kdo kaj podtaknil. Ima vedno večje možnosti, da ji bodo inštitucije prisluhnile.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je zaenkrat javno izbrala Facebook za sporočanje svojih razmišljanj. Takoj, ko se vrne v službo bo imela možnost uporabiti moč, ki jo prinaša položaj ministrice. Notranjo revizijo je že odredila, mora pa še naročiti zunanjo strokovno revizijo nakupa na Litijski 51. Od NPU-ja mora zahtevati forenično preiskavo in analizo telefonskih klicev ter sporočil kot tudi emailov. Za vse vpletene. Od Urada za pranje denarja mora zahtevati pregled in seznam denarnih transakcij. Za vse vpletene. Za začetek.
Ne vem ali bo sploh imela čas in priložnost za razkritje teh nesprejemljivih nepremičninskih praks. Zakaj še ne objavi poročila notranje revizije spornega nepremičninskega posla v Celju, katero je sama naročila? V tem poslu naj bi nova lastnika hotela nepremičnino prodati ministrstvu za pravosodje kar za 3,5 milijona evrov. Pred tem pa je prejšnji lastnik ponujal isto nepremičnino ministrstvu za 1,7 milijona evrov. Poročilo naj bi bilo že končano in precej
obremenilno za nekatere zaposlene na pravosodnem ministrstvu.

Če potem še zdravnik Brecelj javno označi politično stranko SD kot plenilsko stranko potem bi morali zazvoniti vsi alarmi v državi, da je korupcija postala sistemski problem št.1. A mogoče tudi zato politika noče priznati tožilcem in sodnikom enakovrednih in poštenih plač kot tretji veji slovenske oblasti?

Ali potrebujemo spet kakšen nov strateški svet, tokrat za boj proti korupciji.? Ne!! Rabimo samo poiskati in imenovati slovenskega Falconeja z absolutnimi pooblastili. Potrebujemo spodobno plačane ter motivirane neodvisne slovenske tožilce in sodnike. Nujno jih rabimo za povrnitev integritete in poštenosti najprej v sistem, ki je temelj pravne države. In potem še širše in globje v slovensko družbeno nad in podstavbo.
Nekaj zelo koristnega pa se je v tej državi v zadnjih dneh vendarle zgodilo. Izbran je bil sodni cenilec, ki bo za državo naredil novo cenitev stavbe na Litijski 51. Boljšega in primernejšega sodnega cenilca verjetno država ne bi mogla izbrati. Strokoven. Neodvisen. Pošten. Ima priložnost, da bo nalil čistega vina tako pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan kot tudi finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču. Verjamem, da ne bo razočaral.
Mogoče pa je le šibka luč na koncu tega tunela. In ne lokomotiva.

*avtor znan uredništvu je izkušen poznavalec nepremičninskega in politično-finančnega
slovenskega močvirja

COMMENTS

Wordpress (0)