(VIDEO) Kdo od ministrov in ministric Golobove vlade bo kupil “ljudske” obveznice? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo od ministrov in ministric Golobove vlade bo kupil “ljudske” obveznice?

(VIDEO) Kdo od ministrov in ministric Golobove vlade bo kupil “ljudske” obveznice?

Pred današnjo sejo vlade, ko novinarji običajno pred sejo vlade ministre in ministrice na Gregorčičevi vprašujejo to in ono je bilo danes veliko vprašanj namenjenih napovedanim interpelacijam ministric Emilije Stojmenove Duh in pa Dominike Švarc Pipan. Obeh ministric danes sicer  na vladi ni bilo ali jih vsaj nismo ujeli v kamero. Obvezno vprašanje vsakemu od ministric oziroma oziroma članom vlade pa je bilo tudi ali bodo kupili tako imenovane “ljudske obveznice”.

V fokusu objektivov in novinarskih vprašanja pa je bila seveda  ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki  priznava, da jo zaostritev zdravniške stavke skrbi. Za petek je sklican sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, na katerem bodo pogledali, kako poteka delo v času stavke. Kot pravi ministrica, pa upajo, da se stavka ne bo preveč zaostrovala in da bo čim prej dosežen nek dogovor.

Prevolnik Rupel je v izjavi ob prihodu na sejo vlade pojasnila, da sama ni članica pogajalske skupine in se zato pogajanj ne udeležuje. Verjame pa, da ministrstvo za javno upravo in tudi celotna pogajalska skupina kompetentno vodijo pogajanja.

Veseli jo tudi, da je za petek sklicano nadaljevanje pogajanj za zdravstveni steber. Upajo, da bo to pomenilo premik tudi v pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vendar pa tudi ministrica priznava, da zaenkrat kaže slabo, saj so napovedali zaostrovanje stavke. Na ministrstvu jih skrbi za bolnike, zato bo tudi v petek sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

Kot je pojasnila, na ministrstvu sproti spremljajo stanje odpovedanih terminov, realizacijo, vsak dan dobivajo podatke iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zdravnike so tudi pozvali oz. jim svetovali, da izdajajo bolniške liste, ker to lahko vpliva tudi na delovna razmerja in vodi v socialne stiske, kar zagotovo vpliva tudi na zdravje bolnikov.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Nazadnje so se z vladno pogajalsko skupino na pogajanjih sestali v sredo, a dogovora niso dosegli. Po navedbah vlade Fides vztraja pri takojšnjih finančnih učinkih. V sindikatu po drugi strani opozarjajo, da jim vladna pogajalska skupina ni ponudila nič oprijemljivega za rešitev stavkovnih zahtev. Na petkovih pogajanjih za zdravstveni steber ne nameravajo sodelovati. Kot pojasnjujejo, lahko stebrna pogajanja pridejo v poštev šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev.

COMMENTS

Wordpress (0)