“Edina možnost, da bi bila stavba na Litijski vredna 7,7 mio EUR je, da bi bilo v njej shranjenih 13.000 prenosnikov” – SDS vložila interpelacijo zoper Stojmenovo Duh – TOPNEWS.si

“Edina možnost, da bi bila stavba na Litijski vredna 7,7 mio EUR je, da bi bilo v njej shranjenih 13.000 prenosnikov” – SDS vložila interpelacijo zoper Stojmenovo Duh

“Edina možnost, da bi bila stavba na Litijski vredna 7,7 mio EUR je, da bi bilo v njej shranjenih 13.000 prenosnikov” – SDS vložila interpelacijo zoper Stojmenovo Duh

Poslanci SDS so danes v DZ vložili interpelacijo o delu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Med očitki navajajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa.

Poslanci SDS v interpelaciji, ki so jo sicer predstavili v sredo, Stojmenovi Duh očitajo, da je bilo njeno delovanje od nastopa funkcije “zgolj in samo z vsemi njenimi močmi usmerjeno v rušenje dobrega in učinkovitega dela njenega predhodnika” Marka Borisa Andrijaniča. Ministrica po prepričanju največje opozicijske stranke po letu in pol ministrovanja ni pripravila enega zakona, ki bi prispeval k digitalni preobrazbi Slovenije.

Osrednji del razlogov za interpelacijo se nanaša na nakup 13.000 računalnikov prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Stojmenovi Duh očitajo sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov ter negospodarno in nesmotrno upravljanje z javnimi sredstvi pri tem nakupu.

Nadalje ministrici očitajo zavajanje javnosti v zvezi z njenim ravnanjem pri nakupu računalnikov. Kot so navedli, so na ministrstvu za portal Preiskovalno.si, ki je prvi razkril zgodbo z računalniki, pojasnili, da bodo kupljeni prenosniki namenjeni opremljanju tudi vrtcev in osnovnih šol. A kot trdijo v SDS, na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje o tem niso vedeli nič.

“Medtem ko so na ministrstvu za digitalno preobrazbo pojasnjevali, da so prenosni računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol, je ministrica Stojmenova Duh trdila, da bodo namenjeni otrokom s socialnega roba,” so v SDS zapisali ob vložitvi interpelacije. Očitajo ji, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje potegnila v zgodbo šele po tem, ko se je afera znašla v javnosti.

Stojmenova Duh je po prepričanju poslancev SDS javnosti dajala tudi zavajajoče in nasprotujoče izjave glede lokacije računalnikov. V začetku meseca je na vprašanje o njihovi lokaciji odgovorila, da je iz varnostnih razlogov ne more razkriti. Nekaj dni kasneje pa je državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc na seji komisije DZ za nadzor javnih financ razkril, da so v skladišču v Logatcu.

“Danes je jasno naslednje: ministrica Emilija Stojmenova Duh je v želji po prikritju negospodarnega in nesmotrnega trošenja davkoplačevalskega denarja vpletla ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter celo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, medtem pa je 13.000 prenosnih računalnikov še vedno praktično v celoti nerazdeljenih, saj jih očitno nihče noče ali ne potrebuje,” so zapisali v SDS.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi domnevnega neuresničevanja obljub za zagotovitev politične stabilnosti in povrnitve zaupanja v demokratične institucije in opustitve dolžnega ravnanja v skladu z zakonom o vladi, kar ima po mnenju SDS za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice za digitalno preobrazbo. Med zavezami v programu za delo koalicije je aktualna vlada namreč navedla ravno zagotovitev politične stabilnosti ter povrnitev zaupanja v demokratične institucije in nosilce javnih funkcij.

Predlagatelji interpelacije so prepričani, da ministrovanje Stojmenove Duh ravno nasprotno “oblikuje sistem, ki pravzaprav povzroča politične blokade in krize ter še niža zaupanje in integriteto vladajočih politikov in nosilcev javnih funkcij”. Odgovornost ministrice je po prepričanju SDS tako objektivna kot subjektivna. Menijo, da Stojmenova Duh ni več primerna za vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo. Ministrica ima zdaj skladno s poslovnikom DZ najmanj 15 in največ 30 dni časa za odgovor nanjo.

Stojmenova Duh je v sredo v izjavi za medije očitke SDS zavrnila. Kot je zatrdila, je bil nakup računalnikov premišljen, načrtovan in transparenten. Interpelacijo sicer vidi kot priložnost, da se javnosti podrobno predstavi dosedanje dosežke ministrstva.

Pod interpelacijo so se podpisali poslanci SDS. Po besedah vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja jo podpirajo tudi v NSi, saj prav tako menijo, da je bil nakup računalnikov negospodaren, nenačrtovan in netransparenten.

COMMENTS

Wordpress (0)