(V ŽIVO) Musarjeva vs. Janković: Preiskovalna komisija DZ o kanalu C0 bo danes zaslišala predsednico Pirc Musar – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Musarjeva vs. Janković: Preiskovalna komisija DZ o kanalu C0 bo danes zaslišala predsednico Pirc Musar

(V ŽIVO) Musarjeva vs. Janković: Preiskovalna komisija DZ o kanalu C0 bo danes zaslišala predsednico Pirc Musar

Člani preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 bodo danes zaslišali prve priče. Kot prvo pričakujejo predsednico republike Natašo Pirc Musar, sledila ji bosta biolog Andrej Uršič in profesor na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihael Brenčič.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na eni oda zadnjih tiskovnih konferenc  komentiral   izjavo Pirc Musarjeve, da se mu kljub novi odločbi o gradnji kanala C0 ne namerava opravičiti. “Če je tako prepričana o svojem prav, naj kot vrhovna poveljnica prevzame kanal C0 z vojsko,” je dejal.

“Žal mi je, da ni zmogla dovolj poguma, da se opraviči,” je komentiral. Spomnil je, da je opravičilo pričakoval predvsem zato, ker je po odločbi upravnega sodišča gradnja kanalizacijskega kanala na severnem delu Ljubljane povsem zakonita in poteka v skladu z vsemi okoljevarstveni predpisi, sama pa je na konferenci ZN o vodi v New Yorku pozivala k začasni ustavitvi gradnje. “Zdaj ko ima odločbe, pa še vedno vztraja pri svojem. Jaz tudi,” je dodal župan.

Nato je Pirc Musar pozval, naj, če je tako prepričana o svojem prav, kot vrhovna poveljnica kanal C0 prevzame z vojsko in “zagotovi tisto, kar je treba”. “Naj bo malo za hec, če se že hecamo, čeprav bi bila stvar lahko že zaključena,” je pripomnil. Poudaril je, da je predsednico prijazno pozval k opravičilu, predvsem kot pravnico in osebo, ki zagotavlja pravno demokracijo.

Komisija  sicer ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 in suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

Danes nameravajo člani zaslišati prve priče, v petek bodo sledili še nekdanji resorni ministri Jure Leben, Simon Zajc in Uroš Brežan ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

V prihodnje namerava komisija zaslišati tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ta je v začetku meseca, potem ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal, ni potrebna, izrazil pričakovanje, da se predsednica Pirc Musar javno opraviči zaradi poziva k začasni prekinitvi del in ocene, da je presoja vplivov na okolje glede kinete potrebna.

Spraševal se je tudi, kako se bo na jasno odločitev ministrstva odzval DZ oz. preiskovalna komisija. A kot je poudarila predsednica komisije Anja Bah Žibert (SDS), njihovo delo ni vezano na etapne odločitve. “Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0,” je bila jasna.

Seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, na kateri bodo zaslišali priče Natašo Pirc Musar, Andreja Uršiča in Ivanko Gale se bo začela danes ob 14 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)