(V ŽIVO) Mladi forum Socialnih demokratov zaradi Gaze danes na demonstracijah pred ameriško in nemško ambasado – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Mladi forum Socialnih demokratov zaradi Gaze danes na demonstracijah pred ameriško in nemško ambasado

(V ŽIVO) Mladi forum Socialnih demokratov zaradi Gaze danes na demonstracijah pred ameriško in nemško ambasado

Mladi forum Socialnih demokratov pa  danes pred veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani  in veleposlaništvomN emške demokratične republike organizira  organiziral protestno akcijo  za mir v Palestini. Kot so zapisali v sporočilu po protestni akciji  je “nepravičnost kjer koli,  grožnja pravici povsod”.

“Cikel nasilja, ki že desetletja zaznamuje izraelsko-palestinske odnose, doslej ni prinesel nič drugega kot smrt in uničenje. Prišel je čas, da vsi deležniki začnejo ustvarjati prostor za mir in prenehajo z vojnim hujskaštvom. V Mladem forumu SD poudarjamo nujnost prekinitve ognja, ki bi civilistom omogočila varno zavetje in bi končno začutili mir, ki ga tako obupno potrebujejo.

Ustaviti moramo tako islamistične kot sionistične ekstremiste na obeh straneh in zagotoviti prevlado humanosti nad sovraštvom.

Postalo je jasno, da se je cilj izraelske vojske sprevrgel iz borbe proti teroristični organizaciji Hamas, katere napad 7. oktobra obsojamo in ga vidimo kot faktor nadaljne destabilizacije regije, v kolektivno kaznovanje palestinskih civilistov.

Upravičeno prizadevanje za izpustitev talcev je eskaliralo v poskus odstranitve trenutnega prebivalstva Gaze. Temu priča tudi dejstvo, da je prisilno razseljenih okoli 1,9 milijonov Palestincev, kar predstavlja več kot 85% celotnega prebivalstva Gaze in kar je skoraj enako celotnemu prebivalstvu Slovenije. V vojni najbolj trpijo mladi in otroci, ki predstavljajo polovico prebivalstva v Gazi; od začetka bombardiranja naj bi vsak dan 10 otrok izgubilo vsaj eno roko ali nogo.

Prizori iz Gaze jasno spominjajo na neka pretekla obdobja, ki jim je mednarodna skupnost zaprisegla reči »nikoli več«! Na podlagi javnih izjav celotne izraelske vlade, zlasti obrambnega ministra Izraela Joava Galanta, ki je Palestince označil za živali, je postalo jasno, da Izraelska vlada načrtuje popolno uničenje Gaze. Za njihovo početje, kot so poudarili že mnogi politiki in pravniki, imamo le eno besedo: genocid.

Mladi forum SD zato podpira tožbo Južnoafriške republike proti Državi Izrael pred Meddržavnim sodiščem (ICJ). Pričakujemo, da se bo Slovenija pridružila temu postopku pred ICJ, v kolikor bo Sodišče odločilo, da bo o zadevi presojalo.

V Mladem forumu Socialnih demokratov smo zavezani prizadevanjem za mirno reševanje sporov. Zato obsojamo dozdajšnji ciničen in strahopeten odziv mednarodne skupnosti in zahtevamo aktivnejšo vlogo vseh akterjev, zlasti Združenih držav Amerike in Evropske unije, pri prizadevanjih za trajno vzpostavitev miru. Pogoji zanj so takojšnja prekinitev ognja, izpustitev talcev obeh strani in obnova mirovnega procesa s ciljem rešitve dveh držav.
Verjamemo, da je mogoče ustvariti svet, v katerem bosta izraelsko in palestinsko ljudstvo lahko mirno sobivala. Naša vizija je svet, v katerem so pravice zagotovljene vsem! Spoznanje, da nepravičnost kjerkoli pomeni grožnjo pravici povsod, nas opogumlja v naši zavezi, da se zavzemamo za mir in enakopravnost. Zato vztrajamo pri pozivu k dialogu, razumevanju in medsebojnemu spoštovanju, saj le tako lahko dosežemo svet, v katerem se spoštuje pravica in dostojanstvo vsakega posameznika.”

Študenti, združeni v skupino Lista demokratičnega študentstva, pa so po včerajšnjem  dogodku  –  protestnim branjem poezije in pričevanj iz Gaze na FDV-ju  – zapisali: “Verjamemo, da bo tovrstna opredelitev vplivala tudi na druge fakultete in samo Univerzo v Ljubljani, da do grozot, ki smo jim priča v Gazi, zavzamejo javno in načelno stališče v podporo Palestini in tamkajšnjemu prebivalstvu,” so študenti, združeni v skupino Lista demokratičnega študentstva, zapisali v izjavi po današnjem dogodku s protestnim branjem poezije in pričevanj iz Gaze.

Dodali so, da od fakultete pričakujejo, da se bo v najkrajšem možnem času pridružila pobudam za prekinitev diplomatskih stikov Slovenije z Izraelom, za uveljavitev embarga na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom ter za podporo Slovenije tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ).

Pred tem so sredi decembra akademiki ljubljanske filozofske fakultete s prvopodpisanim sociologom Rudijem Rizmanom na vlado in druge nosilce oblasti naslovili poziv, naj se v opredeljevanju do vojne v Gazi jasno in nedvoumno izreče o tem, da Izrael nad Palestinci izvaja genocid.

Pozvali so jo tudi, naj se izreče o tem, da bi moralo Mednarodno kazensko sodišče (ICC) – med drugim po zgledu nürnberških procesov, sojenja Adolfu Eichmannu v Jeruzalemu in sojenj za vojne zločine med vojnami na področju nekdanje Jugoslavije – raziskati in preganjati vse zločine proti človeštvu v izraelsko-palestinski vojni, kot tudi, da se zavzamejo za samostojno palestinsko državo v mednarodno priznanih mejah Izraela pred vojno leta 1967.

“V primeru, da bi Izrael nadaljeval z dosedanjo politiko in še naprej ignoriral preko 80 resolucij ZN, pa bi morala mednarodna skupnost, tako kot v primeru ruske agresije nad Ukrajino, proti tej državi uvesti ustrezne sankcije,” so še zapisali.

Mladi forum socialnih demokratov pa danes vabi na demonstracijo za mir v Palestini. “S simbolno akcijo, ki bo potekala pred veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani (Prešernova 31) želi Mladi forum obsoditi boleče molčanje mednarodne skupnosti glede nečloveškega izživljanja nad civilisti, ki traja že več kot 100 dni”, so zapisali v vabilu na demonstracije ob 13 uri.

Skupina študentov ljubljanske fakultete za družbene vede je včeraj  vodstvo fakultete pozvala k nedvoumni in javni opredelitvi do dogajanja v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece vodi silovito ofenzivo. Od fakultete med drugim pričakujejo, da bo uporabila vse razpoložljive vzvode pritiska, da doseže konec genocida in izraelske okupacije enklave.
POZIV:

Poziv za javno opredelitev FDV za prekinitev ognja in koncu genocida v Gazi

Študentke in študentje Fakultete za družbene vede močno obsojamo trenutno dogajanje v Gazi. Obsojamo tudi vse deležnike, ki se postavljajo na stran izraelskih okupacijskih sil, ki trenutno izvajajo genocid nad lokalnim prebivalstvom. Ogorčeni smo nad izgubo življenj, sistematičnim uničevanjem kritične infrastrukture ter nad kršitvami neštetih mednarodnih konvencij in osnovnih človekovih pravic, ki jih Izrael kot agresor vrši nad Palestinkami in Palestinci.

Kot družboslovke in družboslovci nosimo odgovornost opredeliti se do sveta, ki ga proučujemo, ter posledično intervenirati in se organizirati za voljo pravičnosti, enakosti in dostojnosti vseh delov družbe. Trenutni konflikt v Gazi ni izjema pri tej dolžnosti. Ob takšnih grozotah in krizah človeštva kot smo jim priča v Gazi verjamemo, da imamo vsi na tej fakulteti (študentstvo, uprava, pedagogi, raziskovalci in vodstvo) etično dolžnost uporabiti vse vzvode pritiska, ki so nam na razpolago, da zagotovimo takojšnji konec genocidu, okupaciji in etničnemu čiščenju.

Tudi kot vpleteni v akademskem in pedagoškem procesu se moramo načelno postaviti za zaščito pravice do izobrazbe na kateri koli stopnji, kar pa v Gazi, po napadih na univerze in več srednješolskih in osnovnošolskih zavodov, ni več omogočeno lokalnemu prebivalstvu. Ta razsežnost trenutnega konflikta, med mnogimi drugimi, nakazuje na namerno uničevanje pogojev za reprodukcijo vsakodnevnega življenja, tudi po eventuelnem koncu konflikta.

Verjamemo tudi, da ima Fakulteta za družbene vede UL, kot “največja interdisciplinarna družboslovna fakulteta v Sloveniji in tudi med večjimi v Evropi” posebno politično ter etično odgovornost pri zagovarjanju osnovnih načel človekovega dostojanstva in pravičnosti. Poleg tega ne smemo spregledati simbolne vrednosti opredelitve in kapacitet za izvajanje pritiska na dnevno politiko, ki so naši fakulteti unikatne.

V luči prej povedanega, kot FDV-jevke in FDV-jevci zahtevamo, da se FDV, kot osrednja družboslovna fakulteta v Sloveniji, nemudoma, nedvoumno in javno opredeli do dogajanja v Gazi ter uporabi vse vzvode pritiska, ki so ji na razpolago, da doseže konec genocida in okupacije v Gazi. Verjamemo, da bo tovrstna opredelitev vplivala tudi na druge fakultete in samo Univerzo v Ljubljani, da do grozot, ki smo jim priča v Gazi, zavzamejo javno in načelno stališče v podporo Palestini in tamkajšnjemu prebivalstvu.

Od fakultete prav tako pričakujemo, da se bo v najkrajšem možnem času pridružila pobudam za:

  • prekinitev diplomatskih stikov Slovenije z Izraelom,

  • podpora Slovenije k tožbi Južne Afrike na Meddržavnem sodišču v Haagu ter

  • vojaškemu embargu na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom.

CITATI:

Uvodni nagovor in poziv je v imenu študentstva prebral Gaj Kolšek:

“Zagovarjamo objektivno pravico do obstoja, samouprave in dostojanstva vseh ljudi in ob tem obsojamo kakršnakoli dejanja, katerih namera je uničiti določen narod, njegovo zgodovino in njegove zmožnosti živeti v miru, avtonomno in brez strahu pred izbrisom z obličja planeta. V skladu s tem obsojamo dejanja Izraela v Gazi, tako v kontekstu trenutne vojaške operacije iztrebljanja kot v njihovi okupaciji palestinskega ozemlja. 

Z današnjo akcijo želimo ozaveščati in graditi študentski upor proti okupacijskim silam ter izkazati solidarnost in pritiskati na odločevalce, da storijo isto in obsodijo genocid. S tem namenom smo pripravili program, ki v mnogih pogledih osvetljuje razsežnosti nasilja izraelske države in njene vojske nad prebivalkami in prebivalci Palestine. 

Z današnjo akcijo tako pozivamo vodstvo fakultete, naj obsodi genocid v Gazi in pritisne na odločevalce, da storijo vse, kar je v njihovi moči za prekinitev napadov Izraela na Palestinke in Palestince. Naj današnja akcija in njen program vodstvu služita kot uvid v del grozot, ki  palestinskemu prebivalstvu predstavljajo vsakodnevno realnost.
Akademske skupnosti po vsem svetu zavzemajo stališče proti stalnim zločinom Izraela in pozivajo k prekinitvi institucionalnih vezi z izraelskimi univerzami. Čas je, da se jim pridruži tudi Fakulteta za družbene vede!”

Govor, poziv diplomantk in diplomantov FDV je prebrala Ana Tašič:

Izrael proti vsem moralnim načelom človeštva ter mednarodnopravnim zavezam mednarodne skupnosti in na očeh vsega sveta nediskriminatorno bombardira, raketira, obstreljuje ter strada nedolžne civiliste v Gazi.

Do danes je bilo v Gazi ubitih več kot 30000 ljudi. Številka, ki se bo ne le zaradi bombardiranja in izvensodnih pobojev (ki jih lahko spremljamo po družbenih omrežjih!!), ampak tudi zaradi pomanjkanja pitne vode, hrane, elektrike, zdravil, oskrbo s katerimi že tri mesece skoraj popolnoma blokira okupacijska sila Izrael, ter pomanjkanja medicinske oskrbe v naslednjih tednih in mesecih zagotovo še povečala.

Gre za najhujše poglavje v zgodovini izraelske kolonizacije, politike apartheida in etničnega čiščenja Palestine, ki traja že več kot 75 let. Praktično vse, kar Izrael počne na okupiranih palestinskih ozemljih, je vojni zločin.

Na fakulteti ste nas učili, da mednarodne odnose študiramo zato, da bomo svet lahko razumeli in spremenili na bolje. Da imamo tisti, ki vemo, kaj se po svetu dogaja, dolžnost, da se oglasimo takrat, kadar se godijo krivice – sploh namesto tistih, ki glasu nimajo.

Govor o realnosti za invalide v Gazi je prebrala Ajda Cimperman:

Ta vojna je psihično pogubna za vse ljudi v Gazi. Ker sem tudi sama izgubila očeta in dom v Bosni v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vem iz lastne izkušnje, da se duševne rane nikdar ne zacelijo. Za osebe z invalidnostjo pa so posledice te vojne, ki bodo vplivale na njihovo duševno zdravje, še toliko bolj strašne. Tega ne razberemo le iz njihovih pričevanj, temveč tudi iz raziskovanja vojnih konfliktov v drugih državah. Pred letom dni sem objavila poročilo o položaju sirskih otrok z invalidnostjo. Pri tem smo ugotovili nesorazmeren vpliv na duševno zdravje otrok z invalidnostjo v primerjavi z otroki brez invalidnosti. Za to so številni razlogi, nekatere sem že omenila, denimo ta, da bi bili zaradi invalidnosti vzrok smrti katerega od članov družine, a smiselno je omeniti še vsaj nedostopnost izobraževanja, ki bi privedel do napredka in normalizacije življenja za vsakega otroka. V Gazi so ljudje z invalidnostjo izgubili svoje domove, ki so bili morda edini prostor, ki je bil prilagojen njihovim potrebam … Zamislite si, da ste razseljeni, ostali ste brez vsega, obenem pa ne morete uporabljati niti stranišča, saj to ni dostopno.

Dodala bi še, da se trpljenje oseb z invalidnostjo v Gazi ni začelo 7. oktobra. Naša organizacija Human Rights Watch je že prej ugotovila, da izraelske blokade in njihov apartheid proti Palestincem kršijo pravice oseb z invalidnostjo, denimo pri pravicah do invalidskih pripomočkov, medicinske zaščite in do pravice do gibanja, če jih omenim le nekaj. Bistveno je, da si Evropska unija prizadeva za odpravo blokade in okupacije, pri tem pa mora imeti v mislih posebne izzive, s katerimi se spoprijemajo osebe z invalidnostjo.

Govor o načrtnem pobijanju novinark in novinarjev je prebrala Sara Štiglic:

Po podatkih Odbora za zaščito novinarjev je bilo od začetka vojne 7. oktobra ubitih najmanj 79 novinarjev, novinark in medijskih delavcev. Po ocenah lokalnih palestinskih oblasti jih je bilo ubitih več kot 100. V vsakem primeru gre za največje število smrtnih žrtev med novinarji na območju spopadov v zadnjih letih. Po ocenah je bil na območju Gaze ubit vsak deseti novinar. Če si ogledamo profile tistih, ki so tarče napadov, vidimo, da niso tarče le zato, ker so novinarke in novinarji. Tarče so zato, ker so pomemben del družbenega tkiva. Tkiva tiste družbe, k izbrisu katere neumorno stremita Izraelski režim in njegova vojska.

Govor o onemogočanju izobraževalnih procesov je prebral Jan Vajgl: 

V sledečem govoru osvetljujemo pobudo BDS oz. “Boycott, Divestment, Sanction” gibanja, ki akademsko skupnost poziva k bojkotu Izraelskih univerz. 

Dve največji univerzi v Gazi, Islamsko univerzo v Gazi in univerzo Al-Azhar, so Izraelci z letali in raketami, ki jih dobavljajo ZDA, bombardirali in ju spremenili v ruševine. Po podatkih Združenih narodov je bilo zaradi izraelskega vojaškega napada uničenih ali delno poškodovanih 258 šol ali 51 % vseh šol v Gazi.

Izraelske akademske ustanove so globoko vpletene v izraelski režim naseljenskega kolonializma in apartheida, ki že 75 let zatira Palestinke in Palestince. Izraelske univerze so tesno povezane z izraelsko vojaško in orožarsko industrijo ter razvijajo, izvajajo, ohranjajo in opravičujejo izraelske vojne zločine nad Palestinkami in Palestinci.

Pozivamo vse univerze, znanstvenike, fakultetne sindikate, univerzitetne oddelke in akademska združenja, študentke, študente, študentske svete in organizacije naj pozovejo k takojšnji prekinitvi ognja in koncu genocidne vojne Izraela proti Palestinkam in Palestincem v Gazi, k dostavi življenjsko pomembnih humanitarnih potreb v Gazo in k zaščiti ZN za 2,3 milijona palestinskih civilistov, ujetih v izraelskem obleganju v Gazi.

 

Lep pozdrav,

Lista demokratičnega študentstva v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev, Mladimi za podnebno pravičnost, Socioklubom ter študentkami in študenti FDV. 

COMMENTS

Wordpress (0)