“Štajerska varda se vrača” – Andrej Šiško je nazaj – TOPNEWS.si

“Štajerska varda se vrača” – Andrej Šiško je nazaj

“Štajerska varda se vrača” – Andrej Šiško je nazaj

Štajerska varda se vrača. Po njihovi oceni  organiziranje ali delovanje paravojaških sil v Sloveniji z nobenim pozitivnim predpisom ni izrecno prepovedano.
Po nekajletnem zatišju so se ponovno oglasili v Štajerski vardi, pravijo, da organiziranje ali delovanje paravojaških sil v Sloveniji z nobenim pozitivnim predpisom ni izrecno prepovedano. Pri tem se sklicujejo na pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Marka Šorlija, da “zakonska določba prepoveduje le ustvarjanje videza paravojaške ali policijske sile, medtem, ko organiziranje ali delovanje takšnih sil z nobenim pozitivnim predpisom ni izrecno prepovedano”.

Zedinjena Slovenska varda, Štajerska varda, Zveza DD Hervardi in Društvo Hervardi, danes vabijo na novinarsko konferenco. »Javno bomo predstavili konkretne primere, v katerih so bili naši pripadniki kaznovani po novih določbah napadanih zakonov, ki so jih policisti in sodniki – okrajnih sodišč ter višjih sodišč nedvomno razumeli drugače, kot so v svoji ustavni odločbi odločili sodniki in sodnice Ustavnega sodišča Republike Slovenije,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pravijo, da so jih razumeli točno tako, kot so jih v svoji pobudi za oceno ustavnosti zapisali oni, ki so pobudo vložili na ustavno sodišče, a sta bili potrebni dve leti, da se je o tem odločalo.

Dodajajo, da morajo odločbe ustavnega sodišča vedno spoštovati vsi sodniki vseh sodišč, namesto, da se na nanje sklicujejo samo takrat, ko gre za njihove plače.

Primeri nezakonitega policijskega in sodnega preganjanja pripadnikov Štajerske varde – gradivo

COMMENTS

Wordpress (0)