(VIDEO) “Kaj dogaja?”: Dominika Švarc Pipan “na tarči” Erike Židaršič – Zvezda večera pa zopet Urška Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kaj dogaja?”: Dominika Švarc Pipan “na tarči” Erike Židaršič – Zvezda večera pa zopet Urška Klakočar Zupančič

(VIDEO) “Kaj dogaja?”: Dominika Švarc Pipan “na tarči” Erike Židaršič – Zvezda večera pa zopet Urška Klakočar Zupančič

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v današnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija napovedala, da bo ministrstvo zahtevalo ničnost pogodbe, če se bo potrdilo, da je bil sporni nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani opravljen na podlagi ponarejene ali prirejene dokumentacije.

V sinočnji Tarči so sodelovali pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD), poslanec SDS-a Zvonko Černač, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec in ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica).

 

Za pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan se je po stavki sodnikov  odprla še ena fronta zaradi nakupa nepremičnine. Slabo vzdrževano stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, v katero se zarašča rastlinje, ima razbita okna in uničeno stavbno pohištvo, je ministrstvo za pravosodje kupilo tik pred koncem lanskega leta za 7,7 milijona evrov. Znanemu podjetniku Sebastjanu Vežnaverju je uspel odličen posel. Njegovo podjetje je namreč zanemarjeno stavbo leta 2019 na dražbi kupilo le za 1,7 milijona evrov. Posel z ministrstvom mu je torej prinesel kar šest milijonov evrov. “Kupljeno je bilo prepoceni. Mislim, prepoceni … kupljeno je bilo poceni. Ko sem kupil, sem kupil s slabim občutkom,” je Vežnaver povedal za TV Slovenija. “Veliko srečo sem imel”.  Je Vežnaver stavbo kupil prepoceni ali pa je ministrstvo zanjo plačalo preveč? Zanimiv je podatek, da je kot odvetnica na Vežnaverjevi strani sodelovala Mina Zidar Klemenčič.

Vrednost stavbe je pred Vežnaverjevim nakupom ocenila sodna cenilka Breda Zorko. Ugotovila je, da ima stavba 2761 kvadratnih metrov površin, tržna cena na kvadratni meter pa je znašala dobrih 1063 evrov. Skupaj torej slabe tri milijone evrov. Cenitev je bila tik pred nakupom ministrstva, decembra lani, opravljena ponovno. Cena kvadratnega metra se je s 1000 povišala na 1700 evrov. A ključen podatek je naslednji: v novi cenitvi je stavbi dodanih kar 2000 kvadratnih metrov površin. Cenitev je podpisal Anton Rigler, ki pa je Tarči povedal, da cenitve v resnici ni naredil on, ampak Breda Zorko. Torej cenilka, ki je izdelala že prvo cenitev s skoraj trikrat nižjo oceno vrednosti in izrazito manjšo oceno površin. Zakaj se Breda Zorko ni podpisala tudi pod dražjo cenitev, ki je bila podlaga za nakup stavbe z javnim denarjem? Kje je našla dodatne kvadratne metre?

Pomenljivo je, da se Zorko s Tarčo o tem sploh ni želela pogovarjati. Po kratkem klicu je dejala le, da ne bo ničesar odgovarjala in naj se ne vtikamo v njeno delo. Nakup nepremičnine je pod drobnogled že vzel Nacionalni preiskovalni urad, pojasnila pa je zahtevalo tudi ministrstvo za finance, ki ga obvladuje Gibanje Svoboda.

Ministrica je v oddaji zatrdila, da tega ni vedela. “Stavbe še nismo prevzeli. Ko jo bomo, bomo naročili neodvisno izmero in cenitev. Če se bodo pojavila odstopanja, bomo terjali odgovornost vseh vpletenih v postopku in nemudoma sprožili postopke za razveljavitev oziroma ničnost pogodbe,” so sporočili. Dejstvo pa je, da se je ministrstvo s podrobnostmi nakupa začelo ukvarjati šele po tem, ko je prodajalcu že nakazalo večmilijonsko kupnino.

Če navedbe držijo, Švarc Pipan v tem vidi možne elemente kaznivega dejanja. Če se bo potrdilo, da je bil sporni nakup opravljen na podlagi ponarejene ali prirejene dokumentacije, bo ministrstvo zahtevalo ugotovitev ničnosti pogodbe ter uveljavljalo odgovornost enega ali obeh cenilcev, je napovedala.

Kot je dodala, je ob teh informacijah ogorčena, saj gre za sodno zaprisežena cenilca, ki imata jasno določene zakonske obveznosti. Napovedala je še, da bodo takoj po prevzetju stavbe, ki je že plačana, naročili tudi neodvisno izmero prostorov. Po mnenju ministrice niti strokovne službe na ministrstvu niti ona sama sicer v tem primeru niso malomarno opravili svojega dela.

Nacionalni preiskovalni urad preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ker naj bi ministrstvo stavbo preplačalo, je poročal portal 24ur.

Kot je dopoldne napovedala Švarc Pipan, bo ministrstvo NPU posredovalo vso zahtevano dokumentacijo in s preiskovalci polno sodelovalo.

COMMENTS

Wordpress (0)