(VIDEO) Tanja Fajon Fajon ne vidi razloga, da izraelskega veleposlanika kliče na zagovor – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tanja Fajon Fajon ne vidi razloga, da izraelskega veleposlanika kliče na zagovor

(VIDEO) Tanja Fajon Fajon ne vidi razloga, da izraelskega veleposlanika kliče na zagovor

Slovenija bo sodelovala v postopku pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) glede očitanih kršitev Izraela na palestinskih ozemljih, je danes po seji vlade sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon. Gre za ločen postopek od tožbe Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida. Tej se Slovenija še ne more pridružiti, je pojasnila.

Glede tožbe Južne Afrike, v zvezi s katero ravno danes poteka javna obravnava v Haagu, je ministrica dejala, da jo Slovenija spremlja z zanimanjem, a da se v tej fazi tožbi sploh še ne more pridružiti.

Kot je pojasnila, bo to možno šele kasneje, ko bo sodišče odločilo ali bo o primeru sploh presojalo. “Slovenija podpira postopke glede kršenja konvencije o genocidu tako v primeru Ukrajine kot tudi Palestine in kot zagovorniki mednarodnega prava v Sloveniji v celoti podpiramo tako delo Meddržavnega sodišča in izražamo upanje, da bo to sodišče tudi čim prej odločilo o tej zadevi,” je še poudarila.

Je pa zato vlada na predlog zunanjega ministrstva sprejela sklep, da bo Slovenija sodelovala v postopku, ki se nanaša na očitano sporno delovanje Izraela v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra leta 2022, ki jo je takrat podprla tudi Slovenija, je na tiskovni konferenci pojasnila Fajon.

Kot je dodala, je Generalna skupščina ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na zasedenih palestinskih ozemljih in očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe s strani Izraela od leta 1967 dalje. “Gre torej za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes,” je povedala Fajon.

Po njenih besedah je Slovenija ena redkih držav Evropske unije, ki se je odločila, da bo v tem postopku aktivno sodelovala in predstavila svoja stališča.

Sodišče je začetek ustne obravnave v tem postopku predvidelo za 19. februar. Slovenija bo na vrsti 23. februarja. V zvezi z dogajanjem v Gazi, kjer je bilo v izraelski trimesečni ofenzivi doslej ubitih več kot 23.000 ljudi, je Fajon obsodila tako nasilje palestinskega Hamasa v Izraelu kot izraelske vojske v Gazi.

“Gaza in Zahodni breg sodita v roke Palestincev,” poudarja Fajon. V tej luči je pozvala k sprejetju dodatnih sankcij proti islamističnemu gibanju Hamas, na drugi strani pa želi, da se sankcionirajo nasilni izraelski naseljenci.

V kontekstu tožbe Južne Afrike je ob tem izpostavila, da je samo sodišče tisto, ki lahko odloči, ali določena dejanja pomenijo genocid ali ne. “Nobena država, nobena organizacija ali politični predstavnik nima mandata, da to stori namesto sodišča,” je prepričana ministrica.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je Fajon sicer izrazila pričakovanje, da bi sodišče v zgodnji fazi postopka pozvalo Izrael, naj konča vojaško operacijo, saj da bi na končno odločitev, če gre za genocid, lahko čakali tudi več let.

Trije poslanci Levice, med njimi prvopodpisana Nataša Sukič,  pa so danes na vlado naslovili pisno poslansko pobudo v zvezi s sprejetjem ukrepov za zaustavitev genocida v Gazi. Med drugim pozivajo, naj se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ).

Sukič je v izjavi za medije v državnem zboru ocenila, da je tožba Južne Afrike zelo na mestu, ker elementi, ki jih opisuje v tožbi, jasno kažejo, da se v Gazi že dogajajo genocidna dejanja, saj da so dejanja Izraela namenjena uničenju znatnega dela etične skupine v tej enklavi. “Vidimo, kaj se dogaja, da tam ne bo več bivalnih pogojev,” je dodala.

Sukič je skupaj s Tatjano Greif in Matejem Tašnerjem Vatovcem na vlado naslovila poslansko pobudo, v kateri pozivajo, naj v izogib dvojnim merilom v polni meri prevzame odgovornost za dogajanje v Gazi in na zasedenih palestinskih ozemljih odločno ukrepa, kot je ukrepala v primeru napada Rusije na Ukrajino, naj deluje skladno z ženevsko konvencijo in konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in da naj se pridruži južnoafriški tožbi proti Izraelu.

Na ICJ se je danes začela javna obravnava v tožbi Južne Afrike, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci med tri mesece trajajočo vojno v Gazi.

Poslanka Levice je danes namenila nekaj besed tudi dogajanju okoli projekcije posnetkov napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Ni želela ugibati, kaj točno je želel doseči Izrael s prikazovanjem posnetkov. “Mislim pa, da je bil to pač tak dogodek, ko bi morala pravzaprav zunanja ministrica (Tanja Fajon) opraviti pogovor z veleposlanikom Izraela o tem,” je dodala.

Glede očitkov opozicije, da pri Levici podpirajo terorizem, je poudarila, da se jasno vidi, kaj se dogaja v Gazi in koliko je mrtvih med ženskami, otroki, starejšimi. “Ali lahko rečemo, da so teroristi, ali so otroci teroristi,” je dodala in ob tem trditve opozicije označila za zavržne.

V Ljubljani je sicer danes potekal tudi shod v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev. Pred veleposlaništvom ZDA so opozorili na soodgovornost ZDA pri izvajanju genocida v Gazi in zahtevali, da se tudi ZDA zavzamejo za takojšnjo prekinitev izraelskih napadov. Veleposlanico Jamie Lee Harpootlian so še opozorili, da ZDA izraelski politiki dajejo neomajno politično in vojaško podporo, so sporočili iz gibanja.

COMMENTS

Wordpress (0)