Kako je slovenska politika “zaratila” z Izraelom? – TOPNEWS.si

Kako je slovenska politika “zaratila” z Izraelom?

Kako je slovenska politika “zaratila” z Izraelom?

Izrael je v napadih na Gazo kršil mednarodno humanitarno pravo, je v torek za ameriško televizijo CNN izjavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Njene izjave v Izraelu niso ostale preslišane. Iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja so očitke zavrnili, krivdo za vse civilne žrtve v Gazi pa pripisali palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izraelske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi se izognile civilnim žrtvam, vključno z opozarjanjem na napade in zagotavljanjem varnih koridorjev in con, so za CNN sporočili iz kabineta predsednika izraelske vlade. “To je še posebej težko, ker se je Hamas naselil v palestinske civilne soseske ter palestinske civiliste in izraelske talce uporablja kot živi ščit. To je Hamasova strategija in mednarodna skupnost jim ne sme dovoliti, da bi bila učinkovita. Za vse civilne žrtve je odgovoren Hamas,” so še dodali.

Fajon je za oddajo Isa Soares Tonight na televiziji CNN v pogovoru o razmerah v Gazi sicer izrazila prepričanje, da je svet padel na izpitu človečnosti in dodala, da je čas za trajno prekinitev ognja. Dodala je še, da je število smrtnih žrtev med civilnim prebivalstvom v palestinski enklave previsoko in se ponovno zavzela za rešitev dveh držav.

Poslanka Levice Tatjana Greif  pa je danes protestno izstopila iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom, so sporočili iz stranke. V pojasnilu je zapisala, da izstopa zaradi krvave morije v Gazi. Levica je ob tem tudi obsodila vabilo poslancem izraelskega veleposlaništva na današnje predvajanje posnetkov napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

“Kot posameznica in kot nosilka politične funkcije se počutim popolnoma nemočna, obupana in jezna, ob masakru v Gazi, pred očmi celega sveta, ki ne stori ničesar,” je v izjavi zapisala poslanka in poudarila, da iz skupine izstopa iz protesta proti moriji v Gazi, ki jo je označila za gnusno genocidno dejanje.

Ob tem je izpostavila katastrofalne razmere, ki so jim podvrženi civilisti v enklavi, in obsodila militantno držo Izraela, ki po njenih besedah napoveduje še hujše napade in totalno uničenje Palestincev.

“V prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam,” je še zapisala.

Še pred tem so pri Levici danes tudi obsodili vabilo izraelskega veleposlaništva izbranim poslancem na predvajanje neobdelanih posnetkov napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki naj bi bila danes v ljubljanskem Mini Teatru. Projekcija je bila kasneje odpovedana.

Vodja poslanske skupine stranke Matej T. Vatovec je v luči vabila na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovil dopis s predlogom, da na zagovor pokličejo izraelskega veleposlanika in obsodijo tovrstne poskuse “propagandne kampanje” in “vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji”.

“To, da takšno vabilo prihaja po tem, ko je Slovenija jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci s strani Izraela, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo,” meni Vatovec.

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je prav tako članica skupine prijateljstva z Izraelom, pa je v izjavi za medije izrazila “zelo negativno presenečenje nad dejanji izraelskega veleposlanika”, ki po njeni oceni skuša izkoristiti skupino prijateljstva za to, da bi s čustvenim izsiljevanjem poskušal poslancem prikazati posnetek napada Hamasa na znani koncert. Pri tem je ta napad označila kot vrednega vsega obsojanja. Menila je še, da želita s tem “na nek način veleposlanik in s tem država Izrael opravičiti svoje dejanje nad palestinskim prebivalstvom, ki ga ni mogoče drugače oceniti, kot da gre za genocid”.

V izjavi v državnem zboru je še izrazila pričakovanje, da bodo vlada, premier in zunanja ministrica v uradnih izjavah jasno povedali, da se nad palestinskimi prebivalci v Gazi izvaja genocid in da ga obsodijo. Menila je tudi, da bi morala Slovenija v imenu humanosti in človečnosti začeti priznavanje Palestine kot države.

Se je pa danes izraelski veleposlanik Zeev Boker s sodelavci sestal s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili le poslanci iz obeh opozicijskih strank SDS in NSi, ki so jim tudi predstavili video o zločinih Hamasa v Izraelu, je za portal N1 povedala predsednica skupine Iva Dimic (NSi).

https://twitter.com/steinbuch/status/1745167588504502616

Ljubljansko gledališče Mini teater, kjer bo izraelsko veleposlaništvo po napovedih danes predvajalo film o napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu, je sporočil direktor gledališča Robert Waltl.

Kot je pojasnil v današnjem sporočilu za javnost, so dvorano Mini teatra oddali za zaprto projekcijo, namenjeno novinarjem in predstavnikom diplomatskega zbora. Predvajanje filma o Hamasovem napadu je sicer predvideno tudi v državnem zboru za poslance.

“Gledališče Mini teater ni oblikovalo vsebine filma, oddali pa smo prostor. Ne želimo, kot nam mnogi pripisujejo, da se naše umetniške, kulturne in skupnostne aktivnosti enačijo z izraelsko politiko, ki je trenutno takšna, da ne dovoljuje kompromisov in premislekov o nastali situaciji,” je še poudaril Waltl.

Mini teater po njegovih besedah blatijo, zahtevajo prepoved delovanja in pozivajo k bojkotu tudi ljudje, ki gledališče dobro poznajo in so z njim sodelovali.

Ob tem je Waltl, slovenski Jud in ustanovitelj Liberalne judovske skupnosti Slovenije, ponovil svoje in stališče gledališča glede konflikta med Izraelom in Hamasom na območju Gaze. V njem med drugim poudarja, da je mirovna pobuda edini način, ki lahko pripelje do konca vojne. Hamas in palestinsko vodstvo poziva k izpustitvi vseh talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra, in prenehanju uporabe civilistov za živi ščit, Izrael pa ne bi smel ogrožati življenj palestinskih civilistov. Izrael bi tudi moral obljubiti priznanje države Palestine, Palestinci bi morali priznati Izrael, mednarodno skupnost pa Waltl prosi, naj začne sestavljati nov Marshallov načrt za Bližnji vzhod.

“Danes se soočam z besom zato, ker bodo v naši dvorani predvajali film o tragediji civilistov 7. oktobra,” je v današnjem sporočilu zapisal Waltl. Kdor to tragedijo zanika, po njegovem mnenju ne pomaga Palestincem, “samo svoj moralni kompas usmerja v divjaštvo”.

“Najbolj nevaren je črno beli svet. Danes, s pozivi k bojkotu, smo padli v črnino,” je sklenil Waltl.

Povabilo na ogled projekcije posnetkov napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani ni vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, je danes sporočil državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Vojko Volk. Dogodek, ki bi se moral popoldan zgoditi v ljubljanskem Mini Teatru, je bil sicer odpovedan.

“Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo,” je Volk zapisal v izjavi, ki ga je posredoval Urad vlade za komuniciranje (Ukom).

“Povabilo Judovske skupnosti v Sloveniji na ogled gradiva o brutalnem terorističnem napadu Hamasa na izraelske civiliste in še posebej o izrecnem nasilju teroristov nad ženskami, ni nobeno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije. Enako bo veljalo ob povabilu palestinske skupnosti v Sloveniji,” je pojasnil Volk.

Pod vabilo poslancem, ki je sprožilo ogorčenje predvsem pri stranki Levica, sta se sicer podpisala izraelski veleposlanik Zeev Boker in direktor Judovskega kulturnega centra ter Mini Teatra Robert Waltl.

“Slovenija želi ohraniti poln dialog z judovsko skupnostjo in z državo Izrael, ker želimo prispevati h končanju spopadov in k miru za vse na Bližnjem vzhodu. Pri tem ne izključujemo nikogar, ker izključevanje in zavračanje dialoga ne vodi k rešitvam in k miru. Lahko pa povzroči nove rane in odpira pot k spodbujanju antisemitizma, kar odločno zavračamo,” je še dodal.

Gledališče, kjer je bilo predvideno predvajanje filma o oktobrskem napadu Hamasa na Izrael, je bilo po Waltlovih navedbah tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu. Neuradno naj bi prav to botrovalo k odpovedi dogodka, čeprav so organizatorji kot uradni razlog navedli tehnične težave.

Odpovedana projekcija posnetkov napada Hamasa na Izrael, ki naj bi bila danes v Mini Teatru, po neuradnih podatkih Televizije Slovenija poteka na alternativni lokaciji. Nasprotovanje dogodku v organizaciji izraelskega veleposlaništva je sicer pred ljubljanskim gledališčem okoli 18. ure izrazila skupina propalestinskih protestnikov.

Kot je v Dnevniku poročala TVS, so protestniki s transparenti nasprotovali predvajanju izraelskih videoposnetkov in zahtevali takojšnje premirje v Gazi, kjer Izrael zadnje tri mesece vodi vojaško ofenzivo, v kateri je bilo ubitih več kot 23.000 ljudi.

Ljubljansko gledališče, kjer je bilo predvideno predvajanje filma o napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je bilo po navedbah direktorja Mini Teatra in ustanovitelja Liberalne judovske skupnosti Slovenije Roberta Waltla tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu. Neuradno naj bi prav to botrovalo k odpovedi dogodka, čeprav so organizatorji kot uradni razlog navajali tehnične težave.

Predvajanje naj bi nato vseeno potekalo, a na drugi lokaciji in le za manjšo skupino okoli 20 ljudi, še navaja TVS.

Pred tem se je danes izraelski veleposlanik Zeev Boker s sodelavci sestal s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili le poslanci iz obeh opozicijskih strank SDS in NSi, ki so jim tudi predstavili video o zločinih Hamasa v Izraelu, je za portal N1 povedala predsednica skupine Iva Dimic (NSi).

Izrael je sicer danes, dan pred začetkom javne obravnave na Meddržavnem sodišču (ICJ) v zvezi s tožbo Južne Afrike, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci, zagnal posebno spletno stran s fotografijami in posnetki napadov Hamasa 7. oktobra.

COMMENTS

Wordpress (0)