(V ŽIVO) Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić prestala parlamentarno zaslišanje – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić prestala parlamentarno zaslišanje

(V ŽIVO) Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić prestala parlamentarno zaslišanje

Gospodarstvo se ne želi izogniti plačevanju davkov, vendar pa želi pravičen in sorazmeren davčni sistem, ki bo podjetja ohranil konkurenčna, davčne prilive pa prednostno vlagal v razvoj, so se strinjali na današnjem posvetu Gospodarskega kroga v Ljubljani. Davčna reforma mora biti zato po njihovem mnenju premišljena in zagotoviti stabilnost.

Po besedah generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije Vesne Nahtigal ni trenutna vlada z izjemo blaženja energetske krize z ničemer zmanjšala bremen za gospodarstvo. “Vlada nima širše slike in jasne strategije, težave pa rešuje s parcialnimi ukrepi, ki niso dovolj premišljeni,” je dejala. Pozvala je k davčni reformi, katere cilj bi bila razbremenitev slovenskega gospodarstva. “To je najboljši način za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javnih financ,” je dejala.

Tomaž Lisec (SDS) in Borut Sajovic (Svoboda) sta od Čalušić želela opredelitev do vinogradništva. Čalušić je dejala, da ga je v slovenski Istri vedno zelo podpirala in aktivno sodelovala v sektorju, ki se ji zdi eno ključnih v resorju. Obstaja pa tudi v vinogradništvu po njenem mnenju veliko izzivov. Kandidatka namerava delovati v smeri preventive, da bodo vinogradniki zaščitili svoje pridelke, pomembna pa se ji zdi tudi promocija njihovih izdelkov.

Alenka Helbl (SDS) je kandidatko pozvala, naj se izjasni, kako bo postopala v povezavi z novelama o zakonih o zaščiti živali in Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki čakata na ustavno presojo. “Ker živimo v pravni državi, bomo kakršno koli odločitev ustavnega sodišča spoštovali,” je povedala Čalušić, ki pa se ji zdi zavajajoče, da naj bi novela zakona o KGZS nakazovala na to, da je zbornica nepomembna ali pa, da se jo želi uničiti.

Kako kandidatka vidi problem zavržene hrane in kakšne rešitve predlaga, je zanimalo Andrejo Rajbenšu (Svoboda). Čalušić se zaveda, da gre za resen problem, ki ima negativne vplive tudi na okolje. Zmanjšanje zavržene hrane se ji zdi bistveno ozaveščanje širše javnosti, razvoj in razširitev primerov dobre prakse, vzpostavitev samih smernic in priporočil.

Tatjano Greif (Levica) je zanimalo, ali namerava prekiniti izvajanje popisa cen osnovne košarice živil, saj so bili podatki zavajajoči, ker kot je dejala, med drugim “kruha za 19 centov ni bilo moč kupiti”. To je zanimalo tudi Vido Čadonič Špelič (NSi). “Verjamem, da so se ugotovila tudi neskladja, verjetno nepravilnosti na osnovi številk, in vsekakor se bomo temu tudi posvetili,” je dejala Čalušić in pozneje dodala, da si ne bi vzela pristojnosti, da bi prvi delovni dan na ministrstvu brez argumentov prekinila izvajanje tega ukrepa.

Lisca je zanimalo, ali bosta obstoječa sekretarja ostala na svoji funkciji in ali bo menjala člane kabineta. Čalušić je potrdila, da bosta sekretarja Eva Knez in Blaž Germšek ostala na svoji funkciji, drugače pa o kadrovskih spremembah še ni razmišljala. “Na tistih področjih, kjer so strokovnjaki in kjer opravljajo svoje delo dobro, ne vidim razloga, da bi se to kadrovsko spreminjalo,” je poudarila.

Čadonič Špelič je med drugim zanimala kadrovska politika na upravi za varno hrano. “Notranjo sistematizacijo uprave za varno hrano v tem trenutku težko komentiram. Pomanjkljivosti se zavedamo, ampak mislim, da so to vse tiste naslednje faze, o katerih se bomo pogovarjali,” je dejala Čalušić.

Iva Dimic (NSi) je izpostavila, da se kmetijska politika hitro spreminja in da kmetje rabijo stabilno politiko. Kandidatko je vprašala, katerega kmetijskega ministra v samostojni zgodovini Slovenije najbolj ceni, vendar se Čalušić ni želela opredeljevati do imen. “Kar koli je kdor koli do danes naredil za slovenskega kmeta, menim, da je bil v tistem trenutku dober minister,” je dejala kandidatka za ministrico.

Poslanci so se strinjali, da Čalušić v enem zahtevnejših resorjev čaka veliko izzivov, pri čemer so nekateri izrazili skrb, da bo ostalo le pri “lepih” besedah.

DZ bo o imenovanju Čalušić odločal na izredni seji v petek. Če bo potrjena, kar glede na razmerja v DZ ne bi smelo biti vprašanje, bo na čelu resorja, ki ga začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, nasledila lansko jesen razrešeno Ireno Šinko.

DZ bo o imenovanju Čalušić odločal predvidoma na izredni seji v petek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.

COMMENTS

Wordpress (0)