NSi v “konklave” na klavzuro: Na dvodnevnem posvetu vodstva tudi o kandidatni listi za evropske volitve – TOPNEWS.si

NSi v “konklave” na klavzuro: Na dvodnevnem posvetu vodstva tudi o kandidatni listi za evropske volitve

NSi v “konklave” na klavzuro: Na dvodnevnem posvetu vodstva tudi o kandidatni listi za evropske volitve

Vodstvo NSi bo danes in v torek zasedalo na tradicionalnem posvetu stranke ob začetku leta. Opravili bodo oceno stanja na političnem parketu in začrtali delo stranke v letu 2024. Po pričakovanjih bodo precej časa namenili tudi prihajajočim evropskim volitvam, napovedujejo se prvi koraki k oblikovanju kandidatne liste.

V opozicijski NSi so sicer tokrat s pripravami na junijske evropske volitve pohiteli in evidentiranje kandidatov zaključili že lansko jesen. Med slednjimi so med drugim aktualna evroposlanka Ljudmila Novak, prvak stranke Matej Tonin, podpredsednik NSi in šef poslancev Janez Cigler Kralj, poslanec Jernej Vrtovec, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc in predsednik kluba županov in svetnikov Nsi David Klobasa.

Na dvodnevnem posvetu vodstva bodo v NSi tako storili tudi prve korake k oblikovanju kandidatne liste. V stranki se ob tem vrstijo pričakovanja, da bo svojo odločitev o kandidaturi sporočila Novak. V zadnjih mesecih so se namreč vrstila ugibanja, ali se bo po izteku aktualnega mandata evropske poslanke politično upokojila. Po nekaterih informacijah naj bi namreč na vnovično kandidaturo pristala le kot nosilka liste, predsednik NSi Tonin pa je medtem po neuradnih informacijah na eni od sej sveta stranke že napovedal, da Novakove ne bo predlagal za nosilko liste, želi pa si, da na listi kandidira.

Za prvo mesto na listi naj bi sicer v stranki visoko kotirala prav Tonin in vodja poslancev NSi Cigler Kralj.

Vodstvo NSi pa bo na posvetu pretresalo tudi aktualno politično situacijo. V stranki ostajajo kritiki vlade Roberta Goloba, ki ji očitajo neučinkovitost, predvsem na področju zdravstva in davčne politike.

Nič manj burni niso odnosi z največjo opozicijsko stranko SDS, kjer se vedno znova krešejo mnenja o korakih desnice do vzpona na oblast. Tako je pričakovati, da bo ocena NSi o slednjem tudi tokrat šla v smeri nujne prenove slovenske desne sredine.

COMMENTS

Wordpress (0)