“Jaz tudi povsem razumem, če fant pri 56. letih dobi mlado punco, da nima veliko časa…” – Poslanec Žan Mahnič premieru Robertu Golobu očital “tamlado” – TOPNEWS.si

“Jaz tudi povsem razumem, če fant pri 56. letih dobi mlado punco, da nima veliko časa…” – Poslanec Žan Mahnič premieru Robertu Golobu očital “tamlado”

“Jaz tudi povsem razumem, če fant pri 56. letih dobi mlado punco, da nima veliko časa…” – Poslanec Žan Mahnič premieru Robertu Golobu očital “tamlado”

Premier Robert Golob je v nadaljevanju decembrske seje DZ v odgovoru na poslanska vprašanja, povezana z nezakonitimi migracijami, izpostavil, da je vprašanje nezakonitih migracij skupen evropski izziv, ki ga je treba reševati skupaj z državami izvora. Izpostavil je tudi vprašanje integracije in poznavanja jezika za vključevanje tujcev v družbo.

Golob je najprej odgovoril na vprašanje v zvezi z ukrepi zaradi povečanega števila nezakonitih migracij, ki ga je na prejšnji seji, ko je bil premier odsoten, zastavil Branko Grims (SDS). Po Grimsovih navedbah je v času vlade Roberta Goloba v Slovenijo nezakonito vstopilo že več kot 80.000 migrantov, kar je več kot v celotnem mandatu obeh vlad skupaj prej. Ob tem je navedel, da je Slovenija izgubila varnost, in predsednika vlade vprašal, kaj bo vlada storila, da zaščiti Slovenijo in povrne varnost.

Vprašanje nezakonitih migracij je težava, s katero se sooča ves svet, je Grimsu odgovoril Golob in dodal, da nobena evropska država te problematike ne more reševati samostojno. “Edina ustrezna in učinkovita obramba pred nezakonitimi migracijami je skupno delovanje EU,” je poudaril.

Strategijo skupnega delovanja na ravni EU je po besedah premierja najboljše opisala predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen v pismu Evropskemu svetu, v katerem je izpostavila, da je treba problem migracij reševati skupaj z državami izvora, zato da se migrante zajame, še preden zapustijo svojo državo in preden so prisiljeni, da pri tem sodelujejo s kriminalnimi združbami in tihotapci.

“Preden zapadejo v njihovo mrežo, jih je treba zajeti in tudi prilagoditi na evropsko kulturo in vrednote ter jim nato omogočiti legalno migracijo,” je povzel Golob.

Po navedbah Goloba je letos v Evropo zakonito vstopilo več kot tri milijone migrantov, ki iščejo delo v EU. Migrantov, ki so mejo prestopili nezakonito, pa je bilo 300.000, torej manj kot desetina. Število migrantov, ki nezakonito vstopajo v Slovenijo, se je letos podvojilo, med njimi pa prednjačijo migranti iz Afganistana, je navedel.

“In ravno to, da se z Afganistanom kot izvorno državo tudi na nivoju Evropske unije nihče ne ukvarja, je glavni razlog, da tretjina vseh migrantov, ki vstopajo nezakonito v Slovenijo, pride iz Afganistana. To dokazuje, da je treba delovati na tem področju sistematično in da tega področja ni mogoče urejati posamično,” je poudaril.

Spomnil je tudi, da je Slovenija oktobra skupaj z Italijo ponovno začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Med drugim Slovenija vzpostavlja temeljit nadzor nad tihotapskimi mrežami, je navedel in dodal, da je bila slovenska policija v letošnjem letu zelo uspešna.

Grims je nato od premierja ravno zato, ker poudarja, “kako je to treba narediti skupaj”, znova zahteval, naj pojasni, kaj bo sam storil za zaščito državljanov. Obenem mu je očital, da je na evropskem nivoju, brez soglasja državnega zbora, podal soglasje k večinskemu odločanju in k dogovoru za obvezno relokacijo migrantov oziroma za obvezne kvote. »V zgodovino Slovenije boste odšli kot najslabši premier vseh časov (…) kot veleizdajalec Republike Slovenije,« je končal Grims, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa mu je za izrečeno izrekla opomin.

“Spoštovani poslanec, ali ste vi pravkar izrekel obdolžitev, ki bi presegala skorajda več kot opomin? Ker nimam drugega vam izrekam opomin.
Prosim vse poslanke in poslance, da si ne dovolite, jaz vem, da si drugi ne boste dovolili kaj takega, ampak da take izpade, tudi vi obsodite. To je bilo nedopustno, kolega Grims. Šli ste predaleč,” je dejala predsednica državnega zbora.

Opomin si je prisluži tudi Grimsov strankarski kolega Žan Mahnič. Ta je namreč izjavil, da premierju, ki si je pri 56 letih našel mlajšo partnerko, najverjetneje ne ostane veliko časa za vodenje vlade.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Hvala, predsednica.
Kolegice in kolegi!
Večkrat je že vodja naše poslanske skupine apelirala na vas in izpostavila problem ne odgovarjanja na pisna poslanska vprašanja poslank in poslancev. Večkrat ste že opozorili Vlado, naj se drži rokov, ampak tega enostavno ne počne. Problem pa je, ker ne gre samo za posamezna ministrstva, ampak tudi za Vlado kot celoto. Namreč, po tisti famozni seji sveta stranke Gibanja Svobode sem 25. oktobra na predsednika Vlade oz. na Vlado kot celoto naslovil poslansko vprašanje, naj mi premier pošlje seznam janšistov, ki jih je potrebno zamenjati v policiji. Vi ste poslali, na moje začudenje, tudi to vprašanje naprej, se pravi, je bilo relevantno, to ste vi potrdili. Odgovor, gospa predsednica, sem prejel 14. decembra, to je več kot 30 dni. Se pravi, ne gre za to, da vas ne bi upoštevali posamezni ministri, ampak Vlada kot celota ne upošteva ne vaših pozivov ne pozivov poslank in poslancev. In bi predlagal, da nekaj naredimo. Ko dobimo vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj, najprej so premierju, potem je drugi del, kjer se odgovarja na vprašanja, ko ministrov ni bilo, potem pa še ta redna, ki pridejo in jaz predlagam, predsednica, ker dokler šola nekaj ne stane, se to ponavlja, da enostavno, če v 30. dneh poslanec ne dobi odgovora na svoje pisno poslansko vprašanje, da morajo pa potem ministri na to vprašanje odgovarjati v živo preko ustnih poslanskih vprašanj. Enkrat, dvakrat se bo to zgodilo, pa mislim, da bo red in bodo v roku 30 dni odgovarjali, in potem, ko so vprašanja premierju in pa tista za nazaj, uvrstite še vprašanja, ki niso bila pisno odgovorjena, prej pa poslanca vprašate ali še vedno vztrajate na pisnem odgovoru ali pa želite tudi, če ste že prijavili dve poslanski vprašanji, kar je maksimum, kar lahko poslanec na sejo, da ministri še ustno odgovarjajo.
Zdaj, jaz razumem, da ima predsednik Vlade veliko dela z obračunavanjem s Tatjano Bobnar, z Boštjanom Lindavom in še kom. Jaz tudi povsem razumem, če fant pri 56. letih dobi mlado punco, da nima veliko časa, ampak vendarle gre za predsednika Vlade, vendarle gre za predsednika Vlade, svojo dolžnost mora opravljati in vas prosim predsednica, da ker se to ponavlja, kljub vašim pozivom, kljub vašim prošnjam, da naredite tako, da enostavno, če ni pisnega odgovora, da pa ustno odgovorijo na pisno vprašanje potem na naslednji seji.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Ja, hvala lepa, kolega Mahnič.
Bom rekla, bom šla kar po vrsti. Dali ste sicer zanimiv predlog glede poslanskih vprašanj, vendar žal ni skladen s Poslovnikom.
Druga stvar je, izrekam vam opomin za žalitev, ki ste jo izrekli. Ja, res ste jo. Veste, včasih je dobro, če se človek malo pogleda v ogledalo in sam sebe najprej vpraša kakšen je in kako on ravna skladno s svojimi, če ima seveda, moralnimi in etičnimi normami. Tako da, jaz mislim gospod Mahnič, da bi bilo dobro, da vi najprej sebe malo spravite v red, preden boste začeli to izvajati na drugih poslankah in poslancih. Pa saj veva, o čem govorim, a ne. Ja, seveda je, ampak ljudje si pa mislijo svoje, gospod Mahnič. Vi ste izjemno, izjemno žaljiv, izjemno žaljiv in prestopate mejo. Morda ne pravne, prestopate pa moralno in etično mejo, in verjemite mi, da ljudje to vidijo. Hvala lepa.

 

Ivo Dimic (NSi) pa je zanimalo, kaj bo vlada storila za boljšo integracijo otrok brez znanja slovenščine v izobraževalnem sistemu, saj se s povečevanjem tujih državljanov povečuje tudi pritisk na izobraževalni sistem. Ob tem je spomnila, da so v NSi za boljšo integracijo v osnovnih šolah predlagali uvedbo pripravljalnic, v katerih bi se otroci brez predznanja slovenščine intenzivneje učili jezika, vendar so v koaliciji njihov predlog zavrnili.

Golob se je v odgovoru Dimic, kot je dejal, najprej osredotočil na zakonito priseljevanje. Kot je poudaril, se družba v Sloveniji stara, prav tako določena delovna mesta in opravila niso zanimiva za vse prebivalce Slovenije.

“Mogoče gre za manj zahtevna delovna mesta po izobrazbi, pa bolj zahtevna po težavnosti,” je izpostavil. Hkrati v Sloveniji danes živi skoraj 190.000 tujcev, ki v Sloveniji opravljajo tista dela, ki so na razpolago, posledično pa je brezposelnost v državi rekordno nizka.

Spomnil je tudi, da sta bila nedavno sprejeta strategija integracije tujcev in spremenjen zakon o tujcih, in sicer z namenom, da bi skozi specializirane jezikovne tečaje pospešili poznavanje slovenskega jezika tujcev. “Če želimo, da se bodo tujci znali in lahko vključevali v našo družbo, je predpogoj zadovoljivo znanje slovenskega jezika,” je poudaril.

Poudaril je tudi, da si v Sloveniji želimo integracije tujcev, ne pa njihovih spričeval, zato je prav, da država prilagodi standarde znanja slovenskega jezika tujcem. V preteklosti temu ni bilo tako, saj je bilo zahtevano znanje jezika slovenščine postavljeno tako visoko, da je bilo za tujce praktično nedosegljivo.

Golob meni še, da sta integracija in poznavanje jezika nujna za uspešno vključevanje tujcev v našo družbo. Glede uvedbe pripravljalnic v osnovnih šolah pa meni, da mora o tem predlogu presojati pedagoška stroka, ne pa politika.

COMMENTS

Wordpress (0)