Budimpešta “ne baranta” – Viktor Orban vzraja pri svojih stališčih glede Ukrajine – TOPNEWS.si

Budimpešta “ne baranta” – Viktor Orban vzraja pri svojih stališčih glede Ukrajine

Budimpešta “ne baranta” – Viktor Orban vzraja  pri svojih stališčih glede Ukrajine

Gre za tretji obisk ukrajinskega predsednika v ameriški prestolnici v manj kot letu dni. Volodimir Zelenski se je srečal z voditelji obeh strank v Washingtonu DC, da bi si prizadeval za več pomoči za vojne napore, nato pa je svoj dan končal v Beli hiši.Republikanci v kongresu vztrajajo, da bodo podprli večjo pomoč Ukrajini le, če bo povezana z obsežno reformo priseljevanja. Demokrati menijo, da so spremembe, ki jih zahtevajo republikanci, nesprejemljive.

Če bo Ukrajina kaj pridobila od četrtkovega vrha voditeljev EU, bo potrebovala nejevoljno podporo madžarskega premierja Viktorja Orbana. Močno se je upiral prizadevanjem Kijeva za pridružitev EU in njegovim prošnjam za pomoč. “Smo glas zdrave pameti v Evropi,” je dejal v madžarskem parlamentu na predvečer vrha. Vojna, korupcija, velik kmetijski sektor in slabo ravnanje z madžarsko manjšino onemogočajo Kijev, da se kmalu pridruži EU, je dejal.

Simbolično povabilo Ukrajini, naj začne uradna pogajanja, je na vrhu dnevnega reda dvodnevnega srečanja v Bruslju, skupaj z obljubo 54 milijard evrov (46 milijard funtov; 58 milijard dolarjev) sredstev EU za krepitev ukrajinskega gospodarstva do leta 2024 in dodatnih 24 milijard evrov. v vojaško podporo.

Madžarski ugovori grozijo, da bodo slab teden za ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega še poslabšali. Njegov obisk v Washingtonu ni uspel zagotoviti 61 milijard ameriških ameriških vojaških sredstev, kar so blokirali republikanski zakonodajalci.

“Če [v Bruslju] ne bo pozitivnih novic, bo to pomenilo, da je Putin vložil veto na to odločitev,” je opozoril ukrajinski voditelj in izrecno obtožil Budimpešto, da stoji na poti.

Budimpešta bi lahko blokirala vse, kar Kijev zahteva, kljub široki podpori Ukrajini iz drugih prestolnic EU. Novi poljski premier Donald Tusk je opozoril, da je “apatija glede Ukrajine nesprejemljiva”. Ko pa so voditelji EU začeli prihajati v Bruselj pozno v sredo, so se začele pojavljati slamice možnega kompromisa.

Komisija EU je sporočila, da odblokira približno 10,2 milijarde evrov od več kot 30 milijard evrov sredstev EU za Madžarsko, ki so bila zamrznjena zaradi nazadovanja pravne države.

Čeprav sprostitev sredstev na splošno razumejo kot poskus omilitve Orbanovega položaja, uradniki v Bruslju zanikajo, da bi bili izsiljeni. In lahko pokažejo na zakon, sprejet dan prej na Madžarskem, ki madžarskim sodnikom vrača pravico, da se obrnejo na Evropsko sodišče za predhodno odločanje. Sprememba kazenskega zakonika je bila ena od številnih sprememb, ki jih je zahteval Bruselj.

Večina drugih voditeljev EU trdno stoji za Kijevom. Tudi Slovak Robert Fico, ki je ustavil vojaško pomoč Ukrajini, pravi, da bo podprl začetek pogajanj o vstopu Kijeva v EU.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je nekaj ur po tem, ko je predsednik Zelenski zapustil Washington DC, ker mu ni uspelo deblokirati pomoči ZDA, Evropskemu parlamentu povedala: »Ukrajini moramo dati, kar potrebuje, da bo močna danes, da bo lahko jutri močnejša za mizo, ko pogaja se o dolgotrajnem in pravičnem miru za Ukrajino.”

Gospod Zelenski nujno potrebuje napredek na vrhu EU in je med obiskom na Norveškem poskušal zveneti optimistično: “Bili smo zelo konstruktivni. Naredili smo absolutno vse, izpolnili smo priporočila Evropske unije.” Evropska komisija je nakazala, da je zdaj izpolnjenih šest od sedmih predpogojev za začetek formalnih pristopnih pogajanj.

 

 

 

Madžarski premier Viktor Orban vztraja pri nasprotovanju začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in nadaljnji finančni pomoči tej državi v okviru dolgoročnega proračuna EU. Pred začetkom vrha EU, na katerem bodo razpravljali o teh dveh temah, se Orban sestaja s predsednikoma Evropskega sveta in Evropske komisije ter voditeljema Nemčije in Francije.

Madžarski premier je ob prihodu na današnje zasedanje v Bruslju znova izrazil nasprotovanje začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino. Poudaril je, da je Evropska komisija ugotovila, da Ukrajina ni izpolnila treh od sedmih predpogojev za začetek pogajanj, po njegovem mnenju pa še več. “Vendar pa so že trije neizpolnjeni predpogoji dovolj, da jim rečemo, da se ne moremo začeti pogajati,” je povedal.

Glede 50 milijard evrov vredne makrofinančne pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU za prihodnja štiri leta pa je poudaril, da so sredstva za Ukrajino kratkoročno že zagotovljena, medtem ko bi bilo treba dolgoročno pomoč zagotoviti izven proračuna.

Na vprašanje, ali bi lahko odmrznitev okoli 10 milijard evrov evropskih sredstev za Madžarsko vplivala na njegovo stališče, je odgovoril, da Budimpešta “ne baranta”.

Orban sicer o začetku pogajanj o članstvu z Ukrajino in nadaljnji pomoči tej državi na sestanku pred začetkom vrha razpravlja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

COMMENTS

Wordpress (0)