(V ŽIVO) “SD ne stanuje več tukaj”: Zdaj tudi uradno zapušča ‘judovsko vilo” na Levstikovi – 12.476 evrov za selitev na Nazorjevo “primaknil” tudi Janez Janša – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “SD ne stanuje več tukaj”: Zdaj tudi uradno zapušča ‘judovsko vilo” na Levstikovi – 12.476 evrov za selitev na Nazorjevo “primaknil” tudi Janez Janša

(V ŽIVO) “SD ne stanuje več tukaj”: Zdaj tudi uradno zapušča ‘judovsko vilo” na Levstikovi – 12.476 evrov za selitev na Nazorjevo “primaknil” tudi Janez Janša

Koalicijski socialni demokrati se danes tudi uradno selijo  iz tako imenovane judovske vile na Levstikovi. Vila, ki jo zaradi nekdanjega lastništva judovske družine Moskovič nekateri imenujejo ‘judovska vila’, je postala predmet spora med prvakom SDS Janezom Janšo in stranko SD. Janša je namreč socialne demokrate obtožil, da delujejo v ukradeni vili. “Vsak brani svojo lastnino, četudi je ukradena vsem lastnikom električnih števcev. Tako kot judovska vila, v kateri deluje stranka SD.” Stranka SD je zaradi Janševih navedb nato proti njemu vložila tožbo na Okrajnem sodišču v Velenju. To je odločilo, da se mora Janša javno opravičiti. Janši je sodišče naložilo tudi plačilo 12.476 evrov odškodnine ter stroške sodnega postopka.

Na tožbo se je Janša pritožil, a jo je Višje sodišče v Celju zavrnilo ter v celoti pritrdilo prvostopenjskemu sodišču. Sodba je s tem postala pravnomočna. Opravičilo je sledilo v obliki objave treh fotografij sodbe velenjskega sodišča. SD je takrat ocenila, da gre za “klavrno opravičilo, ki pravzaprav ni opravičilo”.

“Za Socialne demokrate je letošnje leto prineslo pomembne spremembe s selitvijo centrale stranke v nove, moderne prostore, ki spodbujajo, da bi svet gledali in razumeli izven običajnih okvirjev, brez predsodkov, svobodno in napredno. Prostori simbolizirajo našo stranko: moderno, progresivno socialno demokracijo, ki si upa in zmore narediti korak naprej tudi pri najtežjih vprašanjih. Za nas je pomembno, kako narediti to državo boljšo, bolj pravično in bolj pošteno. To je edini interes, ki nas je in nas bo vodil še naprej.

Na Nazorjevi 6 ob tem nastaja tudi Centrala, prostor soodločanja, namenjena organizaciji dogodkov, seminarjev in posvetov, s katerim SD še bolj odpira vrata civilni družbi, neodvisnim iniciativam, naprednim posameznicam in posameznikom, gospodarstvu, zagonskim podjetjem, sindikatom, malim in velikim … Med nami je prostor za razpravo in akcijo. Zdaj,” so sporočili iz SD-ja.

Stranka se modernizira, želi si neposrednega dialoga in sooblikovanja politik z volivci, pravijo. Ob padcu podpore vladi sicer priznavajo, da bi si želeli večjega zaupanja ljudi, a menijo, da beležijo dobre rezultate, SD pa kljub desetletju novih obrazov ostaja stalnica na političnem parketu.

“Stranka si želi voditi neposreden dialog z volivkami in volivci, zato smo se tudi preselili v center mesta, na nek način tudi v center politike. Skupaj z volivkami in volivci si želimo kreirati, sooblikovati politike te stranke in jih nato tudi transparentno zagovarjati na nivoju ministrstev, državnega zbora in vlade,” je pred odprtjem novih strankarskih prostorov dejal glavni tajnik SD Klemen Žibert. V dosedanjih prostorih stranke v vili na Levstikovi zdaj pod okriljem SD deluje Inštitut 1. maj, ustanovljen aprila letos.

Tudi tako bodo v SD poskušali nagovoriti volilno telo, da bi slednje prepoznalo politične izkušnje stranke, ki sicer v zadnjem desetletju ob vedno novih obrazih ostaja druga izbira na levem polu političnega prostora. Nekaj zadovoljstva je ob teži največje koalicijske partnerice Gibanja Svoboda znotraj SD čutiti tudi v tokratni vladni koaliciji, ta se krepi ob številnih zamikih pri korakih napovedanih vladnih reform in opaznem padcu javnomnenjske podpore.

“Seveda bi si želeli, da bi vlada uživala večje zaupanje ljudi,” priznava Žibert, a dodaja, da ministri na resorjih v kvoti stranke dobro delajo in izpolnjujejo zaveze iz skupne koalicijske pogodbe, zato lahko kot stranka ne glede na politično situacijo ostajajo samozavestni. Pričakujejo pa, da bo vlada za prihodnje leto pripravila normativni načrt dela s konkretno začrtanimi koraki, o čemer so se po Žibertovih besedah dogovorili tudi na vrhu vodstev koalicijskih strank v začetku novembra.

Prioritete so za SD jasne, zagotavljajo. V ospredju morajo po njihovem prepričanju ostati plačna reforma v javnem sektorju, davčna reforma, predvsem pa zdravstvena. “To so izzivi, s katerimi je ta vlada na začetku svojega mandata obljubila, da se bo spopadla in mi bomo vztrajali pri tem, da se te stvari speljejo do konca,” zatrjuje Žibert.

Novinarsko konferenco glavnega tajnika SD Klemna Žiberta ob otvoritvi novih prostorov Socialnih demokratov bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

Socialni demokrati odprli vrata Centrale, prostora soodločanja so sporočili iz stranke SD, ki je včeraj popoldne tudi uradno odprla nove prostore stranke. Sporočilo objavljamo spodaj v integralu:

“Socialni demokrati so v centru Ljubljane odprli nove prostore stranke. Dogodek sta s prerezom traku pospremila predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon in glavni tajnik SD Klemen Žibert.

»Danes smo priča mejniku stranke Socialnih demokratov. Z otvoritvijo novih prostorov v centru mesta utrjujemo več mesecev trajajoči proces krepitve stranke, z jasno zavezo Socialno demokracijo zopet postaviti v center političnega prostora. Prepričana sem, da bo trend reaktivacije vsega našega potenciala dobil še dodaten zagon z novimi prostori v središču Ljubljane,« je ob otvoritvi poudarila predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon.

V oceni političnega stanja je predsednica SD izpostavila mejnike leta, poseben poudarek je namenila avgustovskim poplavam, ki po njenih besedah poleg dolgoročne sanacije terjajo več angažmaja politike, »da o ključnih vsebinah naše države izkaže še več enotnosti.« »Poplave so Slovenijo vnovič združile v izjemni solidarnosti. Solidarnost, tovarištvo in čut za sočloveka so vedno domovali pod streho Socialnih demokratov. Pravijo nam, da so te vrline stvar preteklosti. Vem, da temu ni tako, kar mi z vašo energijo, delom in zanosom kažete vi, drage članice in člani,« je predsednica stranke nagovorila zbrano članstvo stranke.

 

Izpostavila je, da se Socialni demokrati »nikoli niso otepali odgovornosti pred odločitvami o najtežjih izzivih.« »Socialni demokrati moramo nadaljevati s procesom naše povezanosti in zavezanosti, da okrepimo našo stranko. Prepričana sem namreč, da bo Socialni demokrati v prihodnjih letih znova dobili zaupanje kot vodilne levo-sredinske politične sile v slovenskem prostoru,« je izpostavila.

»Ne morem vam obljubiti, da meseci pred nami ne bodo naporni, verjemite pa, da z voljo in srčnostjo stopamo po pravi poti – poti močne in povezane socialdemokracije. Takšno kot jo potrebujejo Slovenija, Evropska unija in svet, danes bolj kot kadarkoli prej,« je zaključila predsednica SD Tanja Fajon.

Glavni tajnik SD Klemen Žibert je v nagovoru izpostavil, da bodo novi prostori stranke nagovorili vse, ki so pripravljeni soustvarjati progresivne rešitve o najbolj perečih vprašanjih aktualnega časa.

»Centrala, prostor soodločanja bo središče povezovanja tudi za člane ter članice Socialnih demokratov, ki so se v preteklem letu izkazali z izjemnim delom v prid krepitve socialdemokracije po vsej Sloveniji,« je izpostavil. Žibert je dodal, da procesi mobilizacije znotraj stranke Socialnim demokratom v času prihodnjih dveh let napovedujejo vodilno politično vlogo na levi sredini. »Mobilizirali smo se na vseh ravneh, ne bojimo odgovornosti, v polnosti aktiviramo potencial, ki ga imajo naša stranka, naši člani in članice ter socialdemokratske vrednote,« je bil jasen. Po njegovi oceni novi prostori odražajo vrednote Socialnih demokratov: »Socialni demokrati smo stranka, ki je odprta in dostopna, naša politika je politika odprtih vrat.«

»Socialni demokrati smo edina stalnica na levi sredini in edina stranka, ki lahko na dolgi rok zagotovi stabilizacijo leve sredine. Z novimi obrazi in političnimi strankami, nastalimi čez noč, se levosredinski  politični prostor ni imel prave priložnosti ukvarjati se s pomembnimi strukturnimi reformami, temveč prevečkrat s svojimi težavami. Socialni demokrati smo to stanje odgovorni spremeniti,« je ob koncu nagovora še poudaril glavni tajnik Socialnih demokratov Klemen Žibert”.

COMMENTS

Wordpress (0)