Republikanci v senatu blokirali zakon o pomoči Ukrajini in Izraelu – Paket v vrednosti 110 milijard dolarjev (87,3 milijarde funtov) je vključeval 61 milijard dolarjev za Ukrajino – TOPNEWS.si

Republikanci v senatu blokirali zakon o pomoči Ukrajini in Izraelu – Paket v vrednosti 110 milijard dolarjev (87,3 milijarde funtov) je vključeval 61 milijard dolarjev za Ukrajino

Republikanci v senatu blokirali zakon o pomoči Ukrajini in Izraelu – Paket v vrednosti 110 milijard dolarjev (87,3 milijarde funtov) je vključeval 61 milijard dolarjev za Ukrajino

Senatni republikanci so v sredo uresničili grožnje o blokiranju nadaljnje razprave o predlogu več kot 100 milijard dolarjev vrednega zakona o dodatni proračunski porabi za pomoč Ukrajini, Izraelu, Tajvanu ter izboljšanju varnosti na meji. Republikanci od vlade predsednika Joeja Bidna zahtevajo korenitejše spremembe mejne politike. Paket v vrednosti 110 milijard dolarjev (87,3 milijarde funtov) je vključeval 61 milijard dolarjev za Ukrajino, pa tudi sredstva za Izrael in pomoč za Gazo. Republikanci vztrajajo, da mora biti kakršna koli pomoč Ukrajini vezana na obsežne ameriške reforme priseljevanja in azila. Bela hiša je opozorila, da bi lahko ameriška sredstva za Ukrajino kmalu zmanjkala.

Senatni republikanci so že več tednov grozili, da predlog zakona ne bo šel naprej, če ne bo še več sprememb v vladni mejni politiki. Biden je v sredo dramatično pozval kongres, naj zagotovi dodatna sredstva za Ukrajino, saj da bo z zavrnitvijo pomagal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu do zmage. Pogajanja se nadaljujejo, poroča ameriški spletni portal Politico.

Senatorji so glasovali z 51 proti 49 proti predlogu zakona, potrebnih pa je bilo 60 glasov. Glasovanje prinaša negotovost v prihodnost pomoči Ukrajini in pošilja zakonodajalce nazaj za pogajalsko mizo z le še dnevi do razporeda zimskih počitnic v kongresu.

Vsi republikanski senatorji so glasovali proti ukrepu, skupaj z neodvisnim senatorjem Berniejem Sandersom, ki je v začetku dneva izrazil zadržke, da zakonodaja vključuje milijarde vojaške pomoči za Izrael.

“Ne verjamem, da bi morali desničarski skrajni Netanjahujevi vladi dodeliti več kot 10 milijard dolarjev, da bi nadaljevala s sedanjim vojaškim pristopom,” je dejal gospod Sanders, pri čemer je imel v mislih kampanjo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja na območju Gaze, ki je doslej pobili na tisoče civilistov.

Sanders, ki je dolgoletni kritik gospoda Netanjahuja, je dodal: “Kar počne Netanjahujeva vlada, je nemoralno, je v nasprotju z mednarodnim pravom in Združene države ne bi smele biti sokrive za ta dejanja.”Prej v sredo je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da je “pripravljen narediti pomembne kompromise glede meje”, da bi bil sprejet zakon o pomoči. “To ne more čakati,” je dejal in dodal, da so “republikanci v kongresu pripravljeni dati Putinu največje darilo, ki si ga lahko obeta”.

Tudi v sredo je Bidnova administracija napovedala 175 milijonov dolarjev nove varnostne pomoči za Ukrajino iz že odobrenih sredstev. Paket vključuje strelivo, vključno z izstrelki in topniškimi granatami, pa tudi “opremo za zaščito kritične nacionalne infrastrukture”, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo v sporočilu za javnost.

Zaskrbljenost glede prihodnosti paketa v vrednosti 110 milijard dolarjev se je v torek povečala, potem ko se je zaupni sestanek za zakonodajalce, katerega cilj je bil okrepiti podporo novim skladom, spektakularno pokvaril. Senatorji so kričali drug na drugega glede varnosti meje in vsaj ducat republikancev je odšlo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prav tako odpovedal virtualni brifing z zakonodajalci zaradi “zadeve v zadnjem trenutku”, je v torek povedal vodja senatne večine Chuck Schumer, ne da bi navedel dodatne podrobnosti.

Dodatni ukrepi na južni meji z Mehiko bodo očitno nujno potrebni za potrditev dodatne porabe za Ukrajino, saj brez tega predlog ne bo šel skozi predstavniški dom z republikansko večino, kjer številni konservativni poslanci nasprotujejo ameriški pomoči za Ukrajino. Vse manj verjetnosti je, da bo dodatna pomoč potrjena letos, saj se senatorji v kratkem odpravljajo na praznike.

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je v ponedeljek kongres opozorila, da če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih Kijevu, bo to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji. Brez ukrepanja kongresa nam bo zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino, je dejala. Bidnova vlada ima na zalogi še okrog 4,66 milijarde dolarjev prej potrjene pomoči za Ukrajino, zelo verjetno pa bo še kje našla dodatno milijardo, še navaja Politico.

Od začetka vojne februarja 2022 je ameriški kongres odobril več kot 110 milijard dolarjev (87 milijard funtov) vojaške in gospodarske pomoči Ukrajini. Vendar je Bidnova administracija že mesece opozarjala, da je večina tega denarja že razdeljena.

Po mnenju Fredericka Kagana, direktorja projekta kritičnih groženj American Enterprise Institute in nekdanjega profesorja na ameriški vojaški akademiji, imajo zamude pri financiranju že zelo resnične posledice na ukrajinskem bojišču. Trenutna protiofenziva proti Rusiji se zmanjšuje, prihodnje operacije za ponovno pridobitev izgubljenega ozemlja pa so vprašljive. “Ukrajinci se morajo tukaj težko odločiti,” je dejal. “Če niso prepričani, da bodo od Združenih držav dobili še kaj, potem morajo ohraniti, kar imajo.”

Kar ukrajinska vojska potrebuje, so po njegovih besedah ​​tanki, oklepna vozila, lovska letala, brezpilotna letala in orožje dolgega dosega – in ZDA so edina država, ki lahko zagotovi to strojno opremo hitro in v količinah, ki jih Ukrajina potrebuje v prihodnjem letu..

V obeh domovih kongresa še vedno obstaja dvostrankarska večina za dodatno ameriško pomoč Ukrajini, tudi če ta ne doseže ravni 61,4 milijarde dolarjev, kot je zahtevala Bela hiša. Pretvorba te kongresne podpore v zakonodajo, ki jo lahko predsednik podpiše v zakon, pa se je izkazala za velik izziv.

Republikanci in demokrati v ameriškem senatu se trenutno pogajajo o še večjem paketu porabe v vrednosti 106 milijard dolarjev, ki vključuje pomoč Ukrajini skupaj z vojaško podporo Izraelu in Tajvanu ter povečanim financiranjem varnosti na meji med ZDA in Mehiko.

Prav ta zadnja komponenta svežnja pa je povzročila največ politične zgage. Demokrati so nasprotovali predlaganim spremembam politike priseljevanja, vključno s spremembo načina obravnavanja prosilcev za azil na meji in zaostritvijo zahtev, potrebnih za izpolnjevanje pogojev za vstop v ZDA.

“V zameno za zagotovitev dodatnega financiranja Ukrajine moramo imeti pomembne in bistvene reforme naše mejne politike,” je v televizijskem intervjuju v nedeljo dejal republikanski senator Tom Cotton iz Arkansasa.

Chuck Schumer je dejal, da bo ta teden dal predlog zakona o vojaški pomoči na glasovanje v dvorani, vendar ni jasno, ali bo imel zadostno podporo republikancev brez dogovora o ukrepih za priseljevanje.

Po poročanju ameriških medijev je v torek popoldne na zaupnem brifingu o paketu pomoči, ki so ga zagotovili uradniki Bidenove administracije, izbruhnila kričanja, ko so republikanci v Senatu obtožili demokrate, da so ignorirali njihov poziv k financiranju varnosti meja.

Tudi če lahko pomoč Ukrajini odpravi oviro v Senatu, so njeni obeti v predstavniškem domu nejasni. Medtem ko je predsednik Johnson dejal, da podpira dodatna sredstva za Ukrajino, je bil eden od 117 republikancev v dvorani, ki so 28. septembra glasovali za blokiranje 300 milijonov dolarjev dodatne varnostne pomoči za to državo.

Če bo dal na glasovanje v zbornici obsežen paket pomoči, ki ga podpira senat, pri čemer se bo zanašal na podporo demokratov, da bo dobil sprejem, bi lahko močno razdelil republikance in ogrozil svoj nadzor nad oblastjo pred novim krogom ostrih proračunskih pogajanj v začetku prihodnjega leta.

“Združene države bodo letos presegle 2,5 bilijona dolarjev primanjkljaja,” je v torek za BBC World Tonight James Coomarasamy povedal republikanski kongresnik Matt Rosendale iz Montane.

“Zakaj bi si torej prebivalci Združenih držav sposojali denar od Kitajske, da bi ga dali Ukrajini? To ni v našem najboljšem interesu.” V morebitnem poskusu okrepitve kongresne podpore je Bela hiša ponudila dodatno pomoč Ukrajini v gospodarskem in nacionalnem varnostnem smislu. V svojem pismu kongresu je gospa Young zapisala, da bodo zahtevana sredstva porabljena za proizvodnjo orožja v tovarnah po vsej državi.

“Posodobili bomo ključno strelivo in opremo, kot so Javelini, izdelani v Alabami, vodeni raketni sistemi z več izstrelki, izdelani v Zahodni Virginiji, Arkansasu in Teksasu … in topniške granate, izdelane v Pensilvaniji, Arkansasu in Iowi ter številnih drugih državah,” piše. Ko se bliža volilno leto, Bela hiša morda upa, da člani kongresa iščejo načine, kako razglasiti, kako njihova dejanja pomagajo lokalnim gospodarstvom v njihovih domačih okrožjih.

Kagan je dejal, da ni presenečen, da je financiranje Ukrajine postalo bolj kontroverzna tema politične razprave v ZDA, ko se konflikt bliža tretjemu letu.”Ameriško ljudstvo si zasluži, da njihovi predstavniki natančno razložijo, kaj so interesi Amerike, in da imajo pravo razpravo o razdelitvi tega, kar je navsezadnje velika količina denarja,” pravi.

Na koncu je vendarle dejal, da so vložki jasni. “Izid te vojne bo v prvi vrsti odvisen od tega, kaj lahko naredijo Ukrajinci, zelo blizu pa od tega, kaj se bodo odločile narediti ZDA.”

COMMENTS

Wordpress (0)