“Spora med njima nisem povzročila in se v ta spor niti ne vmešavam” – Pirc Musarjeva ne ve, “kaj sta imela med seboj Golob In Bobnarjeva” – TOPNEWS.si

“Spora med njima nisem povzročila in se v ta spor niti ne vmešavam” – Pirc Musarjeva ne ve, “kaj sta imela med seboj Golob In Bobnarjeva”

“Spora med njima nisem povzročila in se v ta spor niti ne vmešavam” – Pirc Musarjeva  ne ve, “kaj sta imela med seboj Golob In Bobnarjeva”

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Televizijo Slovenija (TVS) spregovorila o odnosu s premierjem Robertom Golobom. Edini problem med njima je spor med Golobom in Tatjano Bobnar, je priznala. A sta se nedavno odkrito pogovorila in si obljubila pogostejša srečanja. Zagotovila je, da vladi absolutno ne želi škoditi.

“Tej vladi lahko uspe samo na način, da bo začela delati tisto, kar je obljubljala pred volitvami. Obljubila je reforme in mogoče vseh obljub ne bo izpolnila, ampak zaupanje si lahko nazaj pridobi samo z delom,” je odgovorila Musarjeva ali lahko takšna vlada sploh izpelje te ključne reforme, ki jih tudi ona pričakujete oziroma na katere opozarjate?

“S premierjem Golobom sva prejšnji teden sedela dve uri, odkrito sva se pogovorila o nekem zastoju pogovorov med nama, ki je, to priznam, seveda bil,” je v nocojšnjem pogovoru razrila Pirc Musar.

“Oba se zavedava, kaj je za Slovenijo potrebno, kaj je nujno, oba skupaj lahko narediva več, kot lahko naredi vsak sam. Zagotovo lahko naredim precej manj, brez tega, da bi vlada razumela to, kar želim, in ne da bi vlada razumela, da ji s svojim delom, s svojimi predsedničinimi forumi, s svojimi obiski po terenu, z razgovori s številnimi ljudmi, lahko samo pomagam. Tej vladi absolutno ne želim škoditi in žal mi je, da se v preteklosti nisva pogosteje srečevala. Oba sva si obljubila, da bova to prakso prekinila.”

V spor med Golobom in svojo svetovalko, nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, se ne vmešava. “Ne bom in si ne dovolim spustiti na pozicijo, da bom nekomu verjela, drugemu ne, to ni moja stvar in ne bom o tem razpravljala na ta način,” je zatrdila. Pač pa zaupa v pravno državo, institucije morajo povedati svoje, Bobnarjevi pa zaupa kot svoji svetovalki za človekovo varnost.

Odločitev o odlikovanju Sove za 30 let njenega dela je bila sprejeta pred pričanjem Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ in za njo stoji. Sovi, ki je nepogrešljiv del slovenske državnosti, pa tudi popolnoma zaupa, je dejala.

Znova se je zavzela za nekatere ključne reforme, na vprašanje, ali jih vlada ob padanju javnomnenjske podpore lahko izpelje, pa je ocenila, da lahko vlada uspe samo na način, da začne izpolnjevati pred volitvami dane obljube. Vlado je pohvalila pri hitrosti pridobivanja evropskih sredstev za sanacijo po poplavah.

Med ključnimi vprašanji bodo poleg zdravstva in pokojnin tudi konsenz o virih energije v prihodnosti ter ukrepi za močno gospodarstvo. “Potrebujemo korenite reforme, da bomo ponovno zasijali na nebu kot zvezda, kar si tudi kot Slovenija zaslužimo,” meni.

Glede pomilostitev treh obsojenih tihotapljenja z ljudmi je dejala, da gre za težke zgodbe, v enem primeru za Ukrajinca, ki je že bil na pogojnem izpustu in se je vrnil v Ukrajino borit za domovino. Trenutno ima na mizi 88 prošenj za pomilostitev, zelo redko pa se zgodi, da bi se tožilstvo z njimi strinjalo, je odgovorila na vprašanje, zakaj je kljubovala stališču tožilstva.

Predsednica, ki se je ravno vrnila s podnebne konference v Dubaju, se je tam srečala tudi z izraelskim kolegom Jicakom Hercogom. Ob tem je obsodila tako “zločin Hamasa” kot “grozovite povračilne ukrepe Izraela”. Več pa bo treba poleg vojaških govoriti o političnih ciljih te vojne, je dejala in dodala: “Enkrat bo treba reči bobu bob in povedati, da Palestina je in mora zaživeti kot samostojna država.” Vprašanje pa je, na kakšen način. Prepričana je, da bi bila EU sposobna naloge, ki bi ji bila zaupana, če bi padla odločitev, da Palestina postane samostojna država pod protektoratom EU.

Glede zahodnega Balkana pa je dejala, da to območje “potrebuje več, ne manj Evrope”. Kritična je bila do nekaterih voditeljev, ki “sedijo na dveh, morda celo treh stolih”. “Vsi evropski voditelji se moramo potruditi, da tem državam omogočimo lažjo pot,” je pozvala.

Kar se tiče zunanje politike, je Slovenija navzven enotna, več se usklajuje z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, Golob pa je večkrat dejal, “da nama na tem področju popolnoma zaupa”.

Kot nekdanja novinarka TVS pa je izpostavila, da za veliko finančno luknjo Radiotelevizije Slovenija ne vidi druge rešitve, kot je dvig prispevka, zato je apelirala na vlado, naj čim tak predlog čim prej preuči.

Ob tem pa je dejala, da ne pristaja na uravnoteženo novinarstvo, tako kot ne pristaja na uravnoteženo ustavno sodišče. “Govorimo samo o profesionalnem novinarstvu in o profesionalnih ustavnih sodnikih,” je zatrdila kot predlagateljica kandidatov za ustavne sodnike.

Zaupanje v institucije pa lahko povrnejo le ljudje, ki v njih delajo, je dejala in opozorila, da “imajo ljudje preprosto občutek, da se samo še prerekamo med seboj”, kar politikom tudi najbolj zamerijo.

Državljankam in državljanom je zaželela tudi lepe prihajajoče božične in novoletne praznike.

COMMENTS

Wordpress (0)