Hutiji so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo – Izrael medtem širi kopenske operacije v Gazi – TOPNEWS.si

Hutiji so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo – Izrael medtem širi kopenske operacije v Gazi

Hutiji so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo – Izrael medtem širi kopenske operacije v Gazi

Izrael medtem širi kopenske operacije v Gazi, medtem ko poveljnik varnostnih sil obljublja, da bo odstranil Hamas po vsem svetu. Izraelske obrambne sile so v nedeljo po razpadu premirja s Hamasom v petek sporočile, da širijo svoje kopenske operacije na celotno Gazo.”IDF nadaljuje in širi kopensko operacijo proti Hamasovim trdnjavam po celotnem območju Gaze,” je na tiskovni konferenci povedal tiskovni predstavnik IDF Daniel Hagari. “Naša politika je jasna – s silo bomo udarili vsako grožnjo našemu ozemlju.”

Izraelski napadi v Gazi so od 7. oktobra povzročili smrt okoli 15.200 Palestincev, poroča palestinsko ministrstvo za zdravje v Ramali, ki svoje podatke črpa iz ministrstva za zdravje v Gazi, ki ga nadzoruje Hamas.

Ob napadu na več komercialnih ladij v Rdečem morju, za katerega so odgovornost prevzeli jemenski Hutiji, je ameriški rušilec Carney v Rdečem morju v nedeljo sestrelil več brezpilotnih letal, ki so ogrožala njega in tovorne ladje, je sporočilo ameriško centralno poveljstvo Centcom.

“Danes so se mednarodnih vodah na jugu Rdečega morja zgodili štirje napadi na tri tovorne ladje,” je sporočil Centcom in dodal, da je rušilec Carney odgovoril na klice v sili z ladij in sestrelil tri drone, ki so leteli proti njemu.

Po navedbah Centcoma so napadi predstavljali neposredno grožnjo mednarodni trgovini in pomorski varnosti. “Imamo vse razloge, da verjamemo, da je napade omogočil Iran, čeprav so jih izvedli Hutiji iz Jemna,” so še dodali.

Hutiji so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo Number 9 in na tovorno ladjo pod bahamsko zastavo Unity Explorer, češ da gre v bistvu za izraelski ladji. Obljubili so nadaljevanje napadov “dokler se izraelska agresija proti bratom v Gazi ne ustavi”. Raketa je zadela tudi tovorno ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, Sophie II. Vse tri zadete ladje so utrpele le minimalno škodo, žrtev pa ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija

Pred tem smo poročali, da so Hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, dejali, da so napadli ladje, povezane z Izraelom, v Rdečem morju. Od takrat je centralno poveljstvo ZDA, ki nadzoruje vojaške operacije na Bližnjem vzhodu, sporočilo, da je ena od njihovih vojaških ladij po teh napadih napadla in sestrelila tri brezpilotna letala.

Reklo je, da je USS Carney v nedeljo pomagala trem komercialnim ladjam, ki so bile povezane s 14 državami, vključno z Združenim kraljestvom, potem ko so bile tarče v Rdečem morju z območij Jemna, ki jih imajo Hutiji. Dve od ladij so zadeli izstrelki, vendar ni bilo žrtev, so dodali.

COMMENTS

Wordpress (0)