(VIDEO) Tudi Ruparjevi na Trgu republike prižigali lučke – na mobitelih – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tudi Ruparjevi na Trgu republike prižigali lučke – na mobitelih

(VIDEO) Tudi Ruparjevi na Trgu republike prižigali lučke – na mobitelih

V Ljubljani na Trgu republike je danes potekla  že za 9.  shod v organizaciji Društva 1. oktober Pavla Ruparja. Vodja protestnega gibanja Pavel Rupar je ocenil, da se je zbralo 23 tisoč upokojencev, ki zahtevajo večje pokojnine.

Upokojenci so se najprej odpravili na pohod do vladne palače, kjer so vzklikali: “Lopovi, lopovi, lopovi. ”Za kratek čas so se ustavili pred ljubljansko dramo, kjer so  skandirali: Vlada, dol! Vlada, dol!” Odpravili so se naprej mimo Uršulinske cerkve in Kongresnega trga proti Državnemu zboru in Trgu republike. Shod poteka ob glasbeni spremljavi harmonike in Bolera. in številnih zastav. Na čelu kolone hodi Pavel Rupar.

Glavna govornica je bila tokrat Tina Bergant, ki je v precej patetičnem govoru povezala zimsko vzdušje, vreme in politične razmere. “Prihaja zima. Zima je lahko prekrasna. Bela s snegom, ki škriplje pod nogami in puhasta, da letijo snežinke pod modro nebo. Je lahko tudi ostra in ščiplje v lica, a potem v kristalno jasni noči z zvezdami sije močno in svetlo. A letošnja se je začela drugačna. Temačna je in hladna. Včeraj so padla v Ljubljani prve snežinke. Prav nič puhaste in kristalne, pač pa mokre in težke. Vse so razmočile in nas napolnile z neprijetno vlago in mrazom, to je tak hlad, ki seže do srca”.

Zadnji govorec na shodu je bil Pavel Rupar. “Prišli smo v čas, ko se moramo presneto zamisliti, kako do novega leta. Kako potem čez zimo naprej. Včeraj ste prejeli sramotno miloščino v višini od 7 do 15 evrov za cel mesec, kar zadošča za morda malo več kot tri kile kruha. Sramota, gospod Golob, sramota,” je vzkliknil in dodal: “Več nas je zbranih, kot na 8. shodu. 23 tisoč nas je danes. Hvala vsem, ki ste prišli. Tu so ljudje, ki z dobrim srcem privoščijo vsem zadostno in zadovoljivo življenje.”

“Povem vam, tam v državnem zboru, na Gregorčičevi in pri gospe predsednici, ta moč nastaja iz srca. Ta moč nastaja iz želje, ta moč nastaja iz situacije, v katero ste pahnili upokojence in ta situacija je odraz našega zborovanja. Še več nas bo!,” je vzkliknil. Nadaljeval je v energično, zbranim je zastavil vprašanje, zakaj se na shodih, ki jih obiskuje na deset tisoče ljudi, pojejo slovenske pesmi, vihrajo slovenske zastave. Odgovoril je sam: “Zato, ker se borimo s srcem za naše pravice, zato, ker je tu Slovenija in zato, ker tu državljani in ljudje, ki živimo za to državo. Tudi zato smo tu.”

Spomnil je na vse tiste, ki se z težavo zbujajo vsak dan, ker ne vedo, ali bodo zmogli plačevati oskrbovalnino v upokojenskih domovih. Dejal je tudi: “Koliko časa še? Kdaj bo imel slovenski upokojenec toliko prihodkov, da si bo lahko sam plačal oskrbovalnino v upokojenskem domu. Mi to zahtevamo!”
“Gospod Golob, vsi v vladi, predsednica države, predsednica državnega zbora, nam, upokojencem ste zaprli vrata za pogovore. Nič vam ne bi naredili, nič vam ne bi očitali, zgolj zahtevali bi to, kar nam pripada. Zaprli ste nam ta vrata, ampak nekje pa ste se zmotili. Tako ste si pa na drugi strani zaprli še ena vrata. Ven ste se vrgli. Samo še čas, malo časa rabimo, da boste vi ostali na cesti, da boste vi ostali tam, kamor ste poslali nas. Ne boste dolgo,” je napovedal.

Vse skupaj pa se je končalo s “Silvestrskim poljubom” v izvedbi Pavla Ruparja, ki je pred tem imel na repertoarju standardne, kot so “Slovenija, od kod lepote tvoje” in seveda Slakove čebelice.

COMMENTS

Wordpress (0)