(VIDEO) ” O marsičem se strinjamo, morda se razlikujemo o procesu, kako do tega priti” – Ministrica za zdravje Valentini Prevolnik Rupel po srečanju z Glasom ljudstva Jaše Jenulla – TOPNEWS.si

(VIDEO) ” O marsičem se strinjamo, morda se razlikujemo o procesu, kako do tega priti” – Ministrica za zdravje Valentini Prevolnik Rupel po srečanju z Glasom ljudstva Jaše Jenulla

(VIDEO) ” O marsičem se strinjamo, morda se razlikujemo o procesu, kako do tega priti” –  Ministrica za zdravje Valentini Prevolnik Rupel po srečanju  z Glasom ljudstva Jaše Jenulla

Predstavniki iniciative Glas ljudstva so danes ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel predstavili predlog svojega interventnega zakona, ki se loteva ključnih vzrokov za zdravstveno krizo v Sloveniji. Prevolnik Rupel je v izjavi po sestanku dejala, da se v večini rešitev strinjajo, razlikujejo pa se v procesu, kako priti do cilja.

Ministrica je naštela, da so se pogovarjali o skrajševanju čakalnih dob, sistemu koncesij, interventnem zakonu in o osebah, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. “Kjer so naši cilji enaki, da mora vsak državljan Slovenije imeti dostop do izbranega osebnega zdravnika, mora imeti možnost, da se opredeli, če to želi,” je pojasnila Prevolnik Rupel.

Predstavnik iniciative Jaša Jenull pa je dejal, da je bil sestanek konstruktiven, saj so se pogovarjali o problemih in potencialnih rešitvah. Meni, da so prepoznali iste ključne probleme slovenskega zdravstva, “imamo pa mogoče različne poglede na to, po kako hitrem postopku, kako nujno in kako direktno je treba te probleme nasloviti”.

Ministrici so sicer predlagali, da nekatere člene interventnega zakona, ki so ga pripravili v iniciativi, vključijo v interventni zakon ministrstva. V prihodnjih dneh pa bodo k temu pozvali tudi poslance, koalicijske partnerje in vlado.

Med drugim predlagajo dvig meje, pri kateri lahko zdravniki v primarnem zdravstvu zavrnejo pacienta, za vse paciente, ki jih obravnavajo nad glavarinskimi količniki, pa morajo biti zdravniki ustrezno nagrajeni. “Nesprejemljivo je, da zaradi prenizko postavljenih količnikov oziroma praga zavrnitev 140.000 ljudi nima osebnega zdravnika,” je bil kritičen Jenull.

Tudi predstavnik iniciative Dušan Keber je izpostavil problem bolnikov brez izbranega zdravnika. “Če je do tega problema prišlo čez noč, ko je nek minister znižal normative za delo družinskih zdravnikov, je po naši presoji, in to smo zapisali v zakon, možno ta problem tudi čez noč rešiti,” je prepričan.

V iniciativi predlagajo omejitev dvojnih praks in določitev začasnih delovnih normativov za zdravnike in zdravnice na sekundarni ravni, na podlagi dejansko opravljenega dela in prevetritev dovoljenj za popoldansko delo. Vzpostaviti je treba tudi akcijske načrte za reševanje čakalnih vrst, kamor je treba aktivno vključiti direktorje bolnišnic in zdravstvenih ustanov, vodje oddelkov in zdravnike.

Predlagajo še standardizacijo koncesijskih pogodb, ki bi “morale biti napisane na način, da se preprečuje možne zlorabe, kadrovsko plenjenje in dobičkarstvo na področju zdravstva”.

V iniciativi ob tem zagovarjajo, da bi se premija dopolnilnega zavarovanja prenesla v proporcionalni davek. Keber je dejal, da se s tem strinja tudi ministrica. “Nismo se pa strinjali o tem, zakaj tega ni možno storiti danes. Nobenega razloga ni, celo lažje bi bilo izvesti ta ukrep, ampak očitno so, bom rekel, politične silnice in drugi vplivi tudi s strani finančnega ministrstva taki, da to zaenkrat preprečujejo,” je opozoril.

Jenull je ob koncu dejal še, da so za njihov interventni zakon že zbrali 5000 overjenih podpisov, ki so potrebni, da ga vložijo v zakonodajni postopek. Ministrica na vprašanja novinarjev danes ni odgovarjala. V Glasu ljudstva pa so po srečanju z ministrico posredovali izjavo za javnost, ki jo objavljamo spodaj.

Spoštovani, 

danes, v torek, 28. novembra 2023, ob 14.00 smo se v iniciativi Glas ljudstva sestali z ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel! 

V iniciativi Glas ljudstva že skoraj leto dni opozarjamo na kritičnost situacije v javnem zdravstvu. Kot prvi smo, že ob začetku letošnjega leta napovedali škodljivost interventnih posegov bivšega ministra dr. Daniela Bešič Loredana. Danes koalicijske stranke, strateški svet, ministrstvo in vsi kredibilni strokovnjaki soglašajo, da je Loredanov “stresni test” zgolj pospešil privatizacijske procese v javnem zdravstvu in nikakor ni zmanjšal čakalnih vrst, števila oseb brez zdravnika in kadrovskega plenjenja, ki poteka s strani koncesionarjev in privatnih zdravstvenih subjektov. 

V pomoč vladi pri reševanju te še vedno rastoče zdravstvene krize in izpeljavi osrednje zdravstvene reforme smo v Glasu ljudstva pripravili predlog zakona, ki se končno loteva ključnih vzrokov za zdravstveno krizo v Sloveniji. Za naš zakon smo že zbrali več kot 5.000 overjenih podpisov, ki so potrebni za vložitev v zakonodajni postopek. 

Ministrici dr. Valentini Prevolnik Rupel smo na današnjem sestanku predstavili naše predloge in jo pozvali, da relevantne člene našega zakonskega predloga vključi v interventni zakon ministrstva, ki se v trenutni obliki ne loteva najbolj pomembnih vzrokov za krizo.

V Glasu ljudstva smo prepričani, da morajo ministrstvo, vlada in koalicijske stranke jasno in odločno postaviti potrebe in pravice pacientov in pacientk pred zahteve in privilegije zdravstvenih dobičkarjev s takojšnjo vključitvijo sledečih ukrepov v vladni interventni zakon:

  1. Dostop do izbranega osebnega zdravnika za vse zavarovanke in zavarovance: Administrativne razbremenitve in kadrovske okrepitve celotnih ekip družinske medicine ter 10% dvig minimalnega števila pacientov na posameznega zdravnika v primarnem zdravstvu. 

  2. Omejitev dvojnih praks in prvi korak k izkoreninjanju dvoživkarstva: Določitev začasnih delovnih normativov za zdravnike in zdravnice na sekundarni ravni, na podlagi dejansko opravljenega dela in prevetritev dovoljenj za popoldansko delo, nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih, ki te normative presegajo. 

  3. Usmerjeno krajšanje čakalnih vrst na diagnostiko in posege: Priprava akcijskih načrtov za skrajševanje čakalnih vrst v sodelovanju z javnimi zavodi, ki kot izvajalci tudi odgovarjajo za uspešno izvedbo načrtov.

  4. Konec vladavine kapitala v javni mreži: Omejitev in jasni kriteriji za podeljevanje koncesij ter nova standardna koncesijska pogodba. Zaustaviti je treba trend “nelojalne konkurence”. ki prevzema najbolj dobičkonosne posege in kadrovsko pleni po javnih ustanovah hkrati pa jim prepušča breme najtežjih storitev, zagotavljanja infrastrukture, izobraževanja, socialne varnosti zaposlenih, dežurstev, nujnih služb itd.

Ministrica se je na sestanku strinjala z našimi pogledi na vzroke sedanje krize v zdravstvu in z večino predlaganih interventnih rešitev. Ključna razlika v stališčih je bila glede ocene nujnosti čimprejšnje implementacije predlaganih ukrepov. Želimo si, da obljube ne bodo ostale zgolj pri besedah in da si lahko v naslednjih tednih obetamo vključitev naših zakonskih predlogov v interventni zakon ministrstva. 

Te odločitve bodo jasno pokazale, ali bodo ministrica, vlada in koalicijske stranke še naprej popuščale ustrahovanju zdravniških lobijev ali se bodo končno javno postavile na stran pacientk in pacientov ter tako storile velik korak k povrnitvi zaupanja širše javnosti v iskrenost koalicijskih obljub na zdravstvenem področju. 

V iniciativi Glas ljudstva si želimo, da bi vlada prepoznala pomen sodelovanja s civilno družbo in delovanja v korist ljudi, ne kapitalskih lobijev! Čas za povrnitev zaupanja volilk in volilcev se izteka in javno zdravstvo bo za vse nas ključni pokazatelj, ali lahko verjamemo v iskrene namene vlade, da izpolni svoje zaveze ali bomo morali iskati rešitve drugje.

Vsekakor v sklopu kampanje “Ustavimo rušenje javnega zdravstva” še naprej zbiramo podpise podpore zakonskemu predlogu ZNUZSZS-B. Zato bo potekala jutri, v sredo, 29. novembra 2023 pred upravnimi enotami v številnih krajih po državi še zadnja vseslovenska akcija zbiranja podpisov. Vabimo državljanke in državljane, da se nam pridružijo in s podpisom podprejo naš zakon in da skupaj ustavimo rušenje javnega zdravstva! 

Kot vedno smo vam na voljo za morebitna novinarska vprašanja ali sodelovanje pri člankih in prenosih dogajanja. Za podrobnejše informacije lahko pokličete na telefonsko številko 070 130 881 (Katarina).

Hvaležni smo za vaše medijsko poročanje in vas lepo pozdravljamo,

Iniciativa Glas ljudstva

COMMENTS

Wordpress (0)