Na območju Gaze se danes nadaljuje prekinitev spopadov – TOPNEWS.si

Na območju Gaze se danes nadaljuje prekinitev spopadov

Na območju Gaze se danes nadaljuje prekinitev spopadov

Na območju Gaze se danes nadaljuje izvajanje dogovora o prekinitvi spopadov med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Dogovor je v veljavo stopil v petek in naj bi prvotno trajal do danes, a sta se vpleteni strani v ponedeljek uspeli dogovoriti o podaljšanju prekinitve spopadov za dva dni.

Podaljšanje prekinitve ognja je sprva potrdilo katarsko zunanje ministrovo, kmalu zatem pa tudi gibanje Hamas, ki je dodalo, da bo prekinitev ognja potekala pod enakimi pogoji kot doslej. Kot je naznanil tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby, se je Hamas zavezal, da bo v naslednjih dveh dneh izpustil še 20 žensk in otrok.

Do podaljšanja sicer prihaja po pozivih številnih svetovnih politikov, ki menijo, da bi nadaljevanje prekinitve ognja omogočilo dobavo dodatne nujno potrebne pomoči v Gazo in izpustitev več talcev.

Tako Izrael kot Hamas sta sicer že pred tem izrazila pripravljenost na podaljšanje premirja, predvsem z željo po nadaljevanju izmenjave talcev, ki jih je v začetku oktobra zajel Hamas, in palestinskih zapornikov iz Izraela.

Od petka sta Izrael in Hamas izvedla tri izmenjave talcev in zapornikov. Skupno je Hamas izpustil 50 talcev, Izrael pa 150 Palestincev, večinoma žensk in najstnikov. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah skrajnežev v Gazi še vedno okoli 180 ljudi.

Združeni narodi in ZDA so  pozdravili dogovor o podaljšanju prekinitve ognja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas za dva dni. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil upanje, da bo dogovor vodil k okrepitvi dobave humanitarne pomoči v Gazo. ZDA pa si želijo, da bi premor trajal še bistveno dlje.

Guterres je odločitev o podaljšanju prekinitve ognja označil za kanček upanja in človečnosti sredi teme vojne. “Upam, da nam bo to omogočilo okrepitev dobave humanitarne pomoč v Gazi. Brez dodatnega časa nam namreč ne bo uspelo zadovoljiti vseh potreb prebivalstva v Gazi,” je dodal.

Tudi ZDA so pozdravile dogovor o podaljšanju prekinitve ognja in izrazile upanje, da bi premor trajal bistveno dlje. “To pa bo odvisno od tega, ali bo Hamas nadaljeval z izpuščanjem talcev,” je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Pojasnil je, da se je Hamas zavezal, da bo v naslednjih dveh dneh izpustil še 20 žensk in otrok. Kljub temu pa ni prepričan, ali bo zdajšnje premirje vodilo do trajnejše prekinitev ognja v Gazi. “Ne bom govoril v imenu izraelskih sil, vendar so zelo jasno povedali, da bodo po koncu premora, še naprej napadali vodstvo Hamasa,” je dodal.

Predsednik ZDA Joe Biden kljub temu verjame, da je njegov pristop prinesel rezultate tako v smislu osvoboditve talcev kot glede zagotavljanja pomoči civilistom v Gazi, je nadaljeval Kirby in pojasnil, da je bil Biden neposredno vpleten v sklenitev dogovora o premirju in njegovo podaljšanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podaljšanje prekinitve ognja je danes na omrežju X pozdravil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je ocenil, da bo to omogočilo dostavo dodatne humanitarne pomoči in izpustitve talcev. Ob tem je v pogovoru z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem pohvalil vlogo Egipta pri dosegu tega dogovora.

Podaljšanje prekinitve ognja je sprva potrdilo katarsko zunanje ministrovo, kmalu za tem pa tudi gibanje Hamas, ki je dodalo, da bo prekinitev ognja potekala pod enakimi pogoji kot prej.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)