Direktorica združenja “Obnovljivi virov energije Hrvaške (RES) kritična do trenutne ureditve: Hrvaški predpisi olajšajo gradnjo 10 MW elektrarne na fosilna goriva kot 1 MW sončne – TOPNEWS.si

Direktorica združenja “Obnovljivi virov energije Hrvaške (RES) kritična do trenutne ureditve: Hrvaški predpisi olajšajo gradnjo 10 MW elektrarne na fosilna goriva kot 1 MW sončne

Direktorica združenja “Obnovljivi virov energije Hrvaške (RES) kritična do trenutne ureditve: Hrvaški predpisi olajšajo gradnjo 10 MW elektrarne na fosilna goriva kot 1 MW sončne

Hrvaški predpisi dovoljujejo gradnjo objektov na fosilna goriva s toplotno močjo do 10 MW v industrijskih conah brez postopka presejanja za ugotavljanje potrebe po presoji vplivov na okolje, na istem mestu pa ni mogoče graditi sončnih elektrarn z močjo manj kot 1 MW. brez študije, ki traja najmanj šest mesecev, pravi Maja Pokrovac, direktorica združenja Obnovljivi viri energije Hrvaške (RES Hrvaška).

Investitorji morajo na zahtevano študijo čakati od šest do osem mesecev, nekateri pa so čakali celo leto, je v pogovorni oddaji Hrvaškega radia povedala je dejala. In to kljub dejstvu, da je Evropska unija pri sprejemanju javnih politik in podzakonskih aktov v državah članicah določila obnovljive vire energije kot prevladujoč javni interes.

Pogovorna oddaja je obravnavala nove predpise EU za obnovljive vire energije in stanje na Hrvaškem na tem področju. V razpravi so sodelovali tudi Ivo Milatić, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj, Emanuel Kovačić iz Hrvaškega združenja delodajalcev (HUP) in Ivo Čović iz Hrvaške gospodarske zbornice (HGK).

Pokrovčeva je še dejala, da so pravila za priključitev elektrarn na obnovljive vire energije na Hrvaško “katastrofalna”. Povedala je, da investitorji, ki želijo priključiti elektrarno na omrežje, ne vedo, koliko energije bodo vzeli, da morajo “vse plačati vnaprej”, cena na enoto pa še ni določena.

To po njenih besedah ​​pomeni, da investitorji, ki želijo razvijati takšne projekte, ne morejo izračunati njihove donosnosti in da nobena banka takšnega projekta ne bo financirala.

COMMENTS

Wordpress (0)