“Interese je mogoče uskladiti, vrednot pa ne” – Orban kritiziral ameriške demokrate, “ki svoje zunanjepolitične interese pogosto predstavljajo kot univerzalne vrednote” – TOPNEWS.si

“Interese je mogoče uskladiti, vrednot pa ne” – Orban kritiziral ameriške demokrate, “ki svoje zunanjepolitične interese pogosto predstavljajo kot univerzalne vrednote”

“Interese je mogoče uskladiti, vrednot pa ne” –  Orban kritiziral ameriške demokrate, “ki svoje zunanjepolitične interese pogosto predstavljajo kot univerzalne vrednote”

Demokrati v ZDA svoje zunanjepolitične interese pogosto predstavljajo kot univerzalne vrednote, je na X zapisal madžarski premier Viktor Orban.

»S tem izgubljamo možnost smiselnega dialoga. Narava sporov o vrednotah je popolnoma drugačna od sporov o interesih. Interese je mogoče uskladiti, vrednot pa ne,« je dejal Orban.

 

Vladajoča stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana je v torek parlamentu predložila predlog zakona o “zaščiti nacionalne suverenosti” za obrambo pred neupravičenim političnim vmešavanjem tujih oseb ali skupin.

Zakon je prišel, ko je nacionalist Orban, ki se je v zadnjih 13 letih večkrat spopadel z Evropsko unijo zaradi demokratičnih pravic na Madžarskem, okrepil kampanjo svoje stranke pred volitvami v Evropski parlament prihodnjega junija.

Orban, ki je na oblasti od leta 2010, je zanikal obtožbe, da spodkopava demokracijo v nekdanjem komunističnem satelitu. Predlog zakona bi vzpostavil ločen organ, ki bi preiskoval in spremljal tveganja političnega vmešavanja ter priporočal spremembe predpisov. Prav tako bi kaznovala prepovedano tuje financiranje strank ali skupin, ki kandidirajo na volitvah, z do tremi leti zapora.

“Suverenost Madžarske je okrnjena – in predstavlja tudi povečano tveganje za nacionalno varnost – če politična moč pride v roke oseb ali organizacij, odvisnih od katere koli tuje sile, organizacije ali osebe,” je zapisano v predlogu zakona.

 

Poslanci bodo morali razpravljati o predlogu zakona, preden ga dokončno potrdijo. Orban, ki ima v parlamentu dvotretjinsko večino, ki Fideszu omogoča, da spremeni kakršno koli zakonodajo, je leta 2022 dosegel svojo četrto prepričljivo zmago.

EU je začasno prekinila več milijard evrov financiranja Madžarske zaradi spora glede pravne države v času mandata Orbana, ki je nagovarjal konservativne volivce s tem, da se je prikazoval kot zagovornik madžarskih nacionalnih interesov.

Zakonodaja, ki je bila prvič predlagana septembra, je sovpadla z uvedbo reklamne kampanje, ki je blatila predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, in raziskavo s protievropskimi melodijami o politikah bloka, vključno s financiranjem Ukrajine in pogovori o članstvu v EU z razdejano vojno država.

COMMENTS

Wordpress (0)