Je Logarjev odstop “na zalogo” usklajen z Janšo? – Janševa SDS namreč ni stranka, kjer imaš ta “luksuz”, da lahko kar tako “odstopiš”, ampak te lahko samo “vržejo iz partije” – TOPNEWS.si

Je Logarjev odstop “na zalogo” usklajen z Janšo? – Janševa SDS namreč ni stranka, kjer imaš ta “luksuz”, da lahko kar tako “odstopiš”, ampak te lahko samo “vržejo iz partije”

Je Logarjev odstop “na zalogo” usklajen z Janšo? –  Janševa SDS namreč ni stranka, kjer imaš ta “luksuz”, da lahko kar tako “odstopiš”, ampak te lahko samo “vržejo iz partije”

Anže Logar je odstopil z mesta predsednika sveta SDS, sicer najvišjega organa stranke med dvema kongresoma. Seja sveta je potekala brez prisotnosti Logarja, ki je svojo odsotnost predhodno že opravičil. Svet stranke bo po novem vodil Zvonko Černač.

Kot so sporočili iz SDS, je svet stranke zvečer za novega predsednika izvolil Černača, Logar pa je s te funkcije odstopil, ker se želi bolj posvetiti aktivnemu udejstvovanju v okviru društva Platforma sodelovanja, so zapisali.

“V politiki je dobro znati oceniti, kdaj je prišel pravi čas, da krmilo predaš naprej,” je Logar zapisal v prvem odzivu. “Pravijo, da moraš kot posameznik znati oceniti, kdaj je čas za prevzem odgovornosti,” je ob odstopu z mesta predsednika sveta SDS na Facebooku zapisal Logar. Ob tem je ocenil, da je ta čas zanj nastopil zdaj.

Zakaj zdaj, čeprav je jasno, da predčasnih volitev v tem mandatu ne bo , Logarjevi pa želijo ponoviti formulo, ki so jo uporabili vsi “novi obrazi” od Golobiča, Jankoviča, Cerarja, Šarca, Goloba naprej. Neka mesecev pred volitvami ustanoviš gremi, gibanje, društvo, ali podobno “žival”, ki samo čaka ugodni trenutek za registracijo v stranko. “Deja vu” bi lahko rekli, nič novega.

Logarjev odstop z mesta predsednika sveta stranke SDS-a je drugačen “na zalogo”, če bi se zgodilo kaj nepredvidljivega in bi bilo potrebno “ad hoc”  sestavljati novo politično kompozicijo do naslednjih volitev. Nikoli ne veš -, kaj bo čas prinesel”. Za vsak slučaj , če bi vladajoča koalicija “sestopila” ali “omagala”. Ni pa izključeno, da bi v primeru, da bi kak člen sedanje vladajoče ocenil, da se ne gre več bi Janša Logar že imela rešilni “live” jopič in bi lahko nastala kompozicija, ki si jo v tem trenutku težko zamisliti.. V stilu “nič nas ne sme presenetiti”.

če pa kdo misli , da Logarjev odstop ni usklajen z Janšo je politično naiven. SDS je stranka, “kjer ne moreš odstopiti lahko te  v stilu “stare dobre partije” samo vržejo , odstavijo ali izključijo”. V partijskem stilu, kjer je znana zgodba iz bivše “partije”, kjer je hotel eden od lanov odstopiti vendar mu je partijski šef lepo povedal, “tovariš, vi ne morete odstopiti mi vas lahko samo vržemo iz partije”.

Zatrdil je, da je v politiki vedno ravnal tako, kot mu je veleval notranji občutek. Želja po aktivnem udejstvovanju v okviru društva Platforma sodelovanja, ki mu predseduje, pa mu nalaga, da v prihodnje več pozornosti nameni kulturi dialoga v slovenskem družbenem okolju, je navedel. Zaveda se, da to ni popularno, še posebej te dni, ko je Slovenija po njegovem mnenju priča igri moči v slovenski politiki.

“Različni pogledi, ki sem jih prinašal kot funkcionar stranke v notranje razprave, so zdaj naloga drugih. Odprte glave so dobrodošle, saj za dolgoročni razvoj in napredek ni hujšega, kot je enoumje. V stranki, zlasti pa v slovenski družbi,” je zapisal.

Logar sicer ostaja poslanec in član stranke, a brez “funkcije v hierarhiji” SDS, je navedel. Prepričan je, da bo s tem marsikoga razbremenil tudi spraševanja o njegovem delovanju. Zagotavlja še, da ostaja aktiven politik z željo po vsebinskem prispevku k razvoju Slovenije. Glasoval bo za dobre predloge in se trudil v politiko prinašati zdrav razum in duh sodelovanja, zatrjuje. “Naj bo to dobrodošlo, še posebej v času, ko pri nekaterih na glasovanje vpliva celo kozmični dež,” je pristavil.

Člani sveta stranke so se sestali na redni seji sveta, po kateri je pričakovati tudi prvi odziv stranke Logarjevo odločitev. Po statutu SDS sicer predsednika sveta stranke na predlog predsednika SDS imenuje svet izmed svojih članov. Enako velja za razreševanje predsednika sveta.

Logar je sicer dolgoletni član stranke, mnogi pa so ga v preteklosti že videli tudi kot možnega naslednika Janeza Janše na čelu stranke.

Lani se je kot neodvisni kandidat podal v kandidaturo za predsednika države, a v drugem krogu izgubil proti aktualni predsednici Nataši Pirc Musar. Takrat je v prvi izjavi, dejal, da “smo na pragu nečesa velikega”. Letos je tako ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot. Logar se o možnosti ustanovitve stranke nikoli ni izrekel, ob ustanovitvi društva pa je dejal le, da če v društvu s svojimi predlogi ne bodo uspešni, dopušča odprto tudi to pot.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Vodil je tudi ljubljanski odbor stranke, po lanskih lokalnih volitvah pa tudi s te funkcije odstopil. Leta 2018 je neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana.

COMMENTS

Wordpress (0)