(VIDEO) “Tehnični parlamentarni puč” ali kako je “kozmični dež” vplival na zaplet v parlamentu, kakšnega še ni bilo – V Svobodi zahtevali forenzično preiskavo glasovanja o usklajevanju socialnih transferjev – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Tehnični parlamentarni puč” ali kako je “kozmični dež” vplival na zaplet v parlamentu, kakšnega še ni bilo – V Svobodi zahtevali forenzično preiskavo glasovanja o usklajevanju socialnih transferjev

(VIDEO) “Tehnični parlamentarni puč” ali kako je “kozmični dež” vplival na zaplet v parlamentu, kakšnega še ni bilo  – V Svobodi zahtevali forenzično preiskavo glasovanja o usklajevanju socialnih transferjev

Eno najbolj vročih vprašanj, ki spremljajo sprejemanje proračunskih dokumentov, se nanaša na socialne transferje. Koalicija je predlagala, da bi se ti uskladili v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin, medtem pa sta opozicijski SDS in NSi vložili amandma, po katerem bi se socialni transferji še naprej 100 – odstotno  usklajevali z inflacijo.

“V Državnem zboru RS pravkar sprejet naš amandma na ZIPRS glede usklajevanja socialnih transferjev,” so zapisali v SDS. Za sprejem dopolnila SDS je glasovalo 34 poslancev državnega zbora. Proti je bilo 28 poslancev. Poslanec Levica Miha Kordiš in izobčena poslanka Mojca Šetinc Pašek. Socialni transferji bodo tako v letu 2024 100-odstotno usklajeni z inflacijo.

Poslanec Levica Miha Kordiš in izobčena poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek sta glasovala za amadma opozicije in  socialni transferji se bodo tako v letu 2024 100-odstotno usklajeni z inflacijo. “Panika v koaliciji ⁦vladi⁩, potem ko je poslanska skupina Svobodnjakov na poziv Prve murgelske strojnice v DZ MP Šetinc razpadla in omogočila sprejem amandmaja poslanske skupine SDS,” je na družbenem omrežju X zapisal Janez Janša.

“15 poslancev Svobode od 40-ih je z abstinenco pri glasovanju o dopolnilu SDS in NSi končno za ljudi naredilo nekaj dobrega, ker je bila izglasovana dobra rešitev. Za ljudi. Res škoda, da želijo sedaj nekateri to izničiti, ker očitno v Svobodi ni svobode oz.glasovanja po svoji vesti,” je na družbenem omrežju X zapisal Zvone Černač. Vlada najprej  sploh ni nameraval uskladiti socialnih transferjev. Kasneje so se dogovorili za 70 odstotno usklajevanja. Zaradi vladnega postopanja je završalo na celotni levici, med drugim tudi v nevladni sferi. Pri glasovanju za koalicijski predlog sta koalicijske vrste razbila poslanec skrajne Levice Miha Kordiš in Mojca Šetinc Pašek in še 15 poslancev Svobode, ki so med glasovanjem iz glasovalne naprave potegnili svoje glasovalne kartice.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je nemudoma zahteval odmor. Iz največje vladne stranke so začele nato prihajati informacije, da naj bi bila potrditev amandmaja opozicije posledica nedelovanja tehnike. Začel se je pregled glasovalnih naprav. To se je zgodilo prvič v zgodovini državnega zbora in to točno pri tem amandmaju,” je dejala poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič, ko je utemeljevala, zakaj v Svobodi zdaj zahtevajo celo forenzično preiskavo glasovanja. Da je glasoval proti amandmaju, je poudaril tudi poslanec Svobode Miha Lamut. “Ko sem glasoval proti, je gorela lučka, na izpisku glasovanja pa je videti, da nisem glasoval,” je dejal. Poslanec SDS Danijel Krivec je odgovarjal, da bi z razveljavitvijo tega glasovanja postavili pod vprašaj vsa glasovanja s sedanjo tehniko. “Sistem je deloval pravilno,” je trdil Krivec.

https://twitter.com/brutus91101394/status/1727455295553654800

Poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj je navedel primer države, kjer se je zgodila računalniška napaka. “Ne vem točno, v kateri državi, ali je bila Danska, Nizozemska ali Norveška. Kozmični dež je dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in tudi fizično,” je dejal.

https://twitter.com/AlesLebar/status/1727443105014833383

Ker pregled tehničnih naprav napak ni pokazal, je šla predsednica državnega zbora skupaj z vodji poslanskih skupin nato pogledati, ali je mogoče napake ugotoviti s pomočjo kamer. V nadaljevanju seje je povedala, da tehnične napake pri glasovanju niso odkrili. “Sistem smo testirali trikrat, a tehnične napake nismo našli,” je dodala.

Kot je poročal portal N1  so o številnih prekinitvah in posvetovanjih vodij poslanskih skupin so sejo ob polnoči prekinili. Kot je dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič , je treba izpeljati še dodatna testiranja, da se zadeva popolnoma razišče.

Po glasovanju so se nekateri poslanci odzvali tudi na omrežju X. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je ocenil, da je rezultat glasovanja posledica odločitve več poslancev koalicije, da kartice potegnejo iz glasovalne naprave. Da je to res storila, je priznala poslanke Levice Nataša Sukič.

https://twitter.com/jciglerkralj/status/1727425416707899449

https://twitter.com/jelka_godec/status/1727431423328690253

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1727445222802514036

COMMENTS

Wordpress (0)