(VIDEO) “Pri tem dotičnem glasovanju pa se je pojavil dvom” – Urška Klakočar Zupančič še ne ve ali bo prišlo do morebitnega ponovnega glasovanja – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Pri tem dotičnem glasovanju pa se je pojavil dvom” – Urška Klakočar Zupančič še ne ve ali bo prišlo do morebitnega ponovnega glasovanja

(VIDEO) “Pri tem dotičnem glasovanju pa se je pojavil dvom” – Urška Klakočar Zupančič še ne ve ali bo prišlo do morebitnega ponovnega glasovanja

Pri glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju poračunu, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo, so bile zaznane določene nepravilnosti, je sporočila predsednica DZ. DZ bo prekinjeno sejo nadaljeval v petek, in sicer po današnji časovnici, nato bodo sledila glasovanja. Kakšna bo usoda omenjenega dopolnila, še ni jasno.DZ je namreč v sredo pozno zvečer zaradi zapleta pri glasovanju o omenjenem dopolnilu prekinil delo. DZ je dopolnilo izglasoval s 34 glasovi za in 28 proti, več poslancev Svobode pa je za tem trdilo, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je zato sejo večkrat prekinila, vmes so preverili glasovalne naprave, se pogovorili s tehničnimi službami in opravili posvet vodij poslanskih skupin. Nazadnje se je odločila sejo prekiniti.

Pri glasovanju o dopolnilu o polni uskladitvi socialnih transferjev so bile zaznane določene nepravilnosti, prišlo naj bi do tehnične napake v komuniciranju med strojno in programsko opremo glasovalne naprave, je po današnjem nadaljevanju posveta z vodji poslanskih skupin sporočila predsednica DZ. “Nihče si seveda ne želi, da bi se to dogajalo, ampak to je tehnika, včasih neodvisna od človeškega faktorja,” je dejala.

Poslanci bodo redno sejo DZ nadaljevali v petek, in sicer bo najprej na dnevnem redu časovnica, predvidena za danes, nato bo DZ opravil glasovanja, ki jih ni opravil v sredo. Sledila bodo za danes predvidena glasovanja, je pojasnila predsednica DZ.

Ali bo prišlo do morebitnega ponovnega glasovanja o omenjenem amandmaju ali kakšnega drugega koraka, še ni jasno. Strokovnjaki morajo namreč najprej potrditi, ali je dejansko prišlo do napake.

Zaplet sicer poskuša DZ reševati tudi v sodelovanju z zunanjim izvajalcem, ki je sam sistem glasovalne naprave tudi razvil. Poteka torej forenzična preiskava, pa je pojasnila generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar. Nadeja se, da bodo prve ugotovitve, ali je pri sredinem glasovanju dejansko prišlo do kakršnihkoli odstopanj, znane čim prej.

Strokovne službe DZ so sicer danes testirale glasovalne naprave, pri čemer niso zaznale nobenih odstopanj. Na posvetu vodij poslanskih skupin so tako sprejeli odločitev, da bodo petkova glasovanja potekala elektronsko.

Da DZ zaščiti svojo integriteto, tako integriteto poslancev kot tudi članov strokovnih služb, bo opravil temeljito preiskavo, sestavil poročilo in ostal v stiku tudi s proizvajalcem glasovalne opreme, je zatrdila Klakočar Zupančič.

Poudarila je še, da nihče ne oporeka pravilnosti predhodnih sredinih glasovanj. “Pri tem dotičnem glasovanju pa se je pojavil dvom oziroma so določene poslanke in poslanci izrazili, da njihova volja ni bila pravilno zabeležena,” je še dodala. Ob tem je spomnila, da je po opozorilu poslancev prekinila sejo, kar ocenjuje za pravilno odločitev.

Poslanci so redno sejo DZ nadaljevali danes s tajnim glasovanjem o članih Državnotožilskega sveta, še pred tem pa so v izogib morebitnim nepravilnostim navzočnost poslancev in sestavo komisije za tajne volitve potrjevali z dviganjem rok.

COMMENTS

Wordpress (0)