“Zamolčali so tudi, da je potomec slovenske družine. Njegovo pravo ime je Janez Mlinar” – Franci Kindlhofer na družbenem omrežju X trdi ,”novi predsednik Argentine Javier Milei slovenskega rodu” – TOPNEWS.si

“Zamolčali so tudi, da je potomec slovenske družine. Njegovo pravo ime je Janez Mlinar” – Franci Kindlhofer na družbenem omrežju X trdi ,”novi predsednik Argentine Javier Milei slovenskega rodu”

“Zamolčali so tudi, da je potomec slovenske družine. Njegovo pravo ime je Janez Mlinar” – Franci Kindlhofer na družbenem omrežju X trdi ,”novi predsednik Argentine Javier Milei slovenskega rodu”

53-letni ekonomist, ki  je pretresel Argentino s svojimi predlogi drastičnih ukrepov za zajezitev naraščajoče inflacije ter obljubo, da se bo boril proti “prodiranju socializma” v družbi minuli vikenda zmagal v predsedniški tekmi. Argentinski volivci so v nedeljo v drugem krogu na položaj predsednika države izvolili desničarskega populista Javierja Mielija, ki je po 99 odstotkih preštetih glasov dobil 55,7 odstotka glasov, njegov nasprotnik, levosredinski gospodarski minister Sergio Massa, pa 44,3 odstotka,

Javier Milei je v predsedniški kampanji takole dvignil motorno žago med shodom 25. septembra 2023 v San Martinu v Buenos Airesu v Argentini na mitingu v podporo svoji  predsedniški kampanji, s katero je pokazal “kako bo rezal inflacijo”.

Čestital mu je predsednik ZDA Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko.

Anarho-kapitalist – za to se je razglasil sam – Milei obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

Njegov program je zelo popularen med mladimi argentinskimi volivci, ki so povsem razočarani nad političnimi elitami države, ki živi iz krize v krizo, in želijo svež začetek.

Izvolitev  za argentinskega predsednika je bila deležna veliko pozornosti tudi pri nas, predvsem na desni, kjer so medijem zamerili , da ga predstavljajo kot skrajno desnega populista. Zamolčali  pa naj bi  tudi, da je potomec slovenske družine. Njegovo pravo ime je Janez Mlinar, trdi Franci Kindihofer.

Milei med drugim obljublja liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe, in je papeža Frančiška opredelil za komunista, zaradi česar so mu katoliški duhovniki v državi nasprotovali. Po drugi strani pa nima nič proti istospolnim porokam.

Massa je pred volitvami skušal prepričati volivce s proračunskimi dodatki za upokojence in delavce ter je v zadnjih mesecih gospodarstvu iz proračuna namenil okoli sedem milijard ameriških dolarjev, kar je okoli 1,5 odstotka celotnega BDP države..

AP piše, da se Milei ne vidi le kot desno usmerjenega politika, temveč tudi “kulturnega bojevnika, ki želi pretresti argentinsko družbo”. Odločno nasprotuje feminizmu in pravici do splava, ki ga je Argentina legalizirala v zadnjih letih. Predlagal je celo plebiscit za razveljavitev zakona. Zavrača tudi, da je človek odgovoren za podnebne spremembe, papeža Frančiška pa je označil za “imbecila”, ker zagovarja socialno pravičnost. Ob tem ga je oklical še za predstavnika zlobe na Zemlji.

 

“Argentina si bo povrnila mesto v svetu, ki ga ne bi smela izgubiti,” je dejal v nedeljo po zmagi. Njegovi privrženci pogosto nosijo kape z napisom “Make Argentina Great Again” (“Naj Argentina spet postane velika”). Oče Mileia je bil poslovnež, mama pa gospodinja. “El Loco” nerad govori o svojem otroštvu, javnosti je povedal le, da ga je zaznamoval napet odnos z očetom. Igral je v tribute skupini Rolling Stones, prav tako je bil vratar v mladinskih selekcijah nogometnega kluba Chacarita. Nogomet je nato opustil in se odločil za študij ekonomije. Izjemno blizu si je s sestro Karino, ki je bila tudi vodja njegove kampanje. Kliče jo šefica, pogosto pa jo označuje za arhitektko svojega uspeha.

Med številnimi televizijskimi nastopi Milei ni govoril le o ekonomiji in politiki, temveč tudi o osebnem življenju. Predstavil se je kot strokovnjak za tantrični seks in odkrito govoril o tem, da se je pogosto udeleževal orgij. Večino odraslega življenja Milei ni imel razmerja, prav tako pa javnost ne ve, da bi imel prijatelje. Julija je začel hoditi z igralko Fatimo Florez.

Milei je bil globoko povezan s svojim angleškim mastifom po imenu Conan, ki pa je poginil. Zdaj naj bi imel še vsaj štiri druge, ki so bili klonirani z uporabo Conanove DNK. Vsi so poimenovani po ekonomistih. Čeprav ima nadimek Lasulja, so njegovi lasje pravi.

 

Argentina je spet v globoki krizi s 40-odstotno letno inflacijo, okoli 40 odstotkov ljudi v drugem največjem gospodarstvu Južne Amerike pa živi pod mejo revščine. Zunanji dolg narašča, nacionalna valuta peso izgublja vrednost v primerjavi z dolarjem, državni aparat je napihnjen, industrijska proizvodnja pa je skromna.

COMMENTS

Wordpress (0)