(VIDEO ) KPV: “Golob bo KPK predstavil dejstva in s tem ovrgel vse sume” – TOPNEWS.si

(VIDEO ) KPV: “Golob bo KPK predstavil dejstva in s tem ovrgel vse sume”

(VIDEO ) KPV: “Golob bo KPK predstavil dejstva in s tem ovrgel vse sume”

Premier Robert Golob je prejel obvestilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o uvedbi postopka preiskave zaradi sumov kršitve integritete, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Napovedali so, da bo Golob v nadaljevanju “predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume”.

KPK je namreč zoper premierja Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. KPK je o tem odločila 3. novembra, danes pa s tem, kdo je obravnavana oseba, seznanila javnost.

V strankah koalicije so s komentarji na uvedbo preiskave skopi in poudarjajo, da morajo svoje delo najprej zaključiti pristojne institucije.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je tako prepričan, da bodo vsi pristojni organi kot tudi vsi vpleteni pojasnili zadeve. O tem, kakšna pojasnila želijo sami slišati od predsednika vlade, pa je dejal, da ne gre za to, kaj želi slišati sam. “Pomembno je, da bo odgovorjeno na vsa vprašanja, ki jih bodo pristojni organi postavili komurkoli v tej državi. Pred zakonom smo in moramo biti vsi enaki,” je ob robu redne seje DZ danes dejal Sajovic.

“Če KPK uvede postopek, je to neodvisna preiskava in naj takšna tudi ostane,” je komentirala predsednica SD in podpredsednica vlade Tanja Fajon. Preiskava mora po njenih besedah potekati nemoteno, ko bo zaključena, pa bo mogoče komentirati tudi rezultate. O dodatnih pojasnilih premierja pa je dejala le, da sama ni v službi, da zahteva dodatna pojasnila. Minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han je poudaril, da je treba vsako zadevo KPK jemati resno, a ocenjuje, da preiskava v danem primeru ne bo “cokla” za delovanje koalicije.

Tudi v Levici poudarjajo, da KPK opravlja svoje delo. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec ob tem poziva, naj vsi počakajo na izsledke preiskave, na podlagi teh pa bo nato mogoče povleči zaključke zgodbe. Priznava sicer, da so očitki o političnih pritiskih na policijo zaskrbljujoči, a dokler so to zgolj očitki, je vsak upravičen do tega, da ima drugo plat zgodbe, je poudaril. Znano je namreč, da obstaja napetost med vpletenimi osebami, je še izpostavil.

Sporočilo za javnost: Obvestilo o uvedbi preiskave zoper predsednika vlade
Prejeto

Komisija za preprečevanje korupcije
09:45 (pred 6 urami)
Za pr.korupcija

Obvestilo o uvedbi preiskave zoper predsednika vlade
Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je zoper predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na Ministrstvu za notranje zadeve.

Komisija je predhodni preizkus v zadevi uvedla na podlagi decembra 2022 prejete prijave. Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je Komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Kot smo že obveščali, je Senat Komisije (v sestavi namestnikov predsednika Davida Lapornika in Simona Savskega) o zadevi odločal na seji 3. 11. 2023. Odločil je, da se v zadevi uvede preiskava zoper predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki je s tem postal obravnavana oseba. Obravnavana oseba je o uvedbi preiskave že prejela obvestilo, zato Komisija zaradi izkazanega interesa o tem seznanja tudi javnost. S preiskavo se nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu.

Pri tem Komisija poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja. Več informacij o zadevi bo Komisija zaradi interesov postopka lahko podala po zaključku.

KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE

__________________________________
ODNOSI Z JAVNOSTMI
Public Relations

Komisija za preprečevanje korupcije, Republika Slovenija
Commission for the Prevention of Corruption, Republic of Slovenia

KPK je uvedla predhodni preizkus v zadevi na podlagi decembra 2022 prejete prijave. “Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije,” so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Dodali so, da se s preiskavo nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu.

Pri tem na KPK poudarjajo, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. “Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja,” so pojasnili.

Očitke o političnih pritiskih na policijo je nekdanja notranja ministrica KPK naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila z ministrske funkcije. O teh pritiskih je ponovno spregovorila na odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Ponovno je izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade, ki so kasneje vodili do njenega odstopa.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla predhodni preizkus v zadevi na podlagi decembra 2022 prejete prijave. “Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije,” so navedli.

Pojasnili so, da je senat KPK o zadevi odločal na seji 3. novembra. “Odločil je, da se v zadevi uvede preiskava zoper predsednika vlade Roberta Goloba, ki je s tem postal obravnavana oseba. Obravnavana oseba je o uvedbi preiskave že prejela obvestilo, zato komisija zaradi izkazanega interesa o tem seznanja tudi javnost,” so pojasnili. Dodali so, da se s preiskavo nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu.

Pri tem KPK poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. “Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja,” so pojasnili. Več informacij o zadevi bo KPK zaradi interesov postopka lahko podala po zaključku.

Iz KPK so sicer že 3. novembra sporočili, da je senat komisije v sestavi obeh namestnikov predsednika KPK, to sta David Lapornik in Simon Savski, sprejel odločitev o uvedbi preiskave v primeru sumov pritiskov na Bobnarjevo. Ob tem pa so takrat napovedali, da bodo več informacij v zvezi z zadevo podali, ko bodo o uvedbi preiskave obveščene obravnavane osebe.

Predsednik komisije Robert Šumi se je iz postopka odločanja v konkretni zadevi izločil že decembra lani, to pa med drugim utemeljil s tem, da ima na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi in da je bil poslovno povezan z Bobnarjevo, s katero sta več let sodelovala, so po omenjeni seji sporočili iz KPK.

Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice. O teh pritiskih je ponovno spregovorila na odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Ponovno je izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade Roberta Goloba, ki so kasneje vodili do njenega odstopa.

COMMENTS

Wordpress (0)