(VIDEO) Filmsko – Odvzemu krav na kmetiji v Posavju, ki ga lastnik dojema kot krajo, sledil še en šok – Eno od krav si je prisvojila kar zaščitnica živali, ki ima menda doma že 20 mačk – TOPNEWS.si

(VIDEO) Filmsko – Odvzemu krav na kmetiji v Posavju, ki ga lastnik dojema kot krajo, sledil še en šok – Eno od krav si je prisvojila kar zaščitnica živali, ki ima menda doma že 20 mačk

(VIDEO) Filmsko – Odvzemu krav na kmetiji v Posavju, ki ga lastnik dojema kot krajo, sledil še en šok – Eno od krav si je prisvojila kar zaščitnica živali, ki ima menda doma že 20 mačk

V soboto je začela veljati novela zakona o zaščiti živali, ki med drugim uzakonja prehodne hleve za začasno ali trajno odvzete rejne živali. Prvi večji inšpekcijski odvzem živali se je zgodil že četrti dan po uveljavitvi zakona. Veterinarska inšpektorica je na kmetiji Možgan blizu Krškega v spremstvu policije odvzela 24 glav goved. Razlog: hudo kršenje zakona o zaščiti živali.  Možganovi priznavajo, da so bile njihove živali blatne, odločno pa zanikajo, da so bile tudi shirane. Rejec je odvzem dojel kot krajo, zato je na policijo vložil ovadbo.

Potem, ko je veterinarska inšpekcija na kmetiji blizu Krškega odvzela 24 glav goveda se je oglasila Kmetijsko gozdarska zbornica, ki trdi, da je bil odvzem goveda je bil nezakonit.

“Na KGZS se je obrnil naš član Rudi Možgan iz vasi v bližini Krškega, ki mu je minulo sredo inšpekcija odvzela 24 glav govedi. KGZS je po zbranih informacijah ugotovila, da je odvzem živali pretiran ukrep, saj zanj niso bili izpolnjeni pogoji (živali niso bile shujšane, bile so primernega rejnega stanja, imele so možnost paše, imele so na voljo hrano in vodo). Območje okrog mesta, kjer so živali dokrmljevali, je bilo bolj blatno zaradi vremenskih razmer. Razumljivo pa je, da so živali pri paši v pozni jeseni bolj umazane, vendar to nikakor ne pomeni, da bi to izrazito vplivalo na slabše počutje. Živali res niso bile rejene v povsem optimalnih pogojih, vendar pa niso imele nobenih negativnih posledic zaradi take reje (rane, poškodbe, neprimerni parklji, podhranjenost, vraščene verige … ), imele so se tudi možnost umakniti iz blata na pašnike,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Filmskemu odvzemu živali na kmetiji v Posavju je sledil še en šok.  Eno od krav si je prisvojila kar zaščitnica živali

Lastnik kmetije je za časnik Dnevnik povedal, da je zaradi dogajanja v šoku. Inšpektorica jim po njegovih besedah ni dala možnosti, da bi popravili, če je bilo kar koli narobe. “Ponavadi inšpektor najprej opozori, izda ureditveno odločbo, zdaj pa so kar prišli in na odprtem pašniku, velikem tri hektarje, na silo naložili vseh 24 glav živine,” je dejal. Zanikal je, da so bile živali shirane, je pa res, da so bile blatne, saj se je na mestu, kjer čakajo na priboljšek in kjer se napajajo, naredilo blato, je povedal. Ker odvzem dojemajo kot krajo, so na policijo vložili ovadbo.

V Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili z informacijami o odvzemu živali za časopis skopi. “Govedo je bilo ograjeno na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča. Živali so bile prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane,” so navedli.

Po navedbah uprave je inšpekcija v preteklosti na kmetiji že vodila inšpekcijski postopek. Ker je ugotovila nepravilnosti, je izdala ureditveno odločbo, ob kontrolnem pregledu pa so bile nepravilnosti odpravljene. Tokrat je inšpektorica očitno ukrepala brez poprejšnjega opozorila, navaja časnik.

COMMENTS

Wordpress (0)