(VIDEO) Na AmChamovem dogodku o konkurenčnosti gospodarstva – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na AmChamovem dogodku o konkurenčnosti gospodarstva

(VIDEO) Na AmChamovem dogodku o konkurenčnosti gospodarstva

Dodatne obremenitve, tudi z namenom zbiranja sredstev za obnovo po poplavah, slabijo gospodarstvo in zmanjšujejo konkurenčnost, so soglašali sodelujoči na današnjem dogodku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija). Vlado so pozvali, naj v gospodarstvu ne vidi nasprotnika ali celo sovražnika.

Kot so na dogodku z naslovom Konkurenčno gospodarstvo je osnova za družbo blaginje opozorili navzoči, se konkurenčno okolje v Sloveniji poslabšuje. “Namesto da bi vlada razbremenila gospodarstvo, kot je obljubljala, se zdaj pojavlja z novimi in novimi davki in prispevki, in to v obdobju, ko recesija trka na vrata,” je dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka.

Slovensko gospodarstvo je že zdaj med najbolj obdavčenimi v Evropi, je Šimonka odgovoril na vprašanje, kako ocenjuje napovedano začasno zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, s čimer naj bi financirali obnovo in razvoj po poplavah. Pri tem ga najbolj preseneča, da šest ali sedem milijard evrov od skupnega zneska ocenjene škode sploh ni neposredno povezanih s poplavno škodo. To po njegovih besedah nakazuje na državno predatorstvo za nove dajatve. “Levica je ukradla ne le socialno, pač pa tudi davčno politiko,” je dejal.

“Ubijamo gospodarstvo z višjimi davki, medtem pa naša konkurenca ne spi,” je soglašal predsednik AmCham Slovenija in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Napovedana uvedba obdavčitve bilančne vsote bank ga sicer ne skrbi. “Z veseljem, tudi prostovoljno prispevamo k obnovi po tej ujmi,” je dejal in menil, da bo novi davek bistveno bolj prizadel manjše kot pa velike banke. Majhnim bankam to lahko pobere tudi 30 odstotkov dobička in bodo primorane zmanjševati obseg svoje dejavnosti, je opozoril.

Ob tem se je Brodnjak vprašal, ali je smiselno nove dajatve omejevati na enkratno ujmo. Namesto tega naj se določi, da se bodo namenile za opravo posledic ujm v prihodnjem desetletnem obdobju, sicer je naše okolje povsem nepredvidljivo, je predlagal. “Imeli smo zgodovinsko sušo, zgodovinski požar, zgodovinsko točo, zgodovinsko poplavo, …. tega bo vse več in ne moremo pri ob vsaki ujmi vzeti iz gospodarstva oziroma bančnega sektorja neke nepredvidljive količine denarja,” je pojasnil.

Tudi predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar von Bohnstein ne razume dodatnega obremenjevanja gospodarstva. “Ni logike v tem, podpirati moramo podjetja, da bodo uspešna, da bodo konkurenčna in da bodo izvažala, ne pa da poskušamo iz njih iztisniti, kolikor je mogoče,” je dejala. Strinjala se je, da je treba pomagati pri sanaciji po poplavah, a hkrati opozorila, da to lahko počnejo le podjetja, ki so močna.

Von Bohnstein si želi, da vlada ne bi obravnavala podjetij kot nasprotnika ali celo kot sovražnika. Na poti do družbene blaginje je potrebno sodelovanje, je opozorila. Podobno je dejal Šimonka: “Ko partnerji vidijo, da je trend povečevanje obremenitev, da okolje postaja vedno bolj neprijazno, načrte najmanj ustavijo, če jih celo ne dajo v predal.”

Brodnjak vidi rešitev v spremembi volilnega sistema. “Vidimo, da ima demokracija očitne pomanjkljivosti,” je dejal in dodal, da v tem trenutku sedem od 20 ministrstev vodijo ljudje, ki so bodisi dobili nezaupnico na zadnjih parlamentarnih volitvah ali pa so komaj prešli v volilni prag. Toda podjetja ne morete voditi, če nimate absolutne večinske podpore svojih nadzornikov oziroma skupščine, to je nemogoče, je ponazoril.

Poslovni zajtrk AmCham z naslovom Konkurenčno gospodarstvo je osnova za družbo blaginje, na katerem bodo med drugim premierno predstavili poročilo Primerjava neto dohodkov zaposlenih v izbranih državah CEE, sodelovali bodo predsednik AmCham Slovenija in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, predsednik GZS Tibor Šimonka in predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar von Bohnstein;

COMMENTS

Wordpress (0)