Robert Golob “pod nož, na nujno operacijo kile v UKC – Golobu je “uspešno operacijo” zaželel celo Janez Janša, čeprav ga opozarja na “duh” Janez Zemljariča in njegovih kadrov v UKC-ju – TOPNEWS.si

Robert Golob “pod nož, na nujno operacijo kile v UKC – Golobu je “uspešno operacijo” zaželel celo Janez Janša, čeprav ga opozarja na “duh” Janez Zemljariča in njegovih kadrov v UKC-ju

Robert Golob “pod nož, na nujno operacijo kile v UKC – Golobu  je “uspešno operacijo” zaželel celo Janez Janša, čeprav ga opozarja na “duh” Janez Zemljariča in njegovih kadrov v UKC-ju

Predsednik vlade Robert Golob bo v petek v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana imel nujno operacijo kile. V času bolniške odsotnosti, predvidoma nekaj dni, ga bo nadomeščal podpredsednik vlade Luka Mesec, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

SPOROČILO ZA JAVNOST
15. november 2023

Spoštovani,
obveščamo vas, da bo imel predsednik vlade dr. Robert Golob v petek, 17. novembra 2023, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana nujno operacijo kile.
V času bolniške odsotnosti, predvidoma nekaj dni, ga bo nadomeščal podpredsednik vlade Luka Mesec.

Z lepimi pozdravi,
Služba za odnose z javnostmi

Ni prvič, da se predsednik vlade sooča z zdravstvenimi težavami. Letos julija si je na skali porezal peto na desni nogi, približno mesec kasneje pa si je doma huje poškodoval prst na levi nogi. Obakrat se je nekaj časa v javnosti pojavljal z berglami.

Ob bolezni so v ljubljanskem kliničnem centru leta 1999 operirali takratnega premierja in poznejšega predsednika države Janeza Drnovška. V Ljubljani so leta 2002 zaradi ledvičnih kamnov zdravili tudi nekdanjega predsednika Milana Kučana. Ljubljanski klinični center si je leta 1980 za zdravljenje izbral tudi nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Za operacijo kile si je nekdanji premier Janez Janša leta 2005 izbral UKC Maribor. “Predsedniku vlada RS želimo uspešno operacijo. Ob tem naj ne pozabi, da so UKC dolgo časa iz ospredja in ozadja vodili Janez Zemljarič ter njegovi kadri,” je na družbenem omrežju X zapisal Janez Janša.

Vendar je takrat prišlo do komunikacijskega šuma – zapleta, saj je Janševa piarovka, ki je podobno  težavo, kot jo ima Golob, maja 2005, ko je  Janez Janša vodil  svojo prvo vlado opisala, kot “ukleščeno kito”, kar je povzročilo veliko zadrego pri radijskih voditeljih na Radiu Slovenija

Danes je predsednik vlade Robert Golob , skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem,  obiskal ljubljanske Sneberje, kjer si  je ogledal obnovo v avgustovskih poplavah prizadetih območij.

Država bo storila vse, kar je v njeni moči, da zagotovi varnost prebivalcev, je ob današnjem ogledu obnove po avgustovskih poplavah v ljubljanskih Sneberjah poudaril predsednik vlade Robert Golob. Nasip ob Savi je začasen ukrep, v prihodnjih mesecih pa bodo s stroko poiskali učinkovito trajno rešitev, je napovedal. Odgovornost za varnost prebivalcev nosi država in vlada se tega po Golobovih besedah dobro zaveda. “V preteklosti je bilo tega zavedanja mogoče premalo, danes pa je na najvišji ravni,” je poudaril.

Nasip ob Savi, ki so ga v Sneberjah postavili v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save, je po Golobovih besedah ukrep za zagotovitev varnosti prebivalcev v času do izvedbe trajnih rešitev. “To je bil namen te začasne rešitve in zato se bo ta začasna rešitev tudi vzdrževala v naslednjih mesecih, dokler se zadeva ne uredi trajno,” je dejal.

To vključuje tudi prisotnost strokovne ekipe vsakokrat, ko bi pristojni napovedali močneje povečan vodostaj reke. “Ne bomo varčevali niti s sredstvi niti z ekipami,” je napovedal premier. Trajna rešitev mora po njegovih besedah vključevati razlivno območje za Savo. Zagotovil je, da bo za pripravo projekta poskrbela stroka, in sicer do konca leta.

Spomnil je tudi na vse ostale ukrepe, ki jih je vlada doslej sprejela za pomoč prizadetim v ujmah. Ničesar se ne da storiti čez noč, vendar opaža, da se ljudje tega zavedajo: “Verjamem, da lahko tudi v Sneberjah ljudje že vidijo, da bodo lahko nadaljevali svoje življenje na tej lokaciji. To se mi zdi najpomembnejše sporočilo.”

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je pohvalil odziv prebivalcev Sneberskega nabrežja, ki so po njegovih besedah kljub zahtevnim razmeram in obsežni škodi ravnali tvorno in znali sodelovati. Izrazil je zadovoljstvo z Golobovim obiskom, saj ta po njegovih besedah potrjuje odločenost vlade k ukrepanju.

Janković pričakuje, da bodo predlog trajne ureditve območja prebivalcem predstavili januarja. Predstavnik prebivalcev Sneberskega nabrežja Igor Kastelic je izrazil “izredno zadovoljstvo” z ukrepi, ki so jim jih predstavili pristojni. Glede na napovedano sodelovanje stroke pričakuje učinkovite rešitve, prilagojene vsem posebnostim območja.

Prebivalce posebej veseli, da so jim vso podporo izrazili tudi najvišji predstavniki države. “Kar smo slišali danes, nas pomirja. Vidimo namreč, da se bo težava reševala trajnostno,” je dejal. “Zdaj spimo veliko bolj mirno,” je poudaril Kastelic.

Ob tem je zanikal navedbe, da jim je pomoč v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save nudila samo občina. Kot je pojasnil, je bilo sprva res videti tako, a so nato z vsemi pojasnili dobili jasno potrditev, da je šlo za sodelovanje občine in države.

Sneberje je v soboto obiskala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pozvala je k sprotnemu obveščanju ljudi na poplavljenih območjih ter opomnila, da je regulacija velikih vodotokov vprašanje, ki ga mora rešiti država in ne občina.

COMMENTS

Wordpress (0)